Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Hillegom
INHOUD

Een ronde van 14,3 km. met diverse overdragingen (waarvan sommige best wel lastig!).

Deze route is onderdeel van de met borden gemarkeerde Bollenroute (35 km).

Geen kanoverhuur.

Startpunt is in Hillegom bij het sportpark De Zanderij aan de Van Den Endelaan.

Naar het startpunt: Neem de N208 Haarlem - Lisse. In het centrum van Hillegom ga je net voorbij een rotonde rechtsaf de doodlopende weg in. Dit is de Van den Endelaan. Deze weg komt uit op een parkeerterrein. Het startpunt is recht voor je achter het grote informatiebord.
Als je vanuit het zuiden komt moet je bij de rotonde omkeren, want linksaf slaan vanaf de N208 is niet mogelijk.

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts. Na een kort stukje is bij de brug een schot in het water. Je moet over de weg overdragen. De kanten zijn erg steil, maar er zijn treden gemaakt. Aan de andere kant moet je achter een tuinhuisje instappen. Dit gaat erg moeilijk.
Na een bocht naar links neem je de tweede zijvaart rechtsaf. Voorbij een bocht kom je bij een volgende overdraagplaats. Hier zijn goede kanosteigers. Volg de vaart en bij het volgende kruispunt ga je rechtsaf de Oosteindervaart op. Bij een gemaaltje moet je opnieuw overdragen, maar je komt hier gemakkelijk de kant op. Aan het eind van de vaart ga je linksaf de Ringvaart Haarlemmermeer op. Je komt langs Zwaanshoek. Vlak voorbij de brug ga je linksaf de smalle Bennebroekervaart op. In het centrum is rechts een grasveld waar je kunt pauzeren. Er is een bakkerswinkel. Even verder is rechts een doodlopende zijvaart. Als je deze op gaat kun je de speeltuin Linnaeushof zien. Vaar verder naar het westen, en bij de T-kruising ga je linksaf de Leidse Vaart op. Je komt langs het voormalige station Vogelenzang. Na een brug bij De Zilk ga je linksaf. Je komt bij een gemaal en een lage brug waar je 50 meter moet overdragen. Bij de spoorweg ga je naar links en vervolgens rechtsaf onder de spoorbrug door. Hier is een stuw waar je nogmaals moet overdragen. Hier zijn geen steigers, maar met wat moeite moet het lukken. Aan het eind van de vaart ga je linksaf terug naar het startpunt.

GPS De Zanderij: Lat. 52.2952, Lon. 4.5758.

Downloadbare GPS-track (14,3 km): Hillegom.

Net voorbij het startpunt is een schot in het water. Je moet hier overdragen. De kanten zijn erg steil, maar er zijn een paar treden gemaakt. Aan de andere kant van de Stationsweg moet je instappen achter iemands tuinhuisje. Dit is de officiële route, dus ik hoop dat geregeld is dat er recht van overpad is. Instappen is erg moeilijk omdat de treden naar een hoek leiden waar je de kuip van de kajak niet krijgt. En ja, de kant is erg steil (foto).

Bennebroek.

De Linnaeushof is verlaten door de the corona-crisis van 2020.

Station Vogelenzang.

Langs de Leidse Vaart.

Vanaf de Leidse Vaart ga je bij De Zilk linksaf. Je moet 50 meter overdragen bij een gemaal en een lage brug. Voorbij de spoorbrug is een stuw waar je weer moet overdragen. Er zijn geen kanosteigers (foto).