Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kampereiland
INHOUD

Een ronde vanaf IJsselmuiden 23 km en een wandeling terug naar het startpunt van 1,8 km.

Op de route zijn 4 overdraagpunten. Een van de overdragingen is 300 meter. Het is een tocht door de stille natuur van het Kampereiland, langs de oever van het Zwarte Meer (stiltegebied) en de Goot. Ook in de Polder Mastenbroek kun je heerlijk rustig varen. Er is alleen een stille weg en een fietspad langs de route, en verderop vaar je helemaal tussen de weilanden.

Hier is geen kanoverhuur.

Camping bij het startpunt:

Camping Seveningen. Ook trekkershutten beschikbaar. Adres: Frieseweg 7, 8267 AD Kampen. Tel.: 038-331 48 91 of 06-14629263.

Naar het startpunt:

Volg de N50 Emmeloord-Zwolle. Vanaf het noorden: Verlaat de N50 net voorbij de brug na de Noordoostpolder. Volg de N765 in de richting IJsselmuiden. Net voor de brug over de sluis ga je linksaf en meteen rechtsaf. Volg de smalle weg en na een bocht naar links zie je rechts een boothelling waar je goed te water kunt gaan. Je kunt hier niet parkeren. Dat kan op het parkeerterrein aan het begin van het weggetje voor de ingang van de camping.
Vanaf het zuiden: verlaat de N50 richting Kampen. Volg de N307 (Flevoweg) door de stad. Na de brug over de IJssel sla je linksaf. Net na de brug over de sluis van het Ganzendiep ga je rechtaf.

Vanaf het startpunt ga je in noordelijke richting het Ganzendiep op. Bij de splitsing voorbij Grafhorst ga je linksaf en je blijft op het Ganzendiep. Je komt voorbij een fietspont en een stuk verder kom je op het Zwarte Meer. Je gaat rechtsaf en volgt de rechteroever. Net om de hoek is een plek zonder riet waar je de kant op kunt. Dit is echter een stilte-gebied, dus verstoor de vogels niet. Na 2 km langs de oever ga je om een landpunt heen rechtsaf de Goot op. Bij de Y-splitsing houd je het brede water rechtsaf aan. Bij Kamperzeedijk West zie je links een inham naar een gemaal toe. Hier moet je voor de duiker uitstappen voor een overdraging van 300 meter: Je steekt de weg over en volgt het fietspad naar links. Na 100 meter kun je rechtsaf. Je komt dan bij een brug en een bankje. Rechts daarvan is een goede kanosteiger waar je weer kunt instappen. Je vaart onder de brug door en volgt de Bisschopswetering. De volgende overdraging is een korte langs een kleine stuw. Hier zijn goede kanosteigers. Vlak voorbij de stuw ga je rechtsaf. Na een lang recht stuk volgt een bocht naar rechts en daarna een bocht naar links. Onder de weg is een duiker waar je doorheen zou moeten kunnen varen, maar om onduidelijke reden is een ijzeren hek voor de uitgang geplaatst. Dit kan niet de bedoeling zijn, want er zijn geen kanosteigers. Uitstappen is wat lastig. Aan de andere kant is de oever steil en kan bij regen het gras glad zijn. Je vaart naar links de Trekvaart op. Na een stukje moet je opnieuw overdragen bij een stuw en een te lage duiker om onderdoor te kunnen varen. Aan beide kanten zijn echter kano-instapplaatsen gemaakt. Deze overdraging is ongeveer 50 meter. Je blijft de Trekvaart volgen tot aan het eind.

Vanaf hier loop je terug naar het startpunt: Je gaat naar rechts de Burgemeester van Engelenweg op en na een kort stukje linksaf de Dorpsweg op. Deze loop je helemaal uit. Bij de T-kruising ga je linksaf de Grafhorsterweg (N760) op. Bij het volgende kruispunt ga je rechtsaf de N765 op. Het startpunt is net voorbij de brug over de sluis.

GPS: Lat. 52.5689 Lon. 5.9160

Ganzendiep.

Ganzendiep.

Ganzendiep.

Fietspontje over het Ganzendiep.

Zwarte Meer met in de verte de Noordoostpolder.

Langs de Goot.

Overdragen bij Kamperzeedijk-West.

Overdraagplaats bij Kamperzeedijk-West bij de Zeediekhoeve.

Polder Mastenbroek.

Trekvaart bij IJsselmuiden.