Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Drachten
INHOUD

Ronde van 28,5 km. met 7 overdraagpunten.

Dit is een tamelijk zware tocht. Niet alleen vanwege de afstand, maar er zijn ook zeven overdraagpunten. Bij de stuwen in het Offierkanaal zijn geen kanosteigers, en het overdraagpunt bij Frieschepalen is door de hoge schuine kant en schrikdraad aan de bovenkant niet zo gemakkelijk. In het Ouddiep zijn grote stukken met veel waterplanten. Vooral in de zomer houden deze je tempo laag. Toch is dit een heel mooie route. Behalve op de Bakkeveenstervaart kom je er zelden iemand tegen.
In natte periodes stroomt het water van de Bakkeveenstervaart (hoogste punt) richting Drachten. In het Offierkanaal zijn stuwen met gemalen. Bij droogte pompen deze het water in tegengestelde richting. Hoewel de stroming dan nauwelijks zichtbaar is kun je het beste in de zomer de route rechtsom varen, en in een natte periode linksom.

Kanoverhuur:

Naar het beginpunt Het Zuid.

Verlaat de A7 bij afslag 29 Drachten-Zuid. Bij de rotonde ga je rechtsaf de Eikesingel op. Bij de volgende rotonde ga je weer rechtsaf Het Zuid op. Na 1 km. zie je hoogspanningslijnen. Hier is aan de rechterkant het startpunt.

Ronde van 28,5 km. (of iets meer als je een stukje over het meer wilt varen).

Vanaf het startpunt vaar je naar het westen richting Drachten. Voor de brug onder de A7 ga je rechtsaf. Het Offierkanaal loopt langs de snelweg. De kanten zijn mooi begroeid, maar je hoort wel steeds het verkeer. Na 2 km. kom je bij een stuw. Er zijn geen faciliteiten, maar het lukt wel om over te dragen. Na 2,5 km. kom je bij het klaverblad. Je gaat linksaf en draagt over bij de stuw. Dat is hier ietsje gemakkelijker dan bij de vorige stuw. Omdat je midden in een verkeersknooppunt bent hoor je overal om je heen het verkeer. Nog 2,5 km. verder buigt het kanaal naar rechts en kom je in de stilte. Voorbij een brug kom je bij de Libbe Gabriëlsplas. Omdat het erg warm was had ik hier graag even gezwommen, maar er zijn geen faciliteiten. Geen steigertje, niks. Ik voer langs de noordkant. Er lag een Canadese kano in het riet, maar dit was aan privé terrein. Als je het meer recht oversteekt kun je aan de overkant een andere vaart in. Vlak voor een brug ben je op de grens tussen Groningen en Friesland. Op de kant staat grenspaal 14 bij een monument op de plek waar een schans was. Hier is in 1593 geprobeerd de Spaanse invasie van Friesland te stoppen. Er waren echter geen soldaten. De schans was bemand door mensen uit de omgeving. Die waren voor de Spanjaarden geen partij. Het is een mooie pauze-plek, maar door het ontbreken van een steigertje is het wat lastig op de kant te komen.
Na een bocht naar rechts kom je bij de volgende stuw. Deze is wat lastiger te nemen. Uitstappen gaat, maar de kant is steil en bovenaan loopt schrikdraad. Aan de andere kant van de stuw is een aanlegplaats. Het is niet duidelijk of dit privé is. Als er geen boot ligt kun je hier goed instappen. Anders moet je 150 meter verder naar eenn brug lopen, waar een lage kant is. De vaart maakt een bocht naar links en even verder naar rechts. Je volgt de rechte vaart. Na een duiker (weg N917) ga je onder een houten brug. Dan is het nog een klein stukje naar het overdraagpunt naar het Ouddiep. Er zijn kanosteigers. Let bij het oversteken goed op. Er wordt hier hard gereden en ook wel ingehaald. Het Ouddiep is een vroegere rivier. Het is nu met stuwen gekanaliseerd en er is vrijwel geens stroming. Je vaart langs het bos It Mandefjild en een het eind moet je overdragen. In het Ouddiep zijn overal kanosteigers of lage kanten. Na de volgende stuw vaar je onder de provinciale weg N381. Na een bocht naar recht kom je bij bos. Hier is rechts een steiger met toegang naar Camping Het Koningsdiep. Even verder is nog een stuw. Na een bocht naar links zie je de hoogspanningslijnen. Bij de volgende stuw ben je terug bij het startpunt.

Downloadbare GPS-track 28,8 km: Drachten.

GPS Startpunt Het Zuid: N. 53.0829 E. 6.0999

Startpunt onder de hoogspanningslijnen.

Verbindingskanaal.

Bij de A7 rechtsaf.

Eerste overdraagplaats in het Offierkanaal. Er zijn geen kanosteigers, maar het is wel te doen.

Dit is volgens mij de enige plek ter wereld waar je met een kano door een klaverblad van snelwegen kunt varen.

In het riet aan de Libbe Gabriëlsplas.

Libbe Gabriëlsplas.

Paal 14. Een monument op de plek van de voormalige schans bij Frieschepalen.
Helaas is hier geen kanosteiger. De kant op gaan is wat lastig.

Kromhoek.

Overdraagpunt van de Bakkeveenster Vaart naar het Ouddiep.

Ouddiep.

Ouddiep langs het Mandefjild

Ouddiep.

het Ouddiep bij camping Het Koningsdiep.

B & B

Bij het startpunt is een bed-and-breakfast: It Súd.

Libbe Gabriëlsplas

Dit is een voormalige zandwinlocatie. Er zijn geen voorzieningen voor kanovaarders en je kunt er ook niet zwemmen. Langs de zuidkant loopt een voetpad. Er zijn plannen om zonnepanelen op het meer te plaatsen.

Drachten

Bekijk voor een tocht naar het centrum van Drachten de pagina over De Leijen.