Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wyns
INHOUD

Een ronde langs Bartlehiem 14,5 km. en met een extra tocht naar Leeuwarden 26 km. Geen overdraagpunten.
Vanaf het startpunt Wyns naar Leeuwarden is 6 km.

Geen kanoverhuur

Downloadbare GPS-track (26 km) vanaf Wyns: Wyns.

Naar het startpunt Wyns:

Vanaf Leeuwarden ga je in noordelijke richting en neem de afslag Lekkum. Voorbij Lekkum blijf je de smalle weg volgen naar het volgende dorp Wyns. Hier is een fietspontje en een picnictafel. Ook is er een terras aan het water bij eetcafé De Winze. Bij de aanlegplaats is een lage instap voor kano's.

Ronde van 14,5 of 26 km:

Ga naar het noorden in de richting Dokkum. Je komt voorbij het buurtschap Tichelwurk en na 3 km bereik je Bartlehiem. Het van de Elfstedentocht beroemde bruggetje is links. Je gaat hier rechtaf de Oudkerkstervaart op. Dit is de route naar Leeuwarden zoals de schaatsers met de Elfstedentocht het laatste stuk naar Leeuwarden afleggen. Na 3,4 km ga je rechtsaf de Murk op. Je komt voorbij Oudkerk en het Oudkerkstermeer. Na 3,8 km kom je bij de Kanterlandse Brug. Deze brug is bedekt met tegeltjes waarop deelnemers van de Elfstedentochten staan afgebeeld. Het is de laatste brug voor Leeuwarden. Even verder ga je rechtsaf het Miedumer Diep op. Aan het eind kom je op de Dokkumer Ee. Hier ga je rechtsaf en na 2 km. ben je terug in Wyns.

Voor een extra tocht naar Leeuwarden ga je aan het eind van het Miedumer Diep linksaf. Na 4 km. kom je bij de Noorderstadsgracht. Hier ga je linksaf en vervolgens rechtsaf. Je vaart door het centrum. Onder een lange brug is een kruising, waar je rechtuit gaat. Even verder is een brug met twee ingangen. De rechter is vanaf hier niet toegankelijk in verband met eenrichtingsverkeer. Je neemt dus de linker ingang. Bij het brede Nieuwe Kanaal ga je rechtsaf en een stukje verder weer rechtsaf. Je komt langs de scheve toren Oldehove en een stukje verder ga je linksaf de Dokkumer Ee op. Vanaf hier vaar je 6 km. rechtuit naar Wyns.

Voor meer informatie over de omgeving Leeuwarden, kunt u de Leeuwarden pagina raadplegen.

GPS Wyns: Lat. 53.2520, Lon. 5.8317
GPS Gytsjerk: Lat. 53.2366, Lon. 5.8969

Wyns. Eetcafé De Winze en het fietspontje.

Tichelwurk.

Onder het bruggetje van Bartlehiem.

Murk bij Oudkerk.

Kanterlandse Brug.

Z.K.H. Willem Alexander van Oranje: vierde van onder, vijfde van links (met de witte muts).

Miedumer Vaart.

Snakkeburen.

Oldehove in Leeuwarden.

Weerstation Leeuwarden.

Webcam centrum Leeuwarden.

A guide to Leeuwarden

Een kanoroute door het centrum is hier als PDF-bestand te downloaden.