Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Eilandspolder
INHOUD

Er zijn vier met gekleurde pijlen gemarkeerde routes in het gebied.
Ook zijn er genummerde palen waaraan je kunt zien waar je bent. Voor meer details kun je hier een kaart (PDF) downloaden.

Dit is een van Nederlands mooiste kanogebieden. Je kunt een gemarkeerderde route volgen maar je kunt ook je eigen route bepalen en de hele dag in het gebied rondvaren. Het is mogelijk langs de ringvaart helemaal om het gebied te varen. Dat is ongeveer 25 km. maar niet zo interessant omdat je lange stukken alleen maar riet te zien krijgt. Er zijn drie overdraagplaatsen van de ringvaart naar de Eilandspolder.

Startpunt Schermerhorn:

Een geschikt startpunt is bij de overdraagplaats bij de Museummolen te Schermerhorn: Om hier te komen ga je vanuit Alkmaar bij de verkeerslichten afslag Schermerhorn net over de brug rechtsaf het onverharde doodlopende weggetje in. Staat verder niet aangegeven!

Startpunt Driehuizen:

Een ander geschikt startpunt is bij Driehuizen. Net buiten het dorp is een overdraagplaats met goede kanosteigers. Vanaf dit punt kun je via de Lei naar Graft-De Rijp varen of in Noordelijke richting via Noordeinde naar Schermerhorn. Restaurant De Vriendschap is ook vanaf het water bereikbaar. Hier kun je onder andere pannekoeken eten.

Eens was de Eilandspolder een eiland tussen de Schermer en de Beemster. Het ligt dan ook een stuk hoger dan deze naastgelegen polders, hoewel je dat niet zou denken als je hier rondvaart. In het verleden voeren walvisjagers vanuit de zeehaven van De Rijp naar Spitsbergen.

GPS:
Schermerhorn: N 52.5981, E 4.8762
Driehuizen: N 52.5782, E 4.8040
De Rijp (Wollandje): N 52.5599, E 4.8449

De Rijp.

Downloadbare GPS-track 10,7 km: Ronde van Driehuizen naar Graft-De Rijp.

Nieuwe kanosteiger bij parkeerplaats "Wollandje", vlakbij het centrum van De Rijp.

Startpunt bij Schermerhorn.

In de verte ligt Grootschermer.

West Graftdijk.

West Graftdijk.

De Rijp.

De Rijp.

De Rijp.

Graft.

Tip: vaar eens vanuit de oosttelijke ringvaart de gracht van De Rijp in. Er is een heel lage brug, waar misschien niet iedereen onderdoor kan komen. Bij het raadhuis is een sluis. Hier kun je als je niet wilt schutten rechtsaf over de weg overdragen (ca 100 m).

Een goede kaart van het gebied is: Topografisch Kaart van Nederland BLAD 19 WEST (1 : 50000) te koop in de boekhandel. Ik kan ook aanbevelen "Gids voor de Eilandspolder" door Frans Buissink. Naast veel informatie over het gebied staan er veel foto's in en een duidelijke kaart met vermelding van de gemarkeerde kanoroutes. Verkrijgbaar bij de VVV en de Museum molen bij Schermerhorn.

In Driehuizen kunt u langs het water Restaurant De Vriendschap bezoeken. Hier is geen kanoverhuur meer.