Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Naarden
INHOUD

Fortenroute: Een ronde van 24 km. langs Weesp, Muiden en Naarden. Een keer overdragen.

Geen kanoverhuur.

Startpunt bij Fort Uitermeer:

Verlaat de A9 (Gaasperdammerweg) bij afrit S113 in de richting Weesp en Bussum. Volg de N236 tot voorbij Weesp en sla na de brug over de Vecht linksaf. Hier is aan de linkerkant Fort Uitermeer. Je kunt bij de ingang parkeren en over de brug links bij de 's Gravelandse Vaart instappen. Bij de sluis zijn aan beide kanten goede kanosteigers, maar hier mag je geen auto parkeren (alleen op- en afladen).

Vanaf de kanosteiger bij de sluis vaar je noordwaarts naar de Vecht en hier ga je rechtsaf naar Weesp. De afstand tot de ophaalbrug in het centrum is 3,5 km. Net voor de brug is rechts aan het water restaurant Eeterij De Schalkse. Er is een goede steiger om de kant op te gaan.
Onder de brug door volg je de bocht naar rechts en je gaat onder een spoorbrug door. Even verder maakt de rivier een scherpe bocht naar links. Op 3,8 km. vanaf Weesp vaar je onder de brug van snelweg A1 door. Hier is een versmalling in verband met werkzaamheden. Er wordt een aquaduct gebouwd. Net voorbij de brug moet je rechts bij de sluis overdragen. Het is geen speciale kanosteiger. Dat is wel jammer, want soms ligt er een boot in de weg, dan is het wat krap, of je moet even verder zoeken. Aan de andere kant van de sluis is wel een goede kanosteiger. Je volgt vanaf hier de bocht naar links en je kunt even doorvaren naar het eind voor een mooi gezicht op het Muiderslot. Hier is een meertje en je kunt er goed uitstappen. Overdragen naar de monding van de Vecht en het IJmeer op varen is hier mogelijk.
Deze route gaat echter verder de zijvaart op. Dit is de 7 km. lange kaarsrechte Naarder Trekvaart. Aan het eind ga je onder een brug door en je komt bij de Vesting Naarden. Je kunt er niet omheen varen, maar je kunt wel via het grachtje door de vesting naar de andere kant varen.
Op de terugweg ga je net voor de brug van de Naarder Trekvaart linksaf. Volg de gracht om de vesting en neem de tweede zijvaart rechtsaf. Er is een bordje dat "Fortenroute" aangeeft. Je komt op de Karnemelksloot. Dit is een mooi stuk dat langs het natuurgebied Naardermeer loopt (geen toegang hier naartoe). Je blijft rechtuit varen en bij de T-kruising ga je rechtsaf de 's-Gravelandse Vaart op terug naar het startpunt. Bij het fort is restaurant "Uit en Meer".

GPS Fort Uitermeer: Lat. 52.2923, Lon. 5.0845.

Fort Uitermeer aan de Vecht.

Twee molens te Weesp.

"De Vechthoeve" ofwel "Pippi Langkoushuis" werd in december 2013 300 meter verplaatst van de A1 bij Muiden omdat een aquaduct gebouwd wordt. Het huis is helemaal van hout gebouwd omdat het in het schootsveld lag van Vesting Muiden. Volgens de Kringenwet uit 1858 moesten gebouwen binnen het schootsveld snel in brand gestoken kunnen worden in geval van oorlog... Het huis staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het Muiderslot.

Meertje achter het Muiderslot.

Monding van de Vecht in het IJmeer.

IJmeer.

De grote zeepoort van Naarden. Een gedenksteen geeft het jaar 1632 aan, maar komt van een oudere versie van de poort. De poort zoals die er nu staat dateert van 1789. De buitenmuren zijn recentelijk gerenoveerd.

Grachtje in de vesting.

Karnemelksloot.

Karnemelksloot.

Karnemelksloot.

Volgens de VVV is deze route 22 km. lang. Dat is echter de kortste afstand. Als u het Muideslot wilt zien en over de grachten rond Naarden wilt varen is de totale afstand 24 km.