Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Waarland
INHOUD

Rondje Waarland 12 km.

Kanoverhuur:

Noord-Scharwoude, De Buizerd:

Neem de N242 van Alkmaar richting Middenmeer. Bij de verkeerslichten linksaf richting Oudkarspel en meteen over de brug weer rechtsaf. Hier is "De Buizerd".

Waarland:

Voor camping "De Luwe Stek" moet je bij de verkeerslichten nog iets verder rijden. Ga linksaf bij de afslag Waarland. De camping is net over de brug aan de rechterkant. Dirkshorn: Een ander geschikt startpunt is in het centrum van Dirkshorn aan de weg Alkmaar-Schagen (N245). Er is een klein haventje met geschikte instapplaats vlak achter een parkeerterrein.

Dit is een gemarkeerde route en groene borden in het water wijzen je de weg. De route maakt een grote ronde om Waarland heen en heet daarom ook "Rondje Waarland". De route is ongeveer 14 kilometer, maar als je in Dirkshorn begint, komt daar nog 2 km bij omdat dit een stukje buiten het rondje ligt. Vanuit Dirkshorn ga je rechtuit onder de brug van de N245 door. Dan kom je bij een meertje dat je langs de zuidkant recht oversteekt. Hier kom je op een vaart met een aantal bochten. Na twee houten bruggen kom je op een kruispunt. Hier begint het echte Rondje Waarland. Je kunt hier rechtuit gaan en de ronde met de klok mee maken. Bij een sterke westenwind is het aan te raden rechtsaf te gaan en de ronde tegen de klok in te maken. Dan heb je op het brede rechte stuk tussen Oudkarspel en Zijdewind de wind in de rug. Als je dit doet kom je na een paar kilometer bij de eerste huizen van Oudkarspel. Vooral het stukje langs de kerk is erg mooi. Als je hier voorbij bent, ga je linksaf. Je komt dan bij een klein natuurgebiedje, het Waartje. Hier is een meertje met mooie begroeiing en hoge bomen er omheen. Even verder ga je rechtuit het Kanaal Omval-Kolhorn op. Als je naar rechts gaat kom je bij sluizen. Hier is beginpunt "De Buizerd".

Vervolg van het Rondje Waarland: Volg het kanaal naar het oosten. Na twee kilometer kom je bij een brug waar overheen de weg naar Waarland gaat. Hier is beginpunt "De Luwe Stek". Verder naar het oosten ga je voorbij de spoorbrug linksaf. Je gaat nu naar het noorden langs Zijdewind. Er zijn enkele zijvaarten, die allen doodlopen. Voorbij Zijdewind zijn er geen zijvaarten meer en volg je gewoon de vaart verder tot je bij het kruispunt nabij Dirkshorn komt, waar de beschrijving begon. Rechtuit ga je terug naar Dirkshorn en linksaf kom je bij de beginpunten "De Buizerd" en "De Luwe Stek".

GPS Dirkshorn: N 52.7497 E 4.7794

Oudkarspel.

De ijzeren vis bij de instapplaats aan het haventje van Dirkshorn. Omwonenden hebben hier hun bootje liggen. Er zijn behalve een openlucht zwembad geen activiteiten. In Groenveld is niets bijzonders te zien.

Molen bij Zijdewind.

't Waartje

Oudkarspel.

Bruggetje over de vaart rondom Waarland. Hier kun je overdragen naar de achter de bomen lopende vaart en richting Schagen varen. Bij het gemaal is een lage kant waar je kunt uitstappen. Langs de andere vaart is een goede kanosteiger.

Bij hotel restaurant De Buizerd is geen kanoverhuur meer (op bovenstaande foto is nog wel kanoverhuur te zien).

Roskamsluis

Bij de Roskamsluis zijn aan beide kanten rechts mooie lage kanten waar je kunt instappen. Overdragen gaat via de parallelweg over de brug. Overdraagafstand ca 200 meter! Gedurende de openingstijden van de sluis wordt deze ook bediend voor kajaks. Dat is op werkdagen 9.00 - 13.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Op zon- en feestdagen 9.00 uur - 13.00 uur en van 14.00 uur tpt 19.00 uur.