Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Scharnegoutum
INHOUD

Routes:

  1. Ronde over de Oudvaart langs Terzool 24,3 km.
  2. Ronde over de Franekervaart langs Rien 23 km.

Kanoverhuur: Het Toppunt, Top 3, 8606 JT Sneek.
Tel.: 0515-420808 / 06-25515862

Startpunt Scharnegoutum:

Volg de rondweg om de noordkant van Sneek. Bij de rotonde (N354) ga je in noordelijke richting naar Scharnegoutum. Hier aangekomen ga je bij de rotonde linksaf en dan gelijk rechtsaf. Volg de bocht naar links en aan het eind kun je langs de weg parkeren en bij de lage kant te water gaan.

GPS startpunt aan de Zwettewei in Scharnegoutum: N 53.0589 E. 5.6804

Ronde over de Oudvaart langs Terzool 24,3 km.

Vanaf het startpunt vaar je in noordelijke richting over de Sneeker Trekvaart. Na 7 km. ga je rechtsaf de Zijltjessloot in. Even verder kom je bij een sluis. Deze kun je handmatig zelf bedienen, of overdragen. Voorbij de sluis ga je bij de T-splitsing rechtsaf. Volg de hoofdvaart en bij een viersprong ga je rechtsaf. Ga vervolgens de eerste zijvaart linksaf in. Je komt langs Terzool. Deze vaart is smal, er zijn bruggetjes en een aantal bochten. Bij de T-splitsing ga je linksaf de Oudvaart op. Je blijft dan steeds rechtuit varen. De zijvaarten naar Spears, Gauw en Goënga zijn met borden aangegeven. Voorbij Goënga kom je bij een dubbele brug met kanosteigers. Dit is een prima plek voor een pauze. Even verder kom je bij een sluis. Ook deze kun je handmatig zelf bedienen, of je kunt overdragen. Voorbij de sluis kun je rechtsaf de route inkorten, maar deze vaart langs de randweg is niet zo leuk. Het is veel leuker door de varen voor een rondje door het centrum van Sneek. Je komt eerst langs een wijk met grote nieuwe huizen, dan langs bootstallingen. Bij een Y-splitsing ga je rechtsaf. Bij een viersprong ga je rechtuit. Je komt langs de beroemde Waterpoort, waar je rechtuit gaat. Neem de tweede zijvaart linksaf onder de ijzeren ophaalbrug "De laatste stuiver". Volg de hoofdvaart steeds rechtuit en na 3 km. kom je terug bij het startpunt.

Downloadbare GPS-track (24,3 km): Scharnegoutum.

Sneeker Trekvaart.

Molen Herkules langs de Sneeker Trekvaart.

Sluis in de Zijltjessloot. Je kunt hier zelf schutten, of overdragen.

Langs de Oudvaart.

Terzool.

De sluizen in de Oudvaart naar het centrum van Sneek staan open.

Waterpoort Sneek.Ronde ten noorden van Sneek vanaf Scharnegoutum langs Boazum en Rien 23 km.

Downloadbare GPS-track (23,3 km): Scharnegoutum2.

Vanaf Scharnegoutum vaar je naar het zuiden naar Sneek. In Sneek ga je onder de Laatste Stuiverbrug door linksaf voor een rondje om het centrum. Na een bocht naar rechts passeer je rechts een klein doodlopend grachtje. Even verder ga je rechtsaf onder een brug door. Na een bocht naar rechts passeer je na een brug de Waterpoort. De gracht onder de poort door loopt dood, maar er is aan het eind een uitstappunt, en links een kanosteiger. Voorbij de Waterpoort ga je rechtuit en volg de gracht om het centrum. Je gaat linksaf onder de Badhuisbrug en blijft de Franekervaart volgen. Als je de stad uit bent is rechts bij een brug een uitstapplek. Even verder kom je voorbij Tirns. In Reahus is een camping aan het water "De Finne". Voorbij de brug is links een kanosteiger met picknicktafels en een zwemplek. Dit is een geschikt alternatief startpunt. Op een informatiebord is te lezen dat het dijkje de vroegere wering van de Middelzee was. Een stukje verder kom je door Rien. Voorbij Rien maakt het kanaal een bocht naar links richting Franeker. Hier ga je rechtsaf onder een brug door de Bozumervaart op. Er zijn verschillende bochten. Even voor Bozum (Boazum) is rechts bij een voetgangersbrug een aanlegplaats voor passanten. Als er geen boten liggen kun je hier de kant op. Na een spoorbrug kom je langs Bozum. Je kunt een kleine omweg door het dorp maken, maar er is niets bijzonders te zien. Blijf de hoofdvaart volgen. Bij een T-splitsing ga je rechtsaf de Sneeker trekvaart op. Na een bocht naar links nader je Scharnegoutum en kom je terug bij het startpunt.

Startpunt Scharnegoutum.

Sneek.

Sneek, Waterpoortsgracht.

Franekervaart.

Tirns.

Rien.

Bozumervaart.