Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Bodegraven
INHOUD

Ronde van 22 km.

Vijf keer overdragen, en schutten door de sluis in Bodegraven.
Voor de Reeuwijkse Plassen heb je een vergunning nodig (weekkaart €7,50).

Kanoverhuur:

Sup en Watershop Verlengde Breevaart 3, 2811 LR Reeuwijk, tel.: 0182235116.
Ingang langs de receptie van Landal De Reeuwijkse Plassen.

Naar het startpunt, de trailerhelling tegenover hectometer paal 44,0.

Vanaf de N11 Alpen aan de Rijn

Verlaat de N11 bij afslag 11 Bodegraven Centrum. Volg de N459 om Bodegraven heen in de richting Woerden. Ga bij de rotondes steeds rechtuit. Als de weg langs de Oude Rijn loopt is er nog een rotonde. Vanaf hier is het 1,6 km. naar het startpunt. De trailerhelling is niet met een bord aangegeven.

Vanaf de A12 Gouda

Neem afslag 12 Reeuwijk en volg de borden richting Bodegraven. Bij verkeerslichten ga je rechtsaf richting Nieuwerbrug. Blijf bij de rotondes rechtuit rijden tot je over een brug gaat. Bij de dan volgende rotonde ga je rechtsaf richting Woerden. Vanaf hier is het 1,6 km. naar het startpunt. De trailerhelling is niet met een bord aangegeven.

Vanaf de A12 Utrecht.

Neem afslag 12A en dan afslag 12 en volg de borden richting Bodegraven. Bij verkeerslichten ga je rechtsaf richting Nieuwerbrug. Blijf bij de rotondes rechtuit rijden tot je over een brug gaat. Bij de dan volgende rotonde ga je rechtsaf richting Woerden. Vanaf hier is het 1,6 km. naar het startpunt. De trailerhelling is niet met een bord aangegeven.

Rondtocht van 20,5 km.

Je kunt bij de trailerhelling te water gaan. Er is geen kanosteiger. Misschien een beter alternatief is 100 meter verder. Tegenover hectometer paal 44,1 is een korte zijvaart naar een gemaaltje. Hier is een lage kant waar je goed kunt instappen.
Vanaf het startpunt steek je de Oude Rijn over en je gaat onder de brug door de Enkele Wiericke op. Je vaart langs het fort Wierickerschans. Hier is een aanlegsteiger bij een uitkijktoren, maar toegang is verboden. Na 2 km. ga je onder de snelweg A12 door. Hier is veel verkeerslawaai, maar verderop kom je in een oase van stilte. Na een bocht naar links kom je langs een uitkijktoren. Hier is een kanosteiger en een picknick tafel. Vanaf hier is het 0,9 km. naar het overdraagpunt over de Prinsendijk naar de Oukoopse Polder. Hier zijn kanosteigers. Vanaf hier zijn duidelijke wegwijzers geplaatst voor de route naar de Reeuwijkse Plassen. Vreemd dat er geen wegwijzers zijn voor wie in tegengestelde richting wil varen. Als je op het meer Nieuwenbroek aan komt hou je de rechter oever aan en je vaart om een eilandje heen. De ingang naar de vaart naar het volgende meer is niet aangegeven en niet duidelijk te zien. Je moet voor een groot huis met rieten dak de inham naar rechts in varen. Op het volgende meer Gravekoop hou je de linker oever aan. Aan de overkant vaar je het kanaal in en je gaat linksaf naar het volgende meer Groot Vogelenzang. Bij de brug is een uitstapplaats. Hier is een picknick tafel, een gratis drinkwater tap en een primitieve wc (plastic huisje). Groot Vogelenzang is een klein meer. Je vaart naar links naar de overkant. Hier ga je het kanaal in en even verder ga je voor een lage brug rechtsaf. Je steekt het grote meer 's-Gravenbroek over in de richting Reeuwijk. Voordat je aan de overkant bent ga je rechtsaf de vaart op. Die is te herkennen aan de bruine brug. Je gaat linksaf en volgt het kanaal onder een aantal lage bruggen door. Na een bocht naar rechts ga je linksaf. Bij de volgende T-kruising zie je een fontein en het voormalige stadhuis. Hier ga je rechtsaf de Breevaart op en je vaart langs Reeuwijk. Aan het eind ga je linksaf de Verlengde Breevaart op. Achter de rij hoge bomen is de snelweg A12 goed te horen. Bij een stuw moet je overdragen. Hier zijn goede kanosteigers en een voorziening met rollen voor grotere boten. Even verder volg je de bocht naar links en je gaat door een lange duiker onder de A12 door. Vervolgens kom je langs Mc Donalds. Hier is een kanosteiger. Je gaat rechtuit de vaart met veel bochten en lage bruggen op. Een brug is te laag en hier moet je overdragen. Er zijn kanosteigers. Na een scherpe bocht naar links kom je op een recht kanaal, de Wonnewetering. Hier ga je rechtsaf de Vliet op. Vroeger was hier een sluis, maar nu staat er een gemaal. Er zijn kanosteigers. Ja vaart verder langs de huizen en vervolgens rechtsaf de Oude Rijn op. Je komt langs oude pakhuizen. Bij de brug is een sluis. Tijdens openingsuren is deze bemand en als de sluiswachter je ziet bedient hij de sluis. Wacht op het groene licht. Doorgang is gratis. Overdragen is hier niet mogelijk. Je vaart verder over de Oude Rijn langs de voormalige Phoenix fabriek. Vanaf de sluis is het 2,8 km. naar het startpunt.

GPS trailerhelling aan de Noordzijde (N458): N 52.0841 E 4.7845.

Downloadbare GPX track van 20,5 km.: Bodegraven.

Rechtsaf onder de brug door kom je op de Enkele Wiericke.

Weg van de A12 is het kanaal een oase van stilte.

Uitkijktoren Wierickewachter met aalscholvers. Hier is een kanosteiger en een picknick tafel.

Uitzicht vanaf de Wierickewachter.

De Oukoopse molen is net voorbij het overdraagpunt.

Overdraagpunt over de Prinsendijk.

Overdragen in de Oukoopse Polder naar de Reeuwijkse Plassen.
Je gaat de brug over en dan verder op de vaart richting de bomen.

Brug tussen de meren Gravekoop en Groot Vogelenzang.
Hier is een openbaar toilet (plastic huisje), een picknick tafel en een gratis drinkwater tappunt.

Het meer 's-Gravenbroek.

Reeuwijk.

Het vroegere stadhuis van Reeuwijk.

Verlengde Breevaart langs de lawaaierige A12.

Oud Bodegraven.

Bij het overdraagpunt in de Oud Bodegraafse Wetering.

De Vliet in Bodegraven.

Bodegraven.

Bodegraven.

De voormalige olieslagerij Phoenix (1915).
Vanaf 1947 was de shampoo fabriek Andrélon hier gevestigd.
Andrélon werd overgenomen door Unilever en de productie is naar elders verplaatst.
Nu zijn er appartementen in het gebouw.

Kaart

Je kunt een kaart van de Reeuwijkse Plassen (PDF-bestand) hier downloaden.

Bekijk ook de pagina's op deze site over Reeuwijk en de Reeuwijkse Plassen.

Sluis Bodegraven

Tel.: 0172-650684
Voor actuele bedieningstijden kijk hier.
Overdragen is niet mogelijk.

Wandelroute

Je kunt deze route ook wandelen. Je wandelt langs de Oude Rijn en over de dijk langs de Enkele Wiericke. Dit is onderdeel van het Limespad, die de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk volgt. Bij de uitkijktoren ga je rechtsaf het fietspad naar Reeuwijk op. Aan het eind van de Breevaart ga je linksaf onder de A12 door en dan volg je rechtsaf het fietspad achter de A12.

Hollandse Waterlinie

De polder tussen de Enkele Wiericke en de Dubbele Wiericke was onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Dit was het smalste stuk van de linie dat was bedacht om Holland te beschermen tegen binnendringende legers.