Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Montgomery Kanaal
INHOUD

    Bevaarbare delen:

  1. Vanaf het Llangollen Kanaal is dit kanaal van Frankton Junction tot Redwith Bridge (83) bevaarbaar. Vanaf het aanbevolen instappunt bij Lockgate Bridge 2 x 10,1 km = 20,2 km.
  2. Het middelste deel (Prince of Wales Section) is bevaarbaar van Berriew Aqueduct tot Burgedin Locks (17,3 km). Een mooie dagtocht is van Berriew Aqueduct tot Pool Quay Lock en terug van 2 x 13,5 km = 27 km. Hier zijn 2 x 5 overdragingen, waarvan die bij de dubbele sluis Belan Locks ongeveer 200 meter is.

Het Montgomery Kanaal is 58 km (36 mijl) lang, begint bij het Llangollen Kanaal (Frankton Junction) en loopt tot Newtown. Een groot deel van het kanaal moet nog worden gerestaureerd. Narrowboats kunnen vanaf Frankton Junction tot aan Redwith Bridge (83) varen. Ook het middelste deel van het kanaal, de Prince of Wales Section genaamd, is gerestaureerd. Je kunt van Berriew (brug 129) tot Burgedin Locks varen.

Frankton Junction:

Vanaf het Llangollen Kanaal kom je na een serie van 4 sluizen, waarvan één een zogenaamde staircase, aan het begin van het Montgomery Kanaal. De sluizen zijn heel mooi gerestaureerd. Om een lang stuk overdragen te voorkomen is het aanbevolen instappunt bij Lockgate Bridge (71). Deze brug is heel hoog en als je er met de auto overheen gaat krijg je het gevoel in een achtbaan te zitten. Er is hier een parkeerterrein langs het kanaal, dus het is een ideaal beginpunt. Naar het zuiden varend heb je een mooi uitzicht over de vallei. Na 6 km. kom je bij Queens Head. Het laatste stuk van Gronwyn Bridge tot Redwith Bridge is pas gerestaureerd en bevaarbaar gemaakt.

Prince of Wales Section:

Hoewel niet verbonden met de rest van de kanalen, is het middelste stuk heel mooi gerestaureerd en erg de moeite waard. Het is er erg stil en je hebt mooie uitzichten. Een goed startpunt is bij Berriew Aqueduct. Hier is een parkeerplaats en British Waterways heeft speciaal om het te water laten van kano's te vergemakkelijken rubberen flaps over de ijzeren beschoeiing gemaakt. In Welshpool kun je het Powysland Museum and Montgomery Canal Centre (archeologie and sociale geschiedenis) bezoeken.

Ik verbleef in Berriew in het Talbot Hotel. Het ligt op slechts 200 meter afstand van het aquaduct. Je kunt hier ook goed eten.

GPS Berriew Aqueduct: Lat. 52.5970 Lon. -3.1991
GPS Buttington (115): Lat. 52.6724 Lon. -3.1238
GPS Lockgate Bridge (71): Lat. 52.8731 Lon. -2.9397
GPS Frankton Junction: Lat. 52.8802 Lon. -2.9365

Brithdir Lock.

Trekschuit Sian.

Lockgate Bridge (71) bij Frankton Junction.

Vergunning:

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn moet je in Groot Brittannië toestemming van de eigenaar van de waterweg hebben om met een kano het water op te mogen. Meer informatie op de FAQ pagina.

Pete's Montgomery Canal Website