Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Rondje Nederland
INHOUD

Een ronde tussen de Weerribben en de Wieden met startpunt Wetering (14 km).

Kanoverhuur in Kalenberg:

Pieter Jongschaap, Kalenbergerpad 4, 8377 HL Kalenberg. (tel. 0561-477527).

Naar het startpunt Wetering:

Verlaat de N333 tussen Emmeloord en Steenwijk in de richting Scheerwolde. Ga rechtuit langs het dorp. Net voor de brug van Wetering ga je rechtsaf en je ziet links bij een picknicktafel een goede instapplaats. De kanten zijn hier laag en er is een beschoeiing.

Ronde van 14 km: Ga in zuidelijke richting onder de brug door. Rechts zie je Camping De Wilgenhof. Nadat je het zijkanaal richting Steenwijk voorbij bent kom je bij Muggenbeet. Hier is een terras aan het water van Hotel Café Restaurant Geertien. In het dorp is Camping Muggenbeet. Rechtuit kom je bij het Giethoornse Meer. Dit is groot water, maar je volgt rechtsaf het ondiepe water langs de oever, dus buiten de vaargeul met betonning. Je gaat het brede water richting Blokzijl op. Na een bocht naar links zijn rechts twee zijvaarten. Je moet de tweede hebben. Ga steeds reachtuit en vaar door het gehuchtje Nederland. Je komt dan in de Weerribben. Rechts is een vogelreservaat (niet toegankelijk) en bij een uitkijktoren is een goede kanosteiger. Ga steeds rechtuit en na een brug kom je op de Kalenberger Gracht. Kalenberg ligt een klein stukje linksaf. Je gaat rechtuit en na een kort stukje rechtsaf onder het bruggetje door. Dit is smal vaarwater, hoewel de laatste jaren wordt het steeds breder gemaakt. Meteen ga je weer linksaf en dan steeds rechtuit totdat je op het meertje de Diepe Wiede uit komt. Je vaart om het schiereiland naar links. Hier is een steiger waar je kunt zwemmen. Onder het bruggetje door kom je terug op het brede water. Hier ga je rechtsaf en volgt de scherpe bocht naar rechts. Vanaf hier heet het Wetering. Volg het kanaal naar het zuiden en je komt voorbij een terras aan het water, waar je pannekoeken kunt eten: An't Waeter. Dit is ook bed & breakfast en een mini camping. Een stukje verder kom je terug bij het startpunt bij de brug van Wetering.

GPS startpunt bij de brug van Wetering: Lat. 52.7546, Lon. 5.9959
Tussen het Giethoornse Meer en Blokzijl is een alternatieve route waar je 2x moet overdragen. Jaren geleden heb ik dit eens gevaren. Ik weet niet of dit nog steeds mogelijk is. Als iemand weet wat de actuele situatie is, dan hoor ik dat graag.

Ooievaarsnest langs de Wetering.

Uitzicht vanaf het eilandje in het Giethoornse Meer. Aan de noordkant is een pier waar je op een klein veldje aan land kunt gaan. Het grootste deel van het eiland is modder en drijfzand.

Sluis in Blokzijl.

Race met model zeilboten in Blokzijl.

Ooievaars in Nederland.

Nederland.

De Kalenbergergracht en Wetering zijn in het seizoen tamelijk druk vaarwater. Op het Giethoornse Meer kan bij wind uit de verkeerde richting een gemene golfslag staan, spatzeil en zwemvest zijn dan zeker aan te raden.