Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Canal de l'Oise a Aisne
INHOUD

In het noorden van Frankrijk nabij de stad Laon is het kanaal te vinden dat de (gekanaliseerde) rivieren Oise en Aisne met elkaar verbindt. Dit 48 kilometer lange kanaal loopt over een bergrug heen. Je kunt er dus veel sluizen met een groot verval verwachten. Het hoogste punt van de bergrug wordt met een 2 kilometer lange tunnel doorsneden. Langs dit hoogste deel is een meer, het Lac de Monampteuil. Het regenwater van de bergrug komt in dit meer terecht en het dient als een reservoir om het kanaal te voeden. Immers, iedere keer als een sluis wordt geopend verdwijnt er een hoeveelheid water. Langs het meer is een camping "Camping du Lac", wat een goede uitvalsbasis is om het meer en het kanaal te verkennen. Het kanaal gaat door een stille bosrijke omgeving. Hier kun je ook ijsvogels zien. De sluizen worden volledig automatisch bediend. Er zijn op 2 meter van elkaar op een meter boven het wateroppervlak 2 lichtbundels met lichtgevoelige cellen, die een naderend schip detecteren en de bediening starten. Op een kajak reageert dit systeem niet. Om veiligheidsredenen is het streng verboden op en direct bij de sluis rond te lopen. Meestal is het wel mogelijk voor de sluis uit te stappen en over het gras de kajak langs de sluis te dragen. Het terrein is vaak mooi aangelegd en vaak is er ook een picknicktafel.

Geen kanoverhuur

Naar het startpunt Lat. 49.4676 Lon. 3.553

Om er te komen verlaat je de A26 (Calais-Reims) bij afrit 13 Laon. Volg de N2 naar het zuiden. Net na het plaatsje Urcel ga je linksaf de D15 op. Vlak voor de brug zie je aan de linkerkant "Camping du Lac". Camping du Lac, 02000 Monampteuil, telefoon 0323216073.  Het startpunt voor het kanaal is even verder net over de brug linksaf. Hier is een goede drijvende steiger.

Lac de Monampteuil

Lac de Monampteuil Het is mogelijk vanaf de camping met de kajak op het meer te komen. Je moet hem dan wel de ijzeren trap op dragen naar het zwem- en bootverhuurgedeelte. Het meer is zo'n 2 kilometer lang en zit vol met vis. Ik ben hier op een vroege ochtend gaan varen toen de ochtendnevel nog over het water hing. Het was ongelofelijk stil en ik genoot van de zonsopkomst. Het enige geluid kwam van plotselinge bewegingen in het water van een weg schietende vis. Langs het meer is aan de zuidkant een dijkje waarachter het kanaal loopt. Het is niet gemakkelijk de kajak over te dragen omdat de kanten nogal hoog zijn.

Naar de tunnel

De tunnel is ongeveer 3 kilometer van de camping. Het handigst is om de kajak met de auto naar de drijvende steiger te brengen net over de brug linksaf. Hier is ook parkeergelegenheid en een informatiebord (in Frans en Engels) over de geschiedenis van het kanaal en de tunnel. Hoewel niet staat aangegeven dat je de tunnel niet in mag, denk ik niet dat dit een goed idee is. De tunnel is voor vrachtschepen geopend met eenrichtingverkeer. Dit wordt met lichten aangegeven. Een hele grote ventilator bij de andere tunnel-ingang moet de uitlaatgassen verdrijven.

Naar het zuiden

Ik heb nog een tweede tocht over het kanaal gemaakt door het Forêt de Pinon. Startpunt was bij de brug van weg D653. Hier zijn ook sluizen en op het mooi aangelegde terrein is een picknicktafel. Ik voer in de richting Pinon. Het bos is ontzettend stil, maar zo af en toe komt er een vrachtschip voorbij. Ze varen tamelijk langzaam. Denk om de gemene kleine golfjes en de stroming achter zo'n schip. Er blijkt dan dat er een dieselmotor toch wel hard staat te werken om het schip vlak over de kanaalbodem vooruit te laten komen. Langs het kanaal kun je de resten zien van een oude spoorweg. Tot 1960 werden de boten in het kanaal voortgetrokken door een treintje. Net voor Pinon kom je weer bij sluizen. Meer informatie is te vinden op de site Blue Bayou.

Braye-en-Laonnois tunnel op het hoogste punt van het Canal de l'Oise a Aisne.

Lac de Monampteuil.

Overkant van het Lac de Monampteuil.

In deze omgeving is ook een wandelroute van 10,3 km.