Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Waarland
INHOUD

Rondje Waarland 14 km.

Vanaf het haventje in Dirkshorn 16 km. Met een extra tochtje naar Oude Niedorp en naar de sluis bij De Buizerd 22,9 km.

Kanoverhuur:

Startpunten Dirkshorn

Verlaat de N245 bij de afslag Dirkshorn. In westelijke richting naar Dirkshorn: even verder is aan de linkerkant het haventje.
In oostelijke richting gelijk rechtsaf naar het meertje. Hier is een lange lage kant.

Startpunt Waarland

Verlaat de N242 bij de afslag Waarland. Over de brug ga je linksaf. Even verder is een veldje met een boothelling. Hier kun je goed instappen.

Ronde van 14 kilometer

Vanaf Dirkshorn vaar je rechtuit onder de N245 door. Bij het meertje houd je rechts aan. Na twee houten bruggen kom je bij een gemaal bij een kruising. Vaar rechtuit voor een ronde rechtsom. Blijf de hoofdvaart volgen langs Zijdewind en De Weel. Voorbij een hoge voetgangersbrug kom je op de Niedorpervaart. Het rondje Waarland gaat hier rechtsaf. Je kunt linksaf voor een extra tochtje naar Oude Niedorp. Bij de brug van de N241 is links een steiger. Je kunt hier niet aan land. Even verder ga je rechtsaf de Westerlangereis op. Voorbij een molen zijn twee zijvaarten naar links naar Oude Niedorp. De oevers zijn privé, dus je kunt er niet aan land.
Je vaart naar het westen over de Niedorpervaart richting Oudkarspel. Vervolgens ga je linksaf naar de Roskamsluis. Hier is aan de rechterkant hotel-restaurant De Buizerd. Bij aanmeren is consumptie verplicht. Mocht het restaurant gesloten zijn, dan kun je als je een klein stukje verder loopt bij het tankstation belegde broodjes en koffie kopen. Als je terug vaart houd je links aan en steek je het meertje 't Waardje over. Dit is een mooie plek met oude bomen. Je kunt over de hoofdvaart naar Oudkarspel varen. Ik koos voor de alternatieve route achter een voormalig industrieterrein langs. Een bord geeft aan dat het dood loopt, maar met een kajak kun je onder een lage brug door. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf. Volg de hoofdvaart langs de kerk. Aan het eind van deze vaart ga je bij de T-kruising bij het gemaal linksaf terug naar Dirkshorn.

GPS Dirkshorn: N 52.7498 E 4.7792

Downloadbare GPS-track van 22,9 km. Waarland.

De ijzeren vis bij de instapplaats aan het haventje van Dirkshorn.

Bruggetje over de vaart rondom Waarland. Hier kun je overdragen naar de achter de bomen lopende vaart en richting Schagen varen. Bij het gemaal is een lage kant waar je kunt uitstappen. Langs de andere vaart is een goede kanosteiger.

Molen bij Zijdewind.

De Weel.

Brug over de Boomervaart.

Uitzicht vanaf de brug.

Oude Niedorp.

't Waardje

Oudkarspel.

Oudkarspel.

Gemaal aan de Ringsloot. Linksaf ga je naar Dirkshorn.

Geen dead end

Hoewel het bord niet aanbeveelt verder te varen, loopt het water voor kano's achter het voormalige fabrieksterrein niet dood. Er is wel een lage brug.