Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wilnis
INHOUD

Kromme Mijdrechtroute 20 km.

3 overdraagpunten.

Naar het startpunt:

Verlaat de A2 (Amsterdam-Utrecht) bij de afslag Vinkeveen. Volg de A201 in westelijke richting. Voorbij Vinkeveen ga je linksaf richting Woerden. Voorbij Wilnis ga je bij de rotonde rechtsaf. Het startpunt is gelijk na 50 meter aan de rechterkant. Hier is een parkeerterrein, en in de zomermaanden is een toiletgebouwtje met kraanwater geopend.

Vanaf het startpunt ga je linksaf en gelijk weer linksaf onder debrug door de Heinoomsvaart op. Na een kort stukje kun je rechts overdragen naar een vaart door de polder. Volg de vaart door de polder en passeer diverse zijsloten. Er is een stuw die soms open staat, maar als hij is gesloten moet je hier overdragen. Net voor een bocht naar links geeft een bord aan dat je linksaf moet slaan. Vaar deze vaart uit tot aan het gemaal. Hier moet je een klein stukje linksaf om bij het overdraagpunt naar de Kromme Mijdrecht te komen. Hier moet je 50 meter overdragen. Er zijn goede kanosteigers, en er is een picknicktafel. Ga rechtsaf de Kromme Mijdrecht op. Je komt langs natuurkampeerterrein/theetuin Amstelkade. Een stuk verder kun je aan de rechterkant kamperen bij de boerderij van fam. de Jong op de Groene Hart Camping. Bij de Hoef aangekomen kun je opsteken bij Restaurant De Strooppot. Voorbij de brug in De Hoef ga je rechtsaf naar de Pondskoekersluis. Hier moet je weer overdragen, maar ook hier zijn goede steigers. Volg de brede Kerkvaart naar Mijdrecht. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en je vaart langs de rand van het dorp. Voorbij een bocht naar links, en weer naar rechts, vaar je langs de huizen van Wilnis. Voorbij een brug zie je aan de linkerkant een monument op de plek waar op 26 augustus 2003 de dijk brak. Na een periode van extreme droogte verloor de veendijk zijn structuur en kon niet langer de druk van het water weerstaan. Een stuk van de dijk schoof opzij de polder in en al het water stroomde weg. Het weggeschoven gedeelte is nog als een bult in het weiland te zien. Even verder ga je bij een bord rechtsaf de Heinoomsvaart op. Volg de bochten naar links en recht en tot slot moet je 3 km het rechte kanaal volgen om terug te komen bij het startpunt.

GPS Heinoomsvaart: Lat. 52.1762, Lon. 4.9032.

Overdraagpunt aan de Heinoomsvaart.

Bij de overdraagplaats naar de Kromme Mijdrecht.

Langs de Kromme Mijdrecht.

Langs de Kromme Mijdrecht.

Kerkvaart naar Mijdrecht gezien vanaf de Pondskoekersluis.

Mijdrecht.

Monument op de plaats van de dijkdoorbraak in Wilnis van 26 august 2003.

Dijkdoorbraak 2003

In de nacht van 26 augustus 2003 is in Wilnis de veendijk doorgebroken. Dit gebeurde na een hittegolf en periode van langdurige droogte. De uit veen opgebouwde dijk was uitgedroogd en werd daardoor instabiel. Waar niemand ooit aan dacht gebeurde: de uitgedroogde dijk kon de druk van het water van de ringdijk niet langer weerstaan, zakte in en schoof weg. Een filmpje hierover is te zien op Youtube.