Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leekstermeer
INHOUD

Een ronde vanaf het Hoendiep door de Onlanden: 17,5 km.
Vanaf Leek: een ronde van 18,7 km of 26,9 km. deels over het Leekstermeer.

Startpunt aan het Hoendiep

Verlaat de A7 (Heerenveen - Groningen) bij afslag 34a Westpoort. Bij de derde rotonde ga je linksaf richting Enumatil. De rijdt langs het Hoendiep. Ongeveer 2 km. voorbij De Poffert ga je linksaf. Het startpunt is net over de brug rechts. Hier is een kanosteiger en een pciknick tefel.

Ronde van 17,5 km door de Onlanden

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts. Na 2 km. ga je scherp rechtsaf de Munnikesloot op. Je gaat onder de A7 door en je komt op een inham van het Leekstermeer uit, de Rietboor. Hier ga je linksaf en je vaart langs de vakantiehuisjes. Als het water smaller wordt is er rechts een doorgang naar de Onlanden. Deze is tamelijk smal en alleen voor kano's bedoeld. Er kan wat lichte stroming staan. Volg deze vaart. Bij een T-splitsing ga je linksaf. De vaart maakt twee bochten naar rechts. Vervolgens blijf je op de hoofdvaart rechtuit varen. Het is niet toegestaan de hoofdvaart te verlaten. Aan het eind moet je overdragen naar het Peizerdiep. Er zijn goede kanosteigers. Hier vaar je naar links. Na een spoorbrug ga je bij Vierverlaten rechtuit. Volg het Aduarderdiep voor ongeveer 2 km. en dan ga je scherp linksaf. Je passeert de woonboten bij Nieuwbrug. Net voorbij een spoorbnrug is rechts een kanosteiger met een picknick tafel. Bij De Poffert vaar je door een duiker en dan ga je twee keer rechtsaf terug het Hoendiep op.

Startpunt te Leek:

Verlaat de A7 (Heerenveen - Groningen) bij afslag 34 en rij in zuidelijke richting over de N372 richting Leek. Bij de tweede rontonde na dit kruispunt ga je linksaf de Tolbertsestraat op. Bij de volgende rotonde ga je rechtuit, en dan bij het eerstvolgende kruispunt linksaf de Schilhoek op. Links zie je kasteel Nienoord. Recht is een meertje met een kleine haven, Nienoordshaven. Rechtsaf is even verderop parkeerruimte. Links kun je bij de boothelling de kano afladen (hier niet parkeren). Hier is ook een kanosteiger.

Rondes van 18,7 of 26,9 km vanaf Leek

Vanaf Nienoordshaven volg je het kanaal. Na 2,7 km kom je op het Leekstermeer uit. Je gaat gelijk linksaf het Lettelbertdiep op. Je komt langs de kanoverhuur en de camping. Vaar door onder de snelweg A7 door. Vlak voor het dorp Enumatil ga je rechtsaf het Hoendiep op. Dit is een lang recht kanaal. Bij de brug halverwege het kanaal is een kanosteiger en een picknicktafel. Bij het volgende kruispunt ga je voor een ronde van 18,7 km scherp rechtsaf. Voor een extra ronde van 8,2 km vaar je een klein stukje door en je gaat dan linksaf onder de lage brug door. Volg de smalle vaart en bij Nieuwbrug kom je langs woonboten. Ga vervolgens scherp rechtsaf het Aduarderdiep op. Je komt aan de rand van de stad Groningen bij een suikerfabriek uit. Hier ga je rechtsaf onder de spoorbrug door. Houd rechts aan op de hoofdvaart. Volg dit kanaal en je komt langs de lage brug waar je eerder was. Bij de Y-splitsing ga je linksaf. Het kanaal maakt een bocht naar links en even verder ga je onder de snelweg A7 door. Dan kom je op het Leekstermeer uit, die je in westelijke richting helemaal oversteekt. Het kanaal richting Leek is in de noorwestelijke hoek. In de zuidwestelijke hoek is Watersportcentrum Cnossen. Hier is een restaurant. Je moet hier € 1,50 betalen om je kano te water te laten. Dit is ook de reden waarom ik deze plek niet als startplaats voor deze route adviseer. Je kunt het beste in Leek of bij de kanoverhuur te Lettelbert te water gaan.

GPS Hoendiep: N 53.2105 E 6.4346 Leek: N 53.1642 E 6.3965

Update januari 2022: De stuwen in het Lettelberterdiep en het Hoendiep zijn gereed. Ze staan open zodat je er overheen kunt varen. De kanosteiger aan het Hoendiep is nog niet terug geplaatst, dus je kunt hier nog niet instappen.

Maart 2021: Werkzaamheden in het Hoendiep. De stremming is inmiddels opgeheven (januari 2022).
Foto van Frank Boerlage.

Downloadbare GPS-track 17,5 km: Onlanden
(uitpakken en openen met Garmin Basecamp of ander programma).

Hoendiep.

Leekstermeer.

Doorgang van het Leekstermeer naar de Onlanden, gezien vanaf de Onlanden.

Onlanden.

Overdraagpunt naar het Peizerdiep.

Spoorbrug bij Vierverlaten.

Fabrieken langs het Hoendiep bij Vierverlaten.

Zuidwending.

Januari 2020: Nieuwe spoorbrug over de Zuidwending (foto Frank Boerlage).

Doorgang van het Hoendiep naar de Zuidwending door de duiker.

Lettelberterdiep.

Enumatil.

Hoendiep.

Langs de zuidoever van het Leekstermeer

Leekstermeer.

Watersportcentrum Cnossen.

Het Leekstermeer wordt ook wel Zulthermeer of Zulthe genoemd. Dit is een oud woord voor zoutmeer. In een ver verleden stond het meer in verbinding met de zee, dus misschien is daar de naam vandaan gekomen. Het meer is 3,35 km² groot en de diepte is 1 tot 1,5 meter. Ooit liep de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe door het midden van het meer. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1998 is de provinciegrens verlegd naar de noordelijke oever, zodat het hele meer nu in de provincie Drenthe ligt.

De Onlanden

Nadat in 1998 een deel van de stad Groningen door wateroverlast werd bedreigd, is besloten tot het maken van een groot waterbergingsgebied. Dit gebied is zo'n 2500 hectare groot en omvat naast het Leekstermeer en naaste omgeving een gebied dat zich naar het zuidoosten uitstrekt tot het Eelderdiep. Vanaf het Leekstermeer liep in het noordoosten een vaart naar Gemaal Matsloot dat het Matslootgebied op peil hield. Dit gemaal is nu buiten dienst en men laat de natuur nu het waterpeil bepalen. Er is een groot moerasgebied ontstaan. Alleen langs de noordkant is een route voor kano's open gesteld.