Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Den Bosch
INHOUD

Een tocht over de rivier de Dommel van Halder bij Vught naar Den Bosch en terug van 12 km.

Geen kanoverhuur.

Normaal is er weinig stroming op de Dommel, hooguit zo'n 2 km/u. Na een periode met regen kan het waternivo en de stroming echter hoger zijn. Plan een tocht daarom bij voorkeur niet na een regenperiode. Op de Dommel kun je echt van het landschap en de stilte genieten, want het grootste deel is er geen weg in de buurt.

Toegang tot de Binnendieze in het centrum van Den Bosch is verboden en ook niet zonder gevaar. Van eind april tot eind oktober kun je er met een rondvaartboot doorheen varen. Buiten het seizoen kun je er met de kano in. Bijna de helft van de kanalen zijn ondergronds. Ze zijn smal en op sommige plaatsen heel erg donker.

Naar het startpunt Halder vlakbij Vught:

Verlaat de snelweg A2 bij afslag 24 Vught. Rij naar het oosten richting St. Michielsgestel. Na 1 km sla je linksaf naar Halder. Er is geen wegwijzer bij dit kruispunt. Er zijn maar een paar huizen. Aan de linkerkant is een lange steiger waar veel kleine bootjes liggen, maar er is ook een kanosteiger. Aan de overkant zie je kasteel Herlaer.

Naar Den Bosch:

Van Halder kun je in drie kwartier naar Den Bosch varen. Voor de terugtocht moet je wel een uur rekenen. Net buiten Halder mondt de Esschestroom uit in de Dommel. Bij het viaduct van snelweg A2 is aan de rechterkant een gemaal met een uitstapplaats voor kano's.. Het water aan de andere kant van de dijk (PTT-Plas en een afwateringskanaal) is niet toegankelijk. In Den Bosch kom je bij een zelfbedienings pontje voor voetgangers. Linksaf is een stuw met een kanogoot. Ik zou hier geen gebruik van maken als je niet gewend bent te stunten met speelbootjes. Er is een lage kant waar je gemakkelijk kunt uitstappen, en aan de andere kant is een lange kanosteiger.

Binnendieze.

Je kunt vanaf het pontje rechtuit doorvaren langs de hoge stadsmuur. Aan het eind van het brede water is links een sluis. Zoals vaak op sluizen is ook hier een bordje "verboden toegang". Alleen heb ik hier het gevoel dat het niet om het betreden van de sluis gaat... Ik had echter al een lange afstand gereden (en gevaren) om helemaal tot hier te komen, dus ik besloot me niet door het bordje te laten tegenhouden. Het was nog vroeg in het voorjaar en er waren nog geen rondvaartboten op het water. Ik had uit voorzorg 2 krachtige waterdichte vooruitschijnende zaklantaarns op de kano bevestigd en ik had een zwemvest om. Ook had ik een fluitje om mijn nek gedaan. Voorbij de sluis is een drijvende steiger waar je op de kant kunt komen. Ik ging hier rechtuit de Groote Stroom op. Deze loopt dood achter het centrum van de stad. Zo ver kwam ik echter niet. Al na een klein stukje was een schot in het water geplaatst in verband met werkzaamheden. Ik keerde om en voer een smalle zijvaart in. Na een paar bruggen voer ik door een lang stuk in volledige duisternis. Ik had bedacht dat als ik steeds linksaf zou gaan ik na niet al te lange afstand weer naar buiten zou varen. Ik had echter al een heel stuk gevaren toen ik ontdekte dat ik op een plaats was waar ik al eerder langs was gekomen. Waar het iets breder was keerde ik om. Toen ontdekte ik op een donker stuk rechts een zijvaart waar ik uit was gekomen. Die had ik de eerste keer waarschijnlijk gemist. Deze zijvaart heet Hellegat, had ik later uitgezocht. Hier had ik dus rechtsaf gemoeten in plaats van linksaf. Toen me dit duidelijk was, was het niet moeilijk terug te varen naar de sluis waar ik binnengevaren was. Het was wel een heel bijzondere ervaring. Je vaart echt door de oude riolen van de stad. Het is overal doodstil. Als je in het donker heel stil peddelt kun je af en toe de voetstappen horen van mensen die over een putdeksel boven je lopen. Er moeten ook vleermuizen zijn, maar die heb ik niet gezien.

GPS Halder: Lat. 51.6496 Lon. 5.3228

Op de Dommel vlakbij Den Bosch.

Stuw met kanogoot in de Dommel te Den Bosch. Hier is ook een goede overdraagplaats.

Overdraagplaats bij de stuw. Op de achtergrond de zelfbediening voetgangerspont over de Dommel.

De Groote Stroom.

De Verwersstroom, deel van de Binnendieze.