Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Naarden
INHOUD

Fortenroute: Een ronde van 24 - 29 km. langs Weesp, Muiden en Naarden. Een keer overdragen.

Kanoverhuur:

Kano Huren Holland, Herengracht 13, 1382 AE Weesp. Tel.: 06-50695254.

Startpunt bij Fort Uitermeer:

Verlaat de A1 bij afslag S114 in de richting Diemen. Na een brug ga je bij verkeerslichten linksaf richting Weesp. Voorbij Weesp rij je over een brug over de Vecht. Dan ga je bij de tweede rotonde linksaf naar Fort Uitermeer. Voorbij het fort is over de brug aan de linkerkant het startpunt. Bij de sluis zijn aan beide kanten goede kanosteigers, maar hier mag je geen auto parkeren (alleen op- en afladen). Tegenover de ingang van het fort is een parkeerterrein (maximum hoogte 2,2 meter). Hier kun je ook in/uitstappen naar de 's-Gravelandse Vaart. Er is geen kanosteiger, maar er is een kort stukje met een lage beschoeiing zonder riet.

Vanaf de kanosteiger bij de sluis vaar je noordwaarts naar de Vecht en hier ga je rechtsaf naar Weesp. De afstand tot de ophaalbrug in het centrum is 3,5 km. Net voor de brug is rechts aan het water restaurant Eeterij De Schalkse. Er is een goede steiger om de kant op te gaan.
Onder de brug door volg je de bocht naar rechts en je gaat onder een spoorbrug door. Even verder maakt de rivier een scherpe bocht naar links. In Muiden moet je rechts bij de sluis overdragen. Hier is geen speciale kanosteiger. Dat is wel jammer, want soms ligt er een boot in de weg, dan is het wat krap, of je moet even verder zoeken. Aan de andere kant van de sluis is wel een goede kanosteiger. Je volgt vanaf hier de bocht naar links en je kunt even doorvaren naar het eind voor een mooi gezicht op het Muiderslot. Hier is een meertje en je kunt er ook uitstappen. Er is een geimproviserde kanosteiger (niet meer dan een pellet). Overdragen naar de monding van de Vecht en het IJmeer op varen is hier ook mogelijk.
Deze route gaat echter verder de zijvaart op. Dit is de 7 km. lange kaarsrechte Naarder Trekvaart. Na 3 km. kom je langs het buurtschap Hakkelaarsbrug. Aan het eind ga je onder een brug door en je komt bij de Vesting Naarden. Je kunt er niet omheen varen, maar je kunt wel via het grachtje door de vesting naar de andere kant varen.
Op de terugweg ga je net voor de brug van de Naarder Trekvaart linksaf. Volg de gracht om de vesting en neem de tweede zijvaart rechtsaf. Er is een bordje dat "Fortenroute" aangeeft. Je komt op de Karnemelksloot. Dit is een mooi stuk dat langs het natuurgebied Naardermeer loopt (geen toegang hier naartoe). Je blijft rechtuit varen en bij de T-kruising ga je rechtsaf de 's-Gravelandse Vaart op terug naar het startpunt. Bij het fort is restaurant "Uit en Meer".

GPS Fort Uitermeer: N. 52.2923, E. 5.0845.

Downloadbare GPS-track van 29,2 km.: Fortenroute.
De Fortenroute is 24 km. lang, maar met extra lussen bij Muiden en Naarden kwam ik op 29,2 km.

Fort Uitermeer.

Floating lodge bij fort Uitermeer.

Weesp.

Weesp. Rechts is Eeterij De Schalkse. Hier is een lage steiger voor bezoekers.

Fort Ossenmarkt in Weesp. Je kunt er omheen varen.

Spoorbrug over de Vecht.

"De Vechthoeve" ofwel "Pippi Langkoushuis" werd in december 2013 300 meter verplaatst van de A1 bij Muiden omdat een aquaduct voor de A1 gebouwd werd. Het huis is helemaal van hout gebouwd omdat het in het schootsveld lag van Vesting Muiden. Volgens de Kringenwet uit 1858 moesten gebouwen binnen het schootsveld snel in brand gestoken kunnen worden in geval van oorlog... Het huis staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Keetpoortsluis in Muiden gezien vanaf de vesting.

Het Muiderslot bij Muiden.

Monding van de Vecht in het IJmeer.

Hakkelaarsbrug.

Grachtje in de Vesting Naarden.

De grote zeepoort van Naarden gezien vanaf de vesting.

De grote poort van Naarden van buitenaf gezien. Een gedenksteen geeft het jaar 1632 aan, maar komt van een oudere versie van de poort. De poort zoals die er nu staat dateert van 1789.

Floating Lodge

Bij Fort Uitermeer kun je in een drijvende hut overnachten. Reserveren is mogelijk op de site water-front.nl. Als optie is een Candese kano te huur.

Keetpoortsluis

In Muiden moet je bij de Keetpoortsluis overdragen om op de Naardertrekvaart te komen. Aan de Vecht is geen kanosteiger. Je moet een plekje vinden in de jachthaven. De jachthaven is vanaf de weg toegankelijk via een poort, maar deze staat doorgaans open. Aan de andere kant van de sluis is wel een goede kanosteiger.
Bediening van de sluis van 1 april tot 1 november, alleen op afroep. Een dag van tevoren voor 16:00 uur aanvragen bij HHRS Amstel, Gooi en Vecht: 06-30374468.