Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Maarssen
INHOUD

Ronde van 16,9 km door de Bethunepolder, Maarsseveense Zodden, over de Maarsseveense Plas en de Vecht. Met een extra stukje naar Oud Zuilen was het 18,6 km.

Kanoverhuur:

Breukelen: De Eerste Aanleg, Scheendijk 7, Breukelen. Tel.: 0346-261813.

Naar het startpunt Veenkade:

Verlaat de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij afslag 5 naar Breukelen. In het centrum ga je bij de rotonde linksaf de Straatweg op. Neem de tweede weg rechtsaf, de Markt. Dit is een erg smalle straat. Na een bruggetje ga je rechtsaf de Brugstraat op. Na de brug over de Vecht ga je rechtsaf. Bij het eerstvolgende kruispunt ga je linksaf richting Tienhoven. Je rijdt langs het fort. Even verder ga je ter hoogte van jachthaven Ruimzicht rechtsaf de Veenkade op. Toegang is alleen toegestaan voor bestemmingverkeer, maar met een kano is dat oké. Een klein stukje verder is rechts een kanosteiger. Op het gras langs deze doordlopende weg is beperkte mogelijkheid om te parkeren.
Een alternatief startpunt is bij de Maarsseveense Plas. Aan de oostkant is bij de Molenpolder een parkeerterrein. Je kunt hier gratis parkeren, maar het kan er druk zijn. Maximum hoogte is 1.90 meter.

Vanaf de A27 (Hilversum - Utrecht) neem je afslag 32 Bilthoven. Vanaf de afslag ga je naar het westen de N417 op. Bij de rotonde ga je rechtsaf richting Westbroek. Bij de volgende rotonde ga je linksaf. Volg de hoogdweg door Westbroek en Tienhoven. Na een bocht naar links rij je langs het Tienhovensch Kanaal en zie je de Loosdrechtse Plassen. Tegenover jachthaven Ruimzicht ga je linksaf de Veenkade op.

Vanaf het startpunt vaar je in zuidelijke richting de Bethunepolder in. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Na twee bruggen volg je de hoofdvaart naar links. Na 300 meter ga je rechtsaf. Bij een wit huis ga je linksaf. Let op het laaghangende schrikdraad. Bij een weggetje volg je de bocht naar rechts. Aan het eind is een kanosteiger. Je steekt hier de weg over en draagt de kano over de houten brug. Aan de overkant is bij de Maarsseveense Zodden een drijvende kanosteiger. Vanaf hier vaar je naar links over het ondiepe water. Een klein stukje verder is rechts een smalle doorgang voor kano's. De achterliggende meertjes zijn steeds met zulke smalle doorgangen verbonden. Als je er niet meer ziet vaar je gewoon verder. Een brede doorgang vaar je voorbij, want het achterliggende water loopt dood. Even voordat je bij huizen komt ga je rechtsaf. Vervolgens nog eens rechtsaf en dan naar links. Je volgt het kanaal dat achter de Maarsseveense Plas loopt. Bij de parkeerplaats is links een kanosteiger. Na een bocht naar rechts kom je op de Maarsseveense Plas. Je steekt deze recht over. Aan de overkant is een lage beschoeiing waar je kunt uitstappen. Je draagt over naar de inham van de Nedereindse Vaart. Hier is een kanosteiger. Je vaart naar rechts en volgt de vaart tot je bij twee molens komt. Hier is een kleine sluis, die buiten gebruik is. Je moet hier overdragen. Een klein stukje verder kom je op de Vecht. Je kunt een stukje linksaf varen. Voorbij de bocht ligt het mooie Oud Zuilen. De route gaat rechtsaf over de Vecht. Na een bocht naar links kun je linksaf een kleine omweg maken over de Proostwetering. Over verder komt die weer op de Vecht uit en kun je over de Vecht verder varen. Voorbij Maarssen ga je rechtsaf het Tienhovensch Kanaal op. Je komt bij een sluis die je zelf kunt bedienen. Maar je moet er wel voor de kant op. Overdragen gaat veel sneller. Even verder kom je langs het fort. Deze is helemaal overwoekerd door planten, dus je ziet er bijna niets van. Tegenover jachthaven Ruimzicht is rechts een kanostoep. Je kunt de auto hier naartoe rijden om op te laden.

GPS:
Veenkade: N 52.1651  E 5.0469
Molenpolder: N 52.14477  E 5.0837

Downloadbare GPS-track van 18,6 km.: Maarssen.
Ronde van 16,8 km, maar met een uitstapje naar Oud Zuilen 18,6 km.

Bethunepolder.

Overdraagpunt aan de zuidkant van de Bethunepolder.

Je gaat over de brug van de Bethunepolder naar de Maarsseveense Zodden.

Sofa met mozaiek. Hier is een drijvende kanosteiger voor toegang tot de Maarsseveense Zodden.

Doorgang met borstels speciaal gemaakt voor kano's in de Maarsseveense Zodden.

Maarsseveense Zodden.

Maarsseveense Plas.

Molen bij de sluisjes Westbroek.

Sluisjes Westbroek.

Oud Zuilen.

Oud Zuilen.

Langs de Vecht.

Maarssen.

Goudestein, het stadhuis van Maarssen.

Langs de Vecht.

Kraaienester Sluis. Je kunt de sluis zelf bedienen, of overdragen.

Op de pagina van Kanokaart Utrecht kun je meer informatie vinden.