Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Apeldoorns Kanaal bij Hattem
INHOUD

Kanoverhuur:

Bij Vadesto net ten noorden van de Wiessenbergse Kolk aan het Apeldoorns Kanaal.

Update juni 2018: Er zijn nieuwe kanosteigers gemaakt. Overdragen bij Wapenveld is nu mogelijk. Tussen Hattem en Veessen is een officiële kanoroute geopend. De lengte is 12 km.
Nadere informatie wordt nog op de site verwerkt. U kunt alvast het kaartje bekijken onderaan deze pagina.

Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal is een vergeten monument uit de tijd van de Industriële Revolutie. Ooit aangelegd met als doel Apeldoorn tot ontwikkeling te brengen, maar al snel overbodig geworden door de opkomst van de spoorwegen. Een beetje vergelijkbaar met de kanalen in Engeland. Worden echter in Engeland kosten noch moeite gespaard deze oude waterwegen te onderhouden en te herstellen, het Apeldoorns Kanaal ligt er vergeten bij. Sluizen zijn vervallen en niet meer operationeel. Veel ooit beweegbare bruggen hebben een botonnen verbinding gekregen zodat ze niet meer omhoog kunnen. Er zijn vele vaste bruggen bijgekomen, die scheepvaart (behalve kano's) onmogelijk maken. Ooit was in het Apeldoorns Kanaal de enige twee-traps sluis van Nederland gebouwd. Deze is helaas verdwenen. Inmiddels is de Stichting Apeldoorns Kanaal opgericht met als doel het kanaal weer bevaarbaar te maken. Op de website is een kaart te vinden en een gedetailleerde beschrijving van de staat van alle bruggen, sluizen en duikers. Het Apeldoorns Kanaal is een verkenning per kajak zeker de moeite waard. Het is een rustig vaarwater. Er zijn regelmatig flauwe bochten, zodat het niet saai wordt. Langs de oevers zijn mooie oude huisjes en boerderijtjes te zien. Regelmatig zie je restanten van oude industrie, zoals oude complexen met nog een grote schoorsteen ernaast. De natuur is erg mooi. Er zijn veel grote bomen langs de oevers. Een mooie dagtocht is naar het landgoed Bonenburg. Even voor de voormalige sluis kun je rechtsaf de Grift in. Dit is stromend water. Je kunt een stuk door het bos varen tot aan een stuw. Vanaf Apeldoorn naar het zuiden is het kanaal moeilijk bevaarbaar door ondiepten.

Startpunt Hezenbergersluis:

Het startpunt Hezenbergersluis ligt net ten zuiden van Hattem. Volg de hoofdweg door het dorp naar het zuiden. Bij een verkeerslicht ga je linksaf de Konijnenbergerweg in. Net over de Hezenbergerbrug kun je rechtsaf de auto langs het water parkeren en te water gaan.

Ronde van 14,9 km

Je vaart in noordelijke richting. Na 1,1 km ga je scherp rechtsaf de Veluwse Wetering op. De Keersluis Het Bastion kan alleen bij extreem hoog water gesloten worden. Na 2 km. ga je rechtsaf de smalle vaart op. Als je bij het meertje Zwarte Kolk komt ga je aan de rechter oever de kant op om over te dragen. Aan de overkant van de weg volg je de Nieuwe Wetering naar het zuiden. Net voor de brug bij de stuw moet je overdragen. Je gaat de brug over en na de bocht kun je weer het water in. Volg de vaart een kort stukje en sla dan linksaf de Wetering op. Bij het grote gemaal vaar je linksaf. Aan het eind moet je weer overdragen en je vaart rechtuit naar het Apeldoorns Kanaal. Hier kun je overdragen, en je gaat rechtsaf over het Apeldoorns Kanaal terug naar het startpunt.

GPS Startpunt Hezenbergerbrug: Lat. 52.4566 Lon. 6.0780

Startpunt bij de sluis en de Hezenbergerbrug.

Zwarte Kolk gezien vanaf de dijk.

Zwarte Kolk.

Bij Wapenveld zijn in 2018 nieuwe steigers gemaakt zodat je kun overdragen naar de Watering.

In 2018 zijn bij de Zwarte Kolk nieuwe kanosteigers gemaakt zodat overdragen nu veel beter gaat.
Gedurende de droogte van juli 2018 stond er bijna geen water.

Wiessenbergse Kolk langs het Apeldoorns Kanaal te Hattem. Hier zijn twee bevers gesignaleerd die zich spontaan gevestigd hebben. Het meer staat in open verbinding met het Apeldoorns Kanaal, maar het is een beschermd natuurgebied en toegang is verboden.

Uitzicht over het Apeldoorns Kanaal bij Hattem van de keersluis Het Bastion
De sluis is alleen bij hoog water op de IJssel gesloten.Naar Bonenburg (20 km heen en terug):

Na ongeveer 7 km. kom je langs bistro "Voldaan". Dit is ook een bed and breakfast. Vanaf hier is het nog 3 km. naar de Bonenburgersluis. Hier is een kanosteiger. Aan de andere kant van de sluis is een lage kant waar je goed kunt instappen, mocht je nog verder willen varen. Rechts van de sluis is het landgoed Bonenburg. Je kunt hier rondwandelen. Ik vond het erg de moeite waard om net voor de sluis rechtsaf de Grift op te varen. Bij de stuw kun je niet verder varen. Hier kun je uitstappen (geen steiger).

Kruidenfabriek van Euroma in Wapenveld.

De Grift.

Eind van het bevaarbare deel van de Grift bij Bonenburg.

De sluis Bonenburgersluis is vervangen door een stuw. Er zijn steigers waar je kunt overdragen.

Kanokaart Noordoost Veluwe werd mogelijk gemaakt dankzij Vadesto, Hotel IJsselzicht, Villa Bakhuis en Buitengewoon Buiten.

Vermijd de jachthaven van Hattem: Je moet hier 10 euro betalen alleen om je kano te water te mogen laten!

Veessen

In Veessen is in de jachthaven een boothelling waar je met de kajak te water kunt gaan naar de IJssel. Toegang naast hotel/restaurant IJsselzicht.