Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Leijen
INHOUD

Tocht van Rottevalle over De Leijen naar het centrum van Drachten en terug 25,6 km.

Geen overdragingen.

Kanoverhuur:

De Drait Yachting, Biskopswei 27, 9213 VM De Wilgen. Tel.: 0512-513276.

Naar het startpunt Rottevalle.

Verlaat de N31 (Leeuwarden - Drachten) bij de afslag Rottevalle (N369). Bij de rotonde ga je linksaf naar Rottevalle. In het centrum van het dorp ga je linksaf waar de hoofdweg naar rechts gaat. Recht voor je zie je de kleine haven. Hier is een kanosteiger.

Tocht van 25,6 km. van Rottevalle naar het centrum van Drachten en terug.

Vanaf Rottevalle vaar je in noordwestelijke richting over de Lits. Na 2 km. kom je bij het meer De Leijen. Dit is een ondiep meer met vele kleine eilandjes. De meeste zijn niet toegankelijk. Rechts is Paviljoen De Leyen met een kanosteiger en een strandje voor kinderen. Je vaart naar links (zuidwest) over het meer. Er is een met boeien gemarkeerde vaargeul die je meer of minder kunt volgen. De ingang van het Opeinder Kanaal is gemarkeerd met een driehoekig bord. Net hiervoor is rechts een eiland met een aanlegsteiger waar je aan land kunt gaan. Er zijn enkele plekken waar gevist wordt. Je vaart in zuidelijke richting het Opeinder Kanaal op. Je komt langs Opeinde. Het kanaal is mooi, maar in Opeinde is niets speciaals te zien. Er is geen kanosteiger. Vanaf De Leijen is het 3,8 km. naar de industriehaven van Drachten. Je vaart naar rechts om het schiereiland met drijfzand heen. Volg de rechterkant van het meer en aan het eind ga je rechtuit. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Er staan nieuwe huizen langs het kanaal, en er zijn enkele parallel lopende vaarten. Je kunt rechts en dan linksaf zo'n parallel lopende vaart volgen. Verderop ga je linksaf en weer rechtsaf terug op de Drachster Vaart. Er is een vaste brug van 1,6 meter hoog zodat de verder gelegen passantenhaven alleen voor kleinere boten toegankelijk is. Aan het eind van het kanaal ben je in het centrum van Drachten. Even hiervoor is links een kanosteiger.
Je vaart dezelfde weg terug over het 3,3 km. lange kanaal. Bij de kruising ga je rechtuit de Buitenstverlaat op. Je passeert de vroegere sluis, die nu open staat. De huizen aan de linkerkant zijn rijksmonument. Bij de T-kruising ga je rechtsaf de Oude Drait op. Bij de volgende T-kruising ga je weer rechtsaf. Het meer ga je linksaf over om het schiereiland heen. Je vaart verder in noordelijke richting het Opeinder Kanaal op. Het eerste deel wordt ook wel Juffersgat genoemd. Op de hoek van de zijvaart Burmaniasloot is rechts een onofficiële aanlegplaats. Je kunt hier pauzeren. Maar aan de rommel en de brandplek te zien wordt hier ook wel gefeest. De Burmaniasloot is mooi en aan het eind is een kanosteiger. Dit is bij een druk verkeerskruispunt, dus niet zo'n leuke plek om de kant op te gaan. Je vaart verder naar het noorden door Opeinde. Bij De Leijen vaar je naar rechts en in de verte zie je het paviljoen. Hier ga je rechtsaf de Lits op terug naar het startpunt.

Downloadbare GPS-track 25,6 km: De Leijen.

GPS Startpunt Rottevalle: N. 53.1464 E. 6.1011

Startpunt Rottevalle.

De Lits.

Nieuwe kanosteiger bij paviljoen De Leyen (2020).

De Leijen.

De Leijen.

De Leijen.

Drachten.

De Drachtster Vaart is in 2016 geopend en loopt naar het centrum van Drachten. Er is een kanosteiger.

Aan het eind van de Drachtster Vaart.

De sluis Buitenstverlaat is niet langer in gebruik en staat open.

Scheepswerf Van der Werff aan de Oude Drait.