Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Vinkeveense Plassen
INHOUD

Een ronde van 21,4 km: vanaf de Winkel over de Vinkeveense Plassen en dan de Achterbosroute. Twee keer overdragen.

Kanoverhuur:

Startpunt bij De Horn aan de Winkel

Verlaat de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Abcoude. In Abcoude ga je na een parkje rechtsaf de Koppeldijk op. Rij rechtuit. Bij een T-splitsing bij de Winkel ga je linksaf. Na een korte afstand kom je bij een lage brug met kanosteigers. Er is bij het gemaal beperkte parkeerruimte.

Ronde van 21,4 km. (GPS-track)

Vanaf het startpunt ga je in westelijke richting. Je vaart onder de twee bruggen van de A2. Bij een splitsing kun je linksom of rechtsom om het eiland heen. Verderop komen de vaarten weer bij elkaar. Voorbij een witte brug zie je links een kanosteiger. Je kunt door de houten deur in de heg overdragen naar de jachthaven. Hier is ook een goede steiger. Vanaf het kanaaltje door de jachthaven ga je rechtsaf en vervolgens linksaf.
De Noorderplas is diep water, en als het waait zijn de golven gevaarlijk. Het is beter rechtsaf achter de genummerde recreatie-eilanden te blijven. Bij een grote doorvaart ga je naar rechts en vaart in zuidelijke richting langs de smalle turf-eilanden. Als je zeskantige borden van de Achterbosroute ziet ga je linksaf en volgt de route met de klok mee. In Vinkeveen ga je onder de provinciale weg N201 door. Bij de brug is een boodschappensteiger. Recreanten meren hier kort aan om inkopen in het dorp te doen. Voorbij de brug ga je bij het volgende richtingbord linksaf. Even verder kom je langs een groot openbaar eiland waar je kunt pauzeren. Volg verder de borden Achterbosroute voor een route achter Vinkeveen om.
Als je bij het grote meer terug komt vaar je rechtuit. Waar een routebord aangeeft rechtsaf te gaan vaar je in noordelijke richting en steekt het meer over langs verschillende eilanden.
Aan de overkant ga je rechtsaf de jachthaven door. Na het tweede bruggetje ga je linksaf naar het overdraagpunt naar de Winkel.
Vaar rechtsaf de Winkel op terug naar het startpunt.

GPS startpunt bij Baambrugge: N. 52.2591 E. 4.9876
Startpunt bij de overdraagplaats aan de Winkel (De Horn): N. 52.2613 E. 4.9737

Downloadbare GPS-track (21,4 km): Vinkeveen (Achterbosroute vanaf de Winkel).

Startpunt aan de Winkel bij De Horn.

Overdraagpunt van de Winkel naar de jachthaven aan de Vinkeveense Plassen.
Je gaat door de houten deur.

Vinkeveense Plassen.

Verdwenen eiland

Vinkeveen.

Vinkeveen.

Achterbosroute

De Achterbosroute is een kanoroute van 11 km rond Vinkeveen. De route is gemarkeerd met zeskantige borden.

Winkel

Aan het eind van de zomer is de Winkel tussen De Horn en de Proosdijersluis dicht begroeid met planten en moeilijk bevaarbaar.