Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zwolle
INHOUD

Een tocht om Zwolle over de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water van 20 km.

De sluizen bij Berkum staan in de zomer meestal open. Alleen bij hoge waterstand op de Vecht (na langdurige regen) kunnen ze gesloten zijn. Overdragen is mogelijk. Maar als de sluizen dicht zijn kan ook de hoogwaterstuw voor het centrum van Zwolle gesloten zijn. Hier is het door de hoge kanten niet mogelijk uit te stappen. Je kunt dan geen ronde varen.

Kanoverhuur.

Hiawatha Actief, steiger Potgietersingel, Zwolle. Tel.: 038-3035526.
Dijkmoment Zwolle, Hessenweg 14B, 8028 PA Zwolle. Tel.: 06-24332462.

Begin/eindpunt bij het voetbalstadion van FC Zwolle.

Parkeren is behalve bij voetbalwedstrijden geen probleem. U kunt de auto dan bij het instappunt links voor de ingang neerzetten of op het kleine parkeerterreintje rechts van de ingang. Het eindpunt is aan de andere kant van een hoofdweg, te bereiken via een fietstunneltje (200 m).

Naar het startpunt:

Vanaf de snelweg A28 neem je afslag 20 in zuidelijke richting (Raalte). Na het tweede kruispunt met verkeerslichten ga je linksaf. Je ziet dan gelijk rechts het stadion van FC Zwolle. Het beginpunt is net links van de ingang. Er is geen kanosteiger, en de kant is tamelijk hoog. Met wat moeite kun je hier instappen. Er loopt een dik touw naar een woonboot aan de overkant. Als je deze vastpakt moet het lukken.

Je vaart in oostelijke richting langs Berkum. Voorbij de sluizen ga je linksaf de Overijsselse Vecht op. Meestal staat hier vrijwel geen stroming. Na 3,5 km zie je links een klein meertje. Je kunt hier door een balk in het water niet opvaren. Een stuk verderop is aan de rechterkant een meertje. De ingang was open toen ik hier was. Op de kant staat een bordje, maar ik kon onmogelijk vanuit de kajak lezen wat erop staat. Om de rust van de vogels niet verder te verstoren keerde ik weer snel om. Het Zwarte Water is vrij breed. Hier kun je rechtsaf naar Zwartsluis en naar de Wieden, maar deze tocht gaat linksaf richting Zwolle. Links zie een meer Noorderkolk. De eerste en tweede ingang zijn met balken versperd. De derde ingang is open. Voorbij het meer zie je links het Westerveldse Bos. Vervolgens is er nog een meer aan de linkerkant. Dan kom je bij een brug die al van veraf te zien is. Na de brug zijn er verschillende jachthavens. Vervolgens wordt het water heel breed en dan ga je linksaf naar Zwolle. Net voor de twee grote bruggen kom je bij een stuw. Die is meestal open en dan kun je gewoon doorvaren. Bij het volgende kruispunt kun je rechtuit door het centrum varen of ervoor kiezen een ronde om het centrum te maken. Natuurlijk kun je ook beiden doen. Je verlaat de stad aan de oostkant op het Almelose Kanaal. Na korte afstand ga je linksaf een smallere vaart op. Voorbij een bocht zie je een molen. Dit is het eindpunt. uitstappen is hier goed mogelijk. Het is aan te raden de kajak te laten liggen en door het fietstunneltje te lopen om de auto hier naartoe te halen.

GPS: N. 52.5187 E. 6.1209

Overijsselsche Vecht.

Overijsselsche Vecht.

Zwarte Water.

Maagjesbolwerk te Zwolle.

Keersluis Zwolle

Bij hoog water kan de keersluis in het Zwarte Water bij Zwolle gesloten worden. Overdragen is hier niet mogelijk.