Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Veenhoop
INHOUD

Ronde van 27 km. langs Oldeboorn Nij Beets en Nes. Een overdraagpunt (of sluis).

Kanoverhuur:

Camping en jachthaven De Veenhoop, Eijzengapaed 5, 9215 VV De Veenhoop. Tel.: 06-46096610.

Na 56 jaar gesloten te zijn geweest is op 1 juli 2015 het Polderhoofdkanaal tussen De Veenhoop en het Sudergemaal heropend voor motorvaartuigen. Tijd voor een verkenning om te zien of een ronde langs Oldeboorn en Nes (Akkrum) een optie is. En inderdaad, dit is een mooie ronde. De sluizen bij De Veenhoop en Sudergemaal worden op afstand gratis bediend na een druk op een knop. Het groene licht is echter maar heel kort, dus als er meer vaartuigen zijn moet je je haasten om op tijd in de sluiskolk te zijn. Bij Sudergemaal kun je ook goed overdragen vawegen de lage kanten. Bij De Veenhoop zijn geen kanosteigers en in- en uitstappen kan alleen op enige afstand van de sluis. Het is bij elkaar ongeveer 400 meter. Dit is de reden waarom ik ervoor koos dit als startpunt te nemen. Je kunt dan de auto ophalen om de kajak op te laden. Jammer dat er geen kanosteiger gemaakt is nadat er zoveel geld is uitgegeven voor sluizen, vernieuwde oevers en bruggen.

Startpunt bij de brug in De Veenhoop

Verlaat de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden bij Akkrum. Sla rechtsaf de N392 op. Je komt door Oldeboorn en na 4,5 km. ga je linksaf richting De Veenhoop. Het startpunt is bij het parkeerterrein links net voor de brug. Aan de overkant van de weg is restaurant It Polderhus.

Vanaf het startpunt vaar je onder de brug door de Polderhoofdvaart op. Na 4,4 km. maakt het kanaal bij Nij Beets een bocht naar rechts. Het is dan nog 2,6 km naar de sluis bij het Sudergemaal. Er zijn lage kanten zodat overdragen goed mogelijk is. Je kunt ook gratis schutten na een druk op een knop. Bediening gebeurt automatisch, en het kan even duren. Als het licht groen wordt om de sluis in te varen moet je vooral als er meer boten zijn snel zijn, want al na korte tijd gaat het rode licht aan en sluiten de deuren. Na de sluis ga je rechtsaf en blijft dan rechtuit varen. De vaart door Oldeboorn is smal en tegemoetkomende boten hebben nog wel eens de neiging links te varen omdat de knop voor de brugbediening aan de verkeerde kant is geplaatst. Als je Nes (bij Akkrum) hebt bereikt ga je rechtsaf onder de brug door en vaar je langs de watertoren. Even verder vaar je over het kleine meertje Bokkumer Mar. Het volgende meer "Wijde Ee" is groter en je vaart rechtsaf langs de zuidelijke oever. Na 1 km. ga je rechtsaf de Janssloot op. Je vaart rechtuit en passeert het langgerekte meer Modderige Bol. Je komt langs camping De Kobbe en het fietspontje. Verder kom je uit op de Kromme Ee en je blijft rechtuit varen. Na 1,8 km. kom je langs de jachthaven en hier voorbij ga je rechtsaf naar De Veenhoop. Als je ervoor kiest niet door de sluis te gaan is op de kruising links de beste plek om uit te stappen. Je kunt de auto hier naartoe brengen om de kano op te halen. Het is zo'n 400 meter lopen naar het startpunt.

GPS: Lat. 53.0969 Lon. 5.9514

Downloadbare GPX-track: Veenhoop.

Startpunt bij de brug in De Veenhoop.

Nij Beets.

In 2015 is de nieuwe sluis tussen de Polderhoofdvaart en het Niewe Diep geopend. Schutten is gratis. Je kunt hier ook goed overdragen.

Oldeboorn.

Wijde Ee.

Ingang van de Janssloot.

Kromme Ee.

It Damshûs

It Damshûs is een klein openluchtmuseum in Nij Beets. Open van 1 mei tot 1 oktober, dinsdag tot en met zondag 13.30 - 16.30 uur.