Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Rotterdam
INHOUD

1. Een tocht over de Rotte van de Bleiswijkse Verlaat naar het eind van de Rotte is 30,4 km.
2. Een ronde over de Zevenhuizerplas naar Zevenhuizen en terug over de roeibaan is 14.0 km.

Kanoverhuur:

Botenverhuur Van Vliet te Zevenhuizen.

1. Over de Rotte van de Bleiswijkse Verlaat naar het eind van de Rotte 30,4 km.

Startpunt Bleiswijkse Verlaat.

Verlaat de A12 (Den Haag - Utrecht) bij afslag 8 richting Bleiswijk. Rij in zuidelijke richting over de N209. Bij de verkeerslichten ga je linksaf richting Bleiswijk. Na een bocht naar rechts ga je gelijk over de brug linksaf de woonwijk in. Volg de vele bochten de drempels tot je bij het parkeerterrein van de Bleiswijkse Verlaat komt. Vanaf hier is een smalle doodlopende weg naar Restaurant Meerenbos en een fietspontje. Je kunt hier naartoe rijden om de kano op en af te laden, maar je kunt hier niet parkeren.

Vanaf de parkeerplaats droeg ik de kajak naar de Bleiswijkse Zoom. Je kunt het water al vanaf de perkeerplaats zien. Je vaart in zuidelijke richting door het park. Bij een kleine hefbrug is links een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Rottemeren (25). Bij het meer loop je nog een klein stukje naar rechts. Voorbij de vissteiger is een kanosteiger. Vanaf hier vaar je in zuidelijke richting en volg de Rotte naar Rotterdam.
Je vaart onder de snelweg door. Je kunt dan linksaf, waar je na 1 km. bij de sluis van de Kralingse Plas komt. Rechtuit volg je de Rotte naar het centrum. Het water in de stad ziet er opvallend helder en schoon uit. Er zijn verschillende plekken waar je de kant op kunt. Aan het eind van de Rotte is een winkelstraat en hier is ook een Mc Donalds. Er is een kleine stenen kade waar je kunt uitstappen.

2. Een ronde over de Zevenhuizerplas 14.0 km.

Startpunt Zevenhuizerplas.

Verlaat de A12 (Den Haag - Rotterdam) bij afslag 9 richting Zevenhuizen. Rij in zuidelijke richting over de N219. Bij de tweede rotonde ga je rechtsaf richting Oud Verlaat. Over de brug ga je weer rechtsaf. Je rijft langs de vaart en gaat vervolgens linksaf richting Oud Verlaat. Aan het eind van deze smalle weg ga je linksaf en gelijk weer linksaf.

Je kunt starten vanaf het strandje bij restaurant "De Strandgaper", maar een klein stukje verder is nog een parkeerterrein met een boothelling. Hier is een lage kant waar je goed kunt instappen.
Je vaart naar rechtts achter de drie eilandjes langs. Vervolgens steek je naar links het meer over langs de jachthaven. Aan de overkant ga je naar links langs het strand. Je kunt vervolgens rechtsaf een kanaal op. Hier is gelijk rechts een zijkanaal naar een boothelling. Er is geen kanosteiger, maar omdat de kant laag is kun je dit als alternatief startpunt gebruiken. Je volgt het kanaal naar het eind. Hier draag je over naar de vaart achter de dijk (36). Bij het kruispunt is een Shell tankstation met een koffiehoek. Dat is een mooie pauze-plek! Je vaart naar links over het kanaal. In Zevenhuizen ga je linksaf. Na een korte afstand is links net voor de aanlegsteiger een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Willem Alexander Roeibaan (31). Aan de andere kant is een klein stukje naar links een drijvende steiger. Je kunt de 2 km. over de roeibaan varen of een alternatieve route naar de andere kant kiezen. Ten westen van de Sydneybrug is een drijvende kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Rottemeren (24). Je gaat linksaf en na een korte afstand zie je aan de linkerkant kanosteiger 13, en ben je terug bij het startpunt.

GPS Bleiswijkse Verlaat (knooppunt 27):
N 52.0150 E 4.5529

Downloadbare GPS-track 30,4 km: Rotte.

Kanosteigers bij de Bleiswijkse Verlaat.

Downloadbare GPS-track 14.0 km: Zevenhuizen.

Bleiswijkse Zoom bij overdraagpunt 25.

Brug bij de Rottemeren.

Rotte.

Canadese ganzen in Rotterdam.

Rotterdam.

Rotterdam.

Laurenskerk in Rotterdam.

Het eind van de Rotte in het centrum van Rotterdam.

Rotterdam.

Rotterdam.

Kralingse Plas.

Rotte.

Terbregge.

De sluis bij Bleiswijkse Verlaat is helemaal van hout gemaakt. Hij is in 2015 gerestaureerd.

Zevenhuizerplas (13).

Zevenhuizerplas.

Zevenhuizen (32).

Willem Alexander Roeibaan. Een 2 km. lange wedstrijdroeibaan.

Willem Alexander Roeibaan.

Rotte

Een kaart (PDF-file) kun je downloaden van www.ookditisderotte.nl.

Rottemeren Marathon

Jaarlijks wordt in september de Rottemeren Marathon op de Rotte georganiseerd door de Rotterdamse Cano Club.

Bergsluis

Bij de Bergsluis in het Noorderkanaal is het niet mogelijk over te dragen. Bediening van 16 april tot 15 oktober na een druk op de rode knop.

Laagste punt

Het laagste punt van Nederland is in de Zuidplaspolder. Het is hier 6,76 meter onder NAP.
In Waddinxveen is een plek met het laagste waternivo. Het ligt in de wijk Zuidplas in Waddinxveen naast de Morgensterkerk. Het is gemarkeerd met een monument gemaakt van schepraderen van een voormalig gemaal. Deze plek heet "De Vergeten Plek".