Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Hattem
INHOUD

Kanoverhuur:

Bij Vadesto net ten noorden van de Wiessenbergse Kolk aan het Apeldoorns Kanaal.

Downloadbare GPS-track (25,2 km): Hattem.

Startpunt Hezenbergersluis:

Het startpunt Hezenbergersluis ligt net ten zuiden van Hattem. Volg de hoofdweg door het dorp naar het zuiden. Voorbij de bebouwde kom ga je linksaf de Konijnenbergerweg in. Net over de Hezenbergerbrug kun je rechtsaf de auto langs het water parkeren en bij de kanostoep te water gaan.

Ronde van 27 km. naar Villa Bakhuis of als het noordelijk deel niet bevaarbaar is 25,2 km.

Je vaart naar het zuiden. Je komt langs de kruidenfabriek Euroma en een fietspontje. Even verder is links een uitstappunt en kun je overdragen (routepunt 03). Na een kort stukje kom je bij een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf de Nieuwe Wetering op. Dit is een smalle vaart en in de zomer kan er op sommige plekken kroos liggen. Als je na een brug een stuw ziet kun je links uitstappen en langs de Revelingse Weg overdragen (100 meter). Bij de Wetering is een kanosteiger en een kleine boothelling. Dit is een geschikt alternatief startpunt. Je gaat rechtsaf en vaart in zuidelijke richting over de Wetering. Dit is een brede vaart en er zijn verschillende vis/kanosteigers. Na 4,7 km. kom je bij een stuw. Aan beide zijden zijn kanosteigers. Bij de brug (knooppunt 8) kun je uitstappen en naar de gigantische stuw lopen die bij extreem hoog water voor een overloop van de IJssel zorgt. Even verder ga je voor de volgende stuw linksaf. Op de hoek is een vis/kanosteiger met de naam Tureluur. De zijvaart is tamelijk ondiep. Aan het eind ga je rechtsaf de smalle Terwoldse Wetering op. Bij de brug is links de natuurboerderij Villa Bakhuis. Er is een kanosteiger aan de linkerkant net voorbij de tweede brug. Vanaf hier kun je naar de stal lopen. De ingang is voorbij het witte hek de bocht om. Hier is vrije toegang tot een schuilhuisje met picknicktafel en tot de skybox waar je de stal kunt overzien.
Je vaart dezelfde route terug. Bij de Revelingse Weg ga je rechtuit onder de brug door. Als je voor je een groot gemaal ziet maakt de vaart een bocht naar links. Aan het eind is rechts een kanosteiger. Hier kun je overdragen naar het noorden richting de Zwarte Kolk. Als er niet voldoende water staat om te kunnen varen draag je in westelijke richting over. Na een klein stukje kun je dan rechtsaf naar het Apeldoorns Kanaal. Als er voldoende water staat steek je de Zwarte Kolk over en volgt de smalle stroom. Ga linksaf het bredere water op. Bij het Apeldoorns Kanaal ga je scherp linksaf. Je komt langs de grote sluis Het Bastion. Deze wordt alleen bij extreem hoog water gesloten. Even verder kom je terug bij het startpunt bij de sluis.

GPS Startpunt Hezenbergerbrug: N. 52.4566 E. 6.0780

GPS Startpunt Bonenburg: N. 52.3814 E. 6.0481

Startpunt bij de Hezenbergerbrug.

Hezenberger Sluis.

Gezien vanaf de Hezenberger Brug

Euroma kruidenfabriek.

Bij Wapenveld zijn in 2018 nieuwe steigers gemaakt zodat je kun overdragen naar de Wetering.

Startpunt Revelingse Weg bij Wapenveld.

Dijk langs de Wetering.

Stuw bij Veessen.

Villa Bakhuis. Het frame geeft de contouren aan van het voormalige landhuis.

Uitzicht vanuit de skybox.

Wetering.

Oude gemaal en sluis aan het eind van de Wetering (5).

Holle wilg bij de Zwarte Kolk.

In 2018 zijn bij de Zwarte Kolk nieuwe kanosteigers gemaakt zodat overdragen nu veel beter gaat.
In droge periodes is het water naar de Zwarte Kolk niet bevaarbaar. Je kunt dan geen ronde door het noordelijk deel varen. Je moet dan vanaf hier terug naar het Apeldoorns Kanaal.

Wiessenbergse Kolk langs het Apeldoorns Kanaal te Hattem. Hier zijn twee bevers gesignaleerd die zich spontaan gevestigd hebben. Het meer staat in open verbinding met het Apeldoorns Kanaal, maar het is een beschermd natuurgebied en toegang is verboden.

Uitzicht over het Apeldoorns Kanaal bij Hattem van de keersluis Het Bastion
De sluis is alleen bij hoog water op de IJssel gesloten.

Kanokaart Noordoost Veluwe is te downloaden als PDF.Naar Bonenburg (20 km heen en terug):

Vanaf het startpunt Hezenberger Sluis vaar je in zuidelijke richting. Na ongeveer 7 km. kom je langs bistro "Voldaan".  Vanaf hier is het nog 3 km. naar de Bonenburgersluis. Hier is een kanosteiger. Aan de andere kant van de sluis is een lage kant waar je goed kunt instappen, mocht je nog verder willen varen. Rechts van de sluis is het landgoed Bonenburg. Je kunt hier rondwandelen. Ik vond het erg de moeite waard om net voor de sluis rechtsaf de Grift op te varen. Bij de stuw kun je niet verder varen. Hier kun je uitstappen (geen steiger).

Kruidenfabriek van Euroma in Wapenveld.

De Grift.

Eind van het bevaarbare deel van de Grift bij Bonenburg.

De sluis Bonenburgersluis is vervangen door een stuw. Er zijn steigers waar je kunt overdragen.

Vermijd de jachthaven van Hattem: Je moet hier 10 euro betalen alleen om je kano te water te mogen laten!

Veessen

In Veessen is in de jachthaven een boothelling waar je met de kajak te water kunt gaan naar de IJssel. Toegang naast hotel/restaurant IJsselzicht.

Apeldoorns Kanaal

Jaren heeft de Stichting Apeldoorns Kanaal zich ingezet voor het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal. Het bleek uiteindelijk niet haalbaar. In 2019 is de stichting opgegaan in Stichting Beleef het Kanaal. Doel is het beleefbaar maken van het kanaal.