Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wormer, Jisperveld en Neck
INHOUD

Afstand: Ronde vanaf de Jispersluis 17,8 km. (suggestie).

Het noordwestelijk deel van de Wormer is in beheer bij Natuurmonumenten.

Kanoverhuur:

Startpunt Jispersluis (18):

Vanaf Alkmaar neem je de N244 richting Purmerend.
Ga rechtsaf de N246 op, en ga gelijk weer rechtsaf. De weg gaat naar rechts onder de N246 door.
Volg de weg over de dijk naar Spijkerboor. Hier ga je linksaf de brug over.
Volg de weg langs het kanaal tot het startpunt bij de volgende brug.

Vanaf Amsterdam of Friesland kom je over de A7. Neem afslag 4 Purmerend Zuid.
Je rijdt naar het westen en dan rechtsaf richting Purmerend Centrum. De weg gaat onder de A7 door, en dan ga je twee keer linksaf. Volg de weg langs het Noord-Hollands Kanaa richting Spijkerboor tot je over een brug bij het startpunt aankomt.

Startpunt Jisp:

Vanaf Purmerend volg je de borden richting Jisp. Vlak voor de eerste huizen van Jisp is links over de brug het startpunt.

Route van 17,8 km vanaf de Jispersluis

Je kunt gemakkelijk je eigen route in dit gebied samenstellen. Door het systeem van genummerde palen kun je niet verdwalen.
Maar hier is als suggestie de tocht die ik gemaakt heb. Je krijgt zo ongeveeer wel alle aspecten van dit gebied te zien, inclusief het kanocentrum Arjan Bloem en het naastgelegen terras van De Hofjes. Ze hebben hier lekkere koffie, en eventueel kun je hier ook overnachten.

Vanaf het startpunt vaar je naar het zuiden. Bij paal 14 ga je rechtsaf. Even verder ga je linksaf richting paal 13. Dit is een steeds smaller wordende vaart langs bomen. Bij breed water ga je rechtsaf. Even verder ga je weer rechtsaf naar paal 12, en vervolgens linksaf. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf en bij paal 10 linksaf. Je komt langs een kanosteiger.
Vervolgens neem je de derde zijvaart linksaf. Je komt uit op het meertje De Marken. Net over het midden van het meer ga je rechtsaf de vaart op. Je gaat gelijk scherp linksaf. Je gaat steeds rechtuit tot je bij het brede water Het Zwet komt. Hier ga je rechtsaf en steekt De Poel over. Aan de overkant is de sluis met overdraagplaats naar De Zaan. Even rechts ervan is het kanocentrum met daarnaast De Hofjes.
Hier keer je om en vaart steeds rechtuit over De Poel en Het Zwet naar Jisp. Hier ga je rechtuit onder de kleine brug de smalle vaart op tussen de weg en de huizen. Bij het vroegere stadhuis ga je rechtsaf. Bij paal 20 ga je linksaf en volg de aanwijzingen naar paal 28. Hier ga je linksaf en volg het kanaal naar paal 14. Bij paal 14 ga je rechtsaf terug naar het sartpunt.

GPS:
Jispersluis: N 52.5213 E 4.8693
Poelsluis: N 52.5032 E 4.7949
Jisp: N 52.5065 E 4.8675.

track 17,8 km

Downloadbare GPX-track (17,8 km): Wormer. Startpunt sluis naar de Zaan.

track 17,8 km

Downloadbare GPX-track (17,8 km): Wormer. Startpunt Jispersluis.

Jispersluis (paal 18). Hier kun je overdragen naar het Noordhollands Kanaal.

Routemarkering met genummerde palen.

De Poel: sluisje en overdraagpunt naar De Zaan.

Jisp.

Jisp.

Jisp.

De vaart die het noordelijk deel van de polder Wormer met het zuidelijk deel verbindt.

Neck.

In de Wormer is de bewegwijzering zeer goed. Er zijn genummerde palen en de richting naar nabijgelegen volgende palen wordt aangegeven. Ook staat op iedere paal een klein overzichtskaartje.

Er loopt maar één weg door de polder die hem verdeelt in de Wormer en het Jisperveld. Richting Purmerend wordt de polder steeds smaller en dit smalle stuk heet Neck. Het is een van de grootste brakwatervenen van Europa. Er is wat veeteelt, maar kleinschalig, want de landjes zijn klein en alle vervoer gaat per boot. Een deel is in beheer bij Natuurmonumenten. Het gebied is per boot te bereiken via sluizen bij De Poel (goede kanosteigers) of bij Oostknollendam. Bij de sluis in Oostknollendam zijn geen kanosteigers. Overdragen is wel mogelijk: aan de polderkant is een lage oever waar je goed kunt uitstappen. Ga dan even naar rechts het doodlopende weggetje in. Bij het ondiepe slootje kun je instappen en dan onder de brug door naar het brede water, of aan het eind bij een tamelijk hoge kade instappen. Het is denk ik een erf, maar er is geen hek.