Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Ronde om St. Annaparochie
INHOUD

Een ronde om St. Annaparochie van 22 km.

Geen kanoverhuur

Campings:

Op deze route krijg je niets van St. Annaparochie te zien omdat er geen kanaal naartoe leidt. Deze route gaat om dit dorp heen. Het eerste deel van de route is onderdeel van de Elfstedenroute in het traject Franeker naar Bartlehiem. Bij Wier en Oude Leije waren voorheen dammen, maar om Het Bildt voor de kleine waterrecreatie toegankelijk te maken zijn er in 2012 sluizen gemaakt. Hiernaast zijn brede trappen aangelegd om bij een eventuele Elfstedentocht een gemakkelijke kluunplaats te bieden. Deze trappen zijn voor kanovaarders prima geschikt als instapplaats. Het is alleen jammer dat bij Wier de trappen aan de overkant van de sluis zijn gemaakt zodat je eerst je kano over de sluis moet dragen.

Startpunt bij de sluit bij Wier

Verlaat de A37 (Afsluitdijk - Leeuwaren) bij afslag 22 in de richting St. Annaparochie en rij over de N383 naar het noorden. Bij een rotonde ga je linksaf richting Berlikum (Berltsum). Ga vervolgens rechtsaf en rij door het dorp heen. Volg de hoofdweg naar Wier. Net voor het dorp ga je voor de brug rechtsaf. Je komt bij een hek, maar meestal staat die open zodat je tot de sluis kunt doorrijden. Zet de auto in het gras zodat landbouwvoertuigen er langs kunnen. De kant is tamelijk hoog, maar er is een goed startpunt aan de andere kant van de sluis.

Route van 22 km:

Vanaf de sluis vaar je noordwaarts. De vaart maakt een rechte hoek naar rechts. Blijf rechtuit varen. Even voor Vrouwbuurstermolen is rechts een kanosteiger waar je kunt pauzeren. Voorbij de molen kun je rechtsaf naar de sluis van Oude Leije. Dit is ook een mooie pauzeplaats. Er is een veldje met een picknicktafel. Aan het veldje is bij De Drie Gemeenten een gelegenheid om wat te eten of te drinken. Hier kun je tegen een kleine vergoeding ook douchen. Je vaart door naar Oude Bildtzijl. Hier ga je linksaf. Na een paar bochten vaar je langs de dijk. Bij het volgende kruispunt ga je linksaf de Koudevaart op. Aan het eind ga je rechtaf terug naar het startpunt.

GPS: Sluis bij Wier: Lat. 53.2519 Lon. 5.6306

Startpunt bij de sluis vlakbij Wier.

Langs de Blikvaart.

Vrouwbuurstermolen.

Oude Leije.

Sluis bij Oude Leije. Hier is Restaurant De Drie Gemeenten, waar je ook kunt douchen.

Oude Bildtzijl.

Oude Bildtzijl.

Aardappelen te koop langs de Oude Bildtdijkstervaart.

Oude Bildtdijkstervaart.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen was de huidige polder Het Bildt nog zee, de Middelzee. In Oude Zijl was een sluis. Vanaf hier voer een schipper op Ameland. Het is de oudst bekende veerdienst naar Ameland toe. In 1505 werd voor het eerst het aangeslibte land bedijkt bij Oude Bildtzijl. Hier werd een nieuwe sluis gemaakt. Honderd jaar later werd bij Nieuwe Bildtzijl een tweede dijk aangelegd en later nog een derde. Achter deze dijk bleef land aanslibben en ontstond nieuw grasland. Een volgende dijk is echter nooit aangelegd. Het achter de dijk liggende grasland wordt nog steeds bij storm en springvloed overstroomd.

Rembrandt

Rembrandt

De schilder Rembrandt van Rijn is in 1634 te St. Annaparochie getrouwd met Saskia Uylenburg.