Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Schagen
INHOUD

Rondje Schagen 12,4 km en met maar liefst 9 overdraagpunten.

Startpunt tussen Schagen en Kolhorn:

Kolhorn is te bereiken via de N248, tussen Schagen en Middenmeer. Tussen Schagen en Kolhorn neem je de afslag Barsingerhorn. Je gaat gelijk over de brug rechtsaf de smalle weg langs de dijk op. Onder de hoogspanningslijnen is een overdraagplaats en hier begint de tocht.

De kanosteiger in de Nieuwe Sloot bij gemaal De Snevert is er niet meer. Je moet nu over een hek klimmen en door de modder in het aangrenzende veld naar de sloot lopen om in te stappen.

In westelijke richting passeer je de haven van Schagen. Aan het begin van de vaart naar de jachthaven is een grote laad/losplaats van grind en zand. Even verder kun je links overdragen. Je vaart een klein stukje langs de Westfriese Dijk waarna je links moet overdragen over een fietspad. Na wederom een kleine afstand moet je weer overdragen bij een weg. Vervolgens vaar je een stukje rechtuit en bij de volgende brug is een schot in het water zodat je wee moet overdragen. Je vaart verder door de wijk Waldervaart en na nog eens overdragen vaar je Schagen uit. Vaart rechtuit over de hoofdvaart tot je scherp linksaf kunt. Je vaart onder een houten voetgangersbrug door en vervolgens door een lange duiker onder de N245. Aan de andere kant ga je linksaf en volgt de vaart om de wijk Muggenburg. Vervolgens ga je linksaf onder de spoorbrug door. aan het eind van de vaart is een bocht naar rechts en vervolgens links een steigertje waar je kunt overdragen. Vaar een klein stukje naar links en vervolgens rechtsaf door het bedrijventerrein. Onder de provinciale weg door ga je linksaf. Vooorbij de tweede bocht naar links kun je rechtsaf. Vaar deze vaart uit tot aan het gemaal De Snuivert. Rechts hiervan kun je overdragen. Vaar een stukje naar links, vervolgens rechtsaf en na korte afstand linksaf. Je komt bij een lage brug waar je weer moet overdragen. Dan vaar je het laatste stuk naar de dijk af. Vervolgens overdragen over de dijk, en dan linksaf terug naar het startpunt.

Van Schagen naar Barsingerhorn en Dirkshorn.

Van de ronde langs Kolhorn kun je via Schagen naar het rondje Waarland varen. Je moet dan maar liefst 6 keer overdragen, maar overal zijn goede kanosteigers. Vanaf Barsingerhorn vaar je naar het westen en bij gemaal De Snevert moet je overdragen. Vervolg de route richting Schagen. Ga bij de T-kruising linksaf en even verder rechtsaf onder de hoofdweg door. Even verder ga je bij de T-kruising een klein stukje naar links en draag dan bij het steigertje aan de rechterkant over. Volg de bocht en na een spoorbrug ga je bij de T-kruising linksaf. Naar rechts ga je richting het centrum. In het begin zijn er wat bomen maar verderop vaar je alleen maar langs de achterkant van gebouwen en ver voor het centrum van Schagen loopt het op een onbestemde plek dood. Linksaf vaar je langs een nieuwe wijk en je gaat rechtsaf langs de buitenkant van de bebouwing van Schagen. Bij de hoofdweg N245 ga je linksaf. Vervolgens kom je bij een dijk waar je moet overdragen. Hier is een hek met schrikdraad, maar met een geïsoleerd handvat is deze eenvoudig open te maken. Even verder naar het zuiden kom je bij het buurtschap Tolke. Hier achter was in de middeleeuwen een meer en bij Tolke was een overhaal waar tol geheven werd. Daar is de naam Tolke vandaan gekomen. Via de Schagertrekvaart konden de schepen van Alkmaar naar Schagen varen. De trekvaart is nu doorsneden door de N245. Na een heel kort stukje moet je nog eens overdragen en dan ga je rechtsaf. Volg de vaart. Je moet nog een keer linksaf en een keer rechtsaf onder een duiker door, maar dat wijst voor zich. Even voor een gemaal is aan de rechterkant een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de vaart die om Waarland loopt. Vanaf hier kun je rechtsaf naar Dirkshorn.

GPS Schagen: Lat. 52.7986 Lon. 4.7898

Route van Barsingerhorn naar Dirkshorn.

Schagen gezien vanaf gemaal De Snevert.

Tolke.

Bruggetje over de vaart rondom Waarland. Hier kun je overdragen naar de achter de bomen lopende vaart en richting Schagen varen. Bij het gemaal is een lage kant waar je kunt uitstappen. Langs de andere vaart is een goede kanosteiger.

Josenfjord

JosenfjordJosenfjord

Wie vroeger wel eens langs de haven van Schagen reed herinnert zich misschien nog de uit 1886 daterende voormalige Noorse veerboot Josenfjord. Door deze website zijn enkele enthousiaste Noren deze boot op het spoor gekomen. Aanvankelijk alleen geïnteresseerd in de motor hebben ze toch de hele boot gekocht en in 2011 naar Noorwegen versleept voor restauratie.