Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Haarlem
INHOUD

Dit is een ronde van 21 kilometer eventueel uit te breiden met tochtje over de grachten van Haarlem.

Geen kanoverhuur.

Startpunt bij Spaarndam:

Ik vond een heel geschikt startpunt langs het Spaarne net onder Spaarndam. Om hier te komen neem je de afslag Santpoort/Spaarndam van de N208. Dit is de weg die van vanaf de randweg naar de Velsertunnel (richting IJmuiden/Beverwijk/Alkmaar) gaat. Volg de borden richting Spaarndam. Als je via de smalle weg bij het plaatsje komt, ga je meteen rechtsaf. Om een aantal bunkers heen gaat de weg verder langs het Spaarne. Hier zitten meestal veel mensen te vissen. Even verderop is echter een bruggetje. Je kunt dan aan de rechterkant van de weg bij de zijvaart te water.

Startpunt in Haarlem, Schalkwijk:

Vanaf de Europaweg sla je af de Begiëlaan op. Aan het eind kom je bij het Spaarne. Hier is een fietspontje. Links hiervan is een kanosteiger.

Volg het Spaarne naar het zuiden. Je komt langs de vroegere Droste chocolade fabriek. De beroemde verpleegster van de cacao-busjes staat nog op de gevel. In het pand worden zijn inmiddels gebouwd. Net voordat je bij twee bruggen (een is een spoorbrug) komt, kun je rechtsaf het bolwerk opvaren voor een omweg door de grachten. Rechtuit kom je aan het eind van het Spaarne bij een T-kruising. Hier staat het stoomgemaal de Cruquius. Dit is een van de gemalen die de Haarlemmermeer leeggepompt heeft. Het is nu een museum dat de moeite van een bezoek beslist waard is. De houten steiger is gemaakt voor rondvaartboten en is tamelijk hoog. Als er niets aankomt kun je hier met wat moeite aan land. Verderop lukt het ook wel, al is het wel even uitkijken voor stenen vlak onder de waterlijn. Je vervolgt de tocht hier door linksaf de Haarlemmerringvaart op te gaan. Je vaart over de Molenplas. Links is een strandje waar je kunt zwemmen en er is een restaurant ook "Molenplas" genaamd. Je komt voorbij het dorp Vijfhuizen. Verderop ga je bij de splitsing linksaf. Voorbij het dorpje Penningsveer is rechts het fort Penningsveer, gebouwd rond 1900 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Je kunt hier rechts de doorgang langs de jachthaven nemen of links aanhouden op de hoofdvaart. Even verder kom je op het meertje Mooie Nel. Men zegt dat onder het wateroppervlak een monster genaamd Nellie leeft. Maar niemand heeft er ooit een foto van kunnen maken. Rechtuit ga je op Spaarndam af. Om de landpunt heen naar links kom je bij het beginpunt van de tocht. Tot 1851 was het Spaarne een rivier. Toen werd de Haarlemmermeer drooggemalen en is de rivier bij Spaarndam afgedamd.

GPS Spaarndam: Lat 52.4094, Lon 4.6667.
GPS Haarlem Schalkwijk (Belgiëlaan): Lat 52.3643, Lon 4.6375.

De voormalige chocoladefabriek Droste.

Het Spaarne.

Museummolen "De Adriaan".

Teylers Museum.

Het Spaarne.

Gasthuissingel.

Bakenesserkerk.

"Doe wel en zie niet om".

Bloemendaal.

Zomervaart.

Opstijgend vliegtuig boven de Haarlemmer Ringvaart.

Fort bij de Liebrug aan de Binnenliede.

Voormalige sluis in Spaarndam.

Nieuwbouw te Spaarndam.

Kolksluis Spaarndam

De Kolksluis dateert uit 1280 en is de oudste nog werkende sluis in Europa. Het grachtje en de sluis zijn in 2022 gerenoveerd.