Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Den Haag
INHOUD

In Den Haag kun je verschillende tochten maken en je hoeft nergens over te dragen. Een ronde door en om het landgoed Clingendael is 3 km. Je vaart niet snel want er liggen veel takken en dode bladeren in het water. Er wordt geen enkele moeite gedaan het voor de kanovaarder gemakkelijk te maken. Sommige vaarten zijn door de rommel helemaal niet te bevaren. Maar zoals gezegd, een ronde via de Tankval en de vaart zonder naam langs de Van Alkemadelaan is mogelijk.

Vanaf het startpunt is een ronde om het centrum van Den Haag 12 km.

Vanaf het Malieveld over de Koninginnegracht naar het eind van Het Kanaal is 3,2 km, dus heen en terug 6,4 km. Als je de route langs Oostduin wilt nemen moet je ook rekening houden met takken in het water.
Vanaf het centrum kun je over het Afvoerkanaal langs de sluis (die open staat) tot aan het gemaal vlakbij de haven van Scheveningen varen.

En nee, op de Hofvijver mag je niet varen.

Kanoverhuur: 'Kanoverhuur Den Haag' aan de Dunne Bierkade, tel.: 070-4276889.

Startpunt aan de Van Alkemadelaan:

De vaart langs de Van Alkemadelaan heeft lage kanten waar je met wat moeite te water kunt gaan. Je kunt hier gratis parkeren. Beste instappunt is tegenover de kruising met de Van Montfoortlaan. Vanaf hier kun je zo het landgoed Clingendaal op varen.

Volg de A12 vanaf het Prins Clausplein richting Centrum. Bij de T-splitsing aan het eind van de snelweg ga je rechtsaf. Dan bij de volgende verkeerslichten ga je linksaf richting Bronovo ziekenduis en Huisduinen. Vanaf de volgende verkeerslichten zie je rechts de vaart waar je te water kunt gaan.

Clingendael:

Tegenover de Van Montfoortlaan vaar je het landgoed Clingendael op. Je gaat rechtsaf en vervolgens linksaf.
Neem de tweede zijvaart rechtsaf en vaar onder het gebouw door. Volg de bocht naar links en even verder zie je rechts de Japanse Tuin. Aan het eind van deze vaart ga je rechtsaf en dan twee keer linksaf.
Bij de volgende T-kruising ga je rechtsaf de Tankval op. Na een brug ga je bij de volgende kruising rechtsaf. Als je dan rechtuit blijft varen ga je naar het centrum. De eerstvolgende vaart rechtsaf gaat terug naar het startpunt.

Ronde om het centrum:

Vanaf Clingendael vaar je langs het Malieveld. Hier zijn lage kanten, dus je kunt er stoppen voor een pauze.
Het volgende kruispunt is onder een brug en hier is het tamelijk donker. Je gaat linksaf de Koninginnegracht op en voor je zie je de hoge gebouwen van de nieuwe skyline. De gracht maakt een bocht naar rechts. Bij de volgende kruising houd je rechts aan de Houtzagersssingel op. Hier is de kanoverhuur gevestigd. Volg de bochten. Bij de T-splitsing kun je linksaf het Verversingskanaal op, maar voor deze ronde moet je hier rechtsaf. Je vaart over de Hooigracht. Bij de volgende kruising ga je linksaf en onder de donkere brug is de ronde gemaakt.

GPS: Lat. 52.0990 Lon. 4.3232

Downloadbare GPS-track van: Clingendael.

Park Clingendael langs de Alkemadelaan.

Het huis Clingendael op het landgoed. Je kunt onder het gebouw door varen naar de Japanse Tuin.

Op het landgoed is een Japanse tuin. het is niet groot, maar beslist een bezoek waard. In het voorjaar is het 6 weken open voor het publiek. Toegang alleen op de paden. Aanleggen en op het mos lopen is verboden!

Landgoed Clingendael.

In het centrum zijn geen grachten. Dichterbij dan dit kun je niet bij het centrum komen.

Westbroekpark.

Westbroekpark.

De vaart achter de Nieuwe Parklaan.

De vaart achter de Nieuwe Parklaan.

Van Stolkpark.

Het Kanaal bij Madurodam.

Koninginnegracht.

Koninginnegracht bij het centrum van Den Haag.

Sluis in het Verversingskanaal bij Scheveningen.

Kaart in PDF

Een kaart met waterwegen in en om Den Haag kunt u vinden op de site www.vroondaal.nl

Historische plattegronden

Op de site haagsekaart.nl zijn historische kaarten van Den Haag te zien.

Clingendael

Het huis en landgoed Clingendael zijn begin 17de eeuw aangelegd. In 1839 is het aangrenzende landgoed Oosterbeek toegevoegd. In de Tweede Wereldoorlog had rijkscommissaris Seyss-Inquart hier zijn hoofdkwartier. Hij liet een brede gracht aan het eind van het landgoed aanleggen om eventuele tanks tegen te houden. In 2016 verhuist de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika naar een nieuw gebouw op het landgoed. De locatie is op de voormalige hondenrenbaan.