Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Vinkeveense Plassen
INHOUD

  1. Een ronde van 19,5 km: over de Angstel, de Winkel en over de Vinkeveense Plassen naar Vinkeveen.
  2. Angstel route 24,3 km.: een gemarkeerde route langs Baambrugge, Loenersloot, de oostkant van de Vinkeveense Plassen en Abcoude.

Startpunt is aan de Angstel tussen Baambrugge en Abcoude.

Verlaat de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Hilversum. ga linksaf richting Hilversum en dan weer linksaf richting Loenersloot. Je passeert Loenersloot en Baambrugge. Het startpunt is bij een gemaaltje aan de linkerkant vlakbij een molen. Op het hek staat "Molen 2". Er is een verharde parkeerstrook voor een paar auto's. Vanaf Amsterdam kun je beter niet de afslag Abcoude nemen omdat het centrum vaak is afgesloten voor autoverkeer.

1. Ronde van 19,5 km via de Winkel naar Vinkeveen.

Je vertrekt naar het noorden langs de molen. Na een korte afstand neem je de tweede zijvaart linksaf de Winkel op. Hier is een kleine boerencamping 't Riviertje waar je langs het water kunt kamperen. De Winkel is sinds de verbreding van de A2 een volwaardige kanoroute geworden. Er is een nieuwe brug, de overvloedige plantengroei is verwijderd en een moeilijk overdraagpunt is komen te vervallen. Na korte afstand kom je bij het enig overgebleven overdraagpunt. Hier kun je goed in- en uitstappen. Even verder ga je onder de nieuwe bruggen van de A2 door. Je komt nu op een heel mooi stukje met veel bochten. De Winkel splitst op een gegeven moment in tweeën, maar na een kort stukje komen de delen weer samen. Voorbij een witte brug is links in de heg een houten deur. Hier is ook een kanosteiger. Je kunt hier overdragen door de houten deur naar de Vinkeveense Plassen. Eventueel kun je ook even verder bij de T-splitsing linkaf en bij de sluis overdragen. Hier is Restaurant Bon met terras (gesloten op maandag en dinsdag).

Voorbij de sluis kom je bij de Vinkeveense Plassen. Rechtuit ligt de Noorderplas. Deze is door zandwinning erg diep. Hij staat erom bekend dat hier bij harde wind een gevaarlijke golfslag staat. De route gaat echter naar rechts achter de aangelegde eilanden om het diepe gedeelte heen. Al snel kom je op meer open water en zie je langgerekte smalle veeneilanden. Er loopt een ANWB-route langs de buitenkant van het gebied. Deze is gemarkeerd met zeshoekige borden "Vinkeveense Plassenroute". Het is leuker het open water op te gaan tussen de eilanden door. Vaar min of meer in zuidwestelijke richting de kant van de kerktoren van Vinkeveen op. Op een gegeven moment zie je naar links een aantal doorgangen tussen de langgerekte eilanden door. Op de punt van het eerste eiland is een grasveldje met een drijvende kanosteiger, waar je kunt pauzeren. Vanaf hier geven de ANWB routebordjes de weg naar Vinkeveen aan. Vaar in het dorp onder de brug van de hoofdweg (N201) door en volg de bordjes linksaf. Na een open stuk water kom je weer bij een eiland met een grasveldje op de kop. Bij deze aanlegplaats is geen kanosteiger, maar op de kant komen is niet moeilijk. Vaar vervolgens rechts langs dit eiland en ga een stukje verderop rechtsaf naar de ringvaart. Hier ga je linksaf in oostelijke richting tot je bij een sluis komt. Hier zijn goede kanosteigers zodat overdragen geen probleem is. Voorbij de sluis volg je de Geuzensloot tot onder de snelweg door, waar je op de Angstel komt. Vaar rechtuit en volg de bocht naar links. Je passeert Loenersloot en Baambrugge en dan zie je de molen waar het startpunt is. In Baambrugge kom je langs restaurant De Punt met terras direct aan het water.

GPS startpunt bij Baambrugge: Lat. 52.2591 Lon. 4.9876

De Winkel bij de eerste lage brug. Hier zijn kanosteigers.

De Winkel met op de achtergrond de kerken van Abcoude.

Vinkeveense Plassen.

Vinkeveense Plassen.

De Angstel.

Kasteel Loenersloot.

Loenersloot.2. Angstel route 24,4 km

Vanaf het startpunt vaar je in zuidelijke richting. Na 5 km. kom je door Loenersloot. Na de brug volg je de bocht naar rechts en vervolgens ga je rechtuit de Geuzensloot op onder de A2 door. Bij de sluis kun je goed overdragen. Dan ga je rechtsaf onder de brug door naar de Zuiderplas van de Vinkeveense Plassen. Houd er rekening mee dat bij westelijke tot noordelijke wind hier flink wat golfslag kan staan. Het is echter maar een kleine afstand rechtaf langs de zuidelijke oever naar de ingang van de vaart in de hoek van het meer. Deze vaart loop naar het noorden en je kunt hier (op een paar doorgangen na) goed beschut varen. Net voor het einde geeft een bord aan waar je linksaf op moet het meer op. Hier is weer een stukje groot water. Houd rechts aan langs de huizen van Baambrugse Zuwe en ga rechtsaf onder de brug door. Vervolgens houd je rechts aan achter de eilanden om die de vaarroute afscheiden van de Noordplas. Blijf achter de eilanden in noordelijke richting varen. Bij de noordkant geven de borden Angstelroute een keuzemogelijkheid rechtuit de hoofdvaart volgen, of rechtsaf de jachthaven in. Via de hoofdvaart kom je bij de sluis uit, waar het lastig overdragen is (steile trap en de moet over de sluis). Beter is rechtsaf te gaan. Ga dan meteen weer linksaf (hier heb ik geen bord gezien). Na een stukje geeft een bord aan waar je rechtsaf een doodlopende zijvaart in moet. Aan het eind is een dijk. Hier zijn aan beide kanten goede kanosteigers. Overdragen door de houten deur en de weg oversteken. Je komt hier op de Winkel. Vaar een klein stukje naar links. Je ziet links de sluis en gaat op deze T-kruising rechtsaf. Na een stukje kom je bij een lage brug. Lukt het niet hier onderdoor te gaan, dan zijn er uitstapmogelijkheden om over te dragen. Bij Stokkelaarsbrug ga je rechtsaf de Waver op. Na een stukje ga je onder een brug door en kom je op breed water, de Holendrecht. Op de hoek links is Restaurant Voetangel. Je gaat rechtsaf. Je komt voorbij een fietspontje, en vervolgens ga je onder de A2 door en kom je op het Abcouder Meer. Volg de rechter oever richting Abcoude. Na een brug zie je recht voor je een wit theehuisje. Hier is linksaf een smalle zijvaart. Je gaat echter rechtsaf en volgt de Angstel. Na een paar bochten kom je langs boerencamping 't Riviertje en je ziet de molen vlakbij het startpunt.

Vinkeveense Plassen met kerktoren van Vinkeveen.

Achter de eilanden van de Noordplas.

Holendrecht.

Abcoude.