Ronde langs Kolhorn en Barsingerhorn: 11 km. (3 overdragingen).
Hier is geen kanoverhuur.
Een van de mooiste Zuiderzeestadjes is niet te vinden aan het tegenwoordige IJsselmeer, maar aan de rand van de polder Wieringermeer: Kolhorn. Het is ontstaan doordat hier de van zee aangevoerde goederen werden overgeslagen om naar Schagen verder getransporteerd te worden. Welvaart is hier in het verleden niet geweest. De huisjes waren klein en de smalle straatjes zijn nooit verbreed. Hier ontleent Kolhorn nu zijn bijzondere karakter aan. Heel speciaal zijn de zogenaamde overtuinen. Direct langs de huisjes loopt de weg, en de bijbehorende tuin is aan de overkant, tussen de weg en het water in. Hier hadden de bewoners vroeger hun bedrijf en opslag van turf, teer en gerookte vis. Tegenwoordig zijn het echte tuinen. Ook bijzonder voor Kolhorn zijn de zwartgeteerde schuren langs de dijk, die vroeger voor opslag werden gebruikt. In de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie leefden de Kolhorners van het overnemen van vracht van schepen, die te veel diepgang hadden om de ondiepten richting het Marsdiep te kunnen passeren. Toen het Noordhollands Kanaal werd aangelegd, verviel dit werk. Toen de Groetpolder en Waardpolder bij Kolhorn werden drooggelegd bleek de grond te zilt voor landbouw. Men kon hier alleen meekrap verbouwen, waar verfstof van werd gemaakt. Korte tijd later kon de verfstof ook kunstmatig gemaakt worden en verviel ook deze inkomstenbron. Van 1900 tot 1930 leefde men van de vangst van ansjovis. Toen de Wieringermeer werd drooggelegd verviel de verbinding met zee. De oude huisjes zijn nu mooi gerestaureerd, en de horeca bloeit vooral dankzij de passantenhaven waar in de zomer veel pleziervaartuigen komen. Heel gezellig is ook de jaarlijkse nachtmarkt.
Startpunt tussen Schagen en Kolhorn:
Kolhorn is te bereiken via de N248, tussen Schagen en Middenmeer. Tussen Schagen en Kolhorn neem je de afslag Barsingerhorn. Je gaat gelijk over de brug rechtsaf de smalle weg langs de dijk op. Onder de hoogspanningslijnen is een overdraagplaats en hier begint de tocht.
Route:
Vaar in de richting Kolhorn. Het overdraagpunt bij de Hemmerbrug is opgeheven, dus je vaart verder. Vlak voor de sluis is rechts naast het gemaal een overdraagpunt naar de vaart die door Kolhorn loopt. Hier zijn goede kanosteigers. Aan de andere kant is een oorlogsmonument op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een Lancaster bommenwerper is neergestort. Je vaart naar links door een mooie gracht in het dorp Kolhorn. In het dorp volg je de bocht naar rechts. Even verderop is een zijvaart linksaf, de Kromme Gouw, maar je moet hier rechtuit. Als je linksaf gaat kom je bij de overblijfselen van een sluis. Deze is opgevuld met aarde zodat je de kano moet overdragen. Als je dit doet kun je na 1 km bij het brede kanaal rechtsaf richting Winkel varen. Bij de volgende kruising ga je rechtuit naar Barsingerhorn. Hier moet je onder vele niet al te hoge bruggen door. Een brug is echt te laag. Hier moet je even uitstappen en de kano er onderdoor trekken. Net voorbij de Trambrug is een aanlegplaats bij een gerestaureerde tramhalte. Vroeger reed hier de tram in noordelijke richting naar de bootverbinding naar het toenmalige eiland Wieringen en in oostelijke richting naar Medemblik. Voorbij het station ga je rechtsaf. Een stukje verder kom je bij een brug waar je niet onderdoor kunt. Er zijn kanosteigers waar je de kano goed kunt overdragen. Aan het eind van de vaart kom je bij het vertrekpunt bij de dijk.
GPS: N 52.7990 E 4.8325
Downloadbare GPS-track (11 km): Kolhorn.
Startpunt met overdraagplaats naar het Kanaal Schagen-Kolhorn.
Overdraagpunt voor de sluis bij Kolhorn.
Monument op de crashplaats van een Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.
Vanuit de kano kun je het beter zien dan vanaf de kant.
Kolhorn.
Kolhorn.
Kolhorn.
Kolhorn.
Overdraagplaats bij voormalige sluis in de Kromme Gouw.
Barsingerhorn.
Barsingerhorn.
Voormalig stadhuis van Barsingerhorn.
Barsingerhorn.