Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Den Haag
INHOUD

Afstanden:

Een ronde om het centrum is vanaf de Moerweg 16,8 km.
Een extra tocht naar de sluis in het Afwateringskanaal is 5,6 km.
Een extra tocht naar het Van Stolkpark of Westbroekpark is 6 km.
Een extra ronde door Clingendael is 4 km.
Je kunt heel Den Haag zien (behalve Clingedael) door de GPS-track te volgen (32,7) km.

Kanoverhuur: 'Kanoverhuur Den Haag' aan de Dunne Bierkade, tel.: 070-4276889.

Startpunt Moerweg

In de hele stad is er betaald parkeren, en het is moeilijk een plek aan het water te vinden. Aan de Moerweg kun je tot 6 uur 's avonds gratis staan (situatie 2021), en hier is meestal ook wel ruimte vrij.
Volg de A4 en neem afslag 11 Rijswijk. Rij in noordelijke richting over de Prinses Beatrixlaan. Na exact 3 km. kom je bij een rotonde met verkeerslichten. Hier ga je rechtsaf de Erasmusweg op. Bij de volgende verkeerslichten keer je om (U-turn). Let op, tegemoetkomend verkeer heeft ook groen licht. Net voor de rotonde ga je rechtsaf de Moerweg op. Hier is één-richting verkeer. Links zijn parkeerplaatsen met toegang naar het water. Loop niet over het gras, want dat wordt ook door honden gebruikt...

Den Haag

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts (noord-west) en je komt langs woonboten. Bij de T-splitsing ga je scherp rechtsaf the Laakkanaal op. Na een bocht naar links en dan naar rechts kom je bij een T-splitsing. Hier ga je linksaf de Laakhaven op. Dit is breed water. Aan het eind zie je links op de hoek een klein oud gebouwtje, het vroegere havenkantoor. Bij deze T-kruising ga je linksaf de Zieke op richting het centrum.
Vanaf de volgende T-splitsing (knooppunt 72) kun je een ronde om het centrum varen. Ik adviseer dit met de klok mee te doen, omdat je dan in de middag het beste licht op de skyline hebt. Je gaat dus linksaf de Zuidsingelsgracht op. Je komt langs de kanoverhuuur. Verderop heet het Houtzagerssingel. Je volgt de bochten naar rechts, links en weer naar rechts. Bij de T-kruising (knooppunt 75) kun je linksaf naar de sluis in het Afwateringskanaal varen (knooppunt 80). Hier is een kanosteiger en een bankje waar je kunt pauzeren. Voor de ronde om het centrum ga je bij knooppunt 75 rechtsaf. Volg de bocht naar links en dan naar rechts. Je bent nu op de Hooigracht. Aan het eind is een bocht naar rechts, en dan ga je linksaf de Korte Nieuwe Uitleg op. De volgende kruising (36) is onder een brug. Hier kun je rechtsaf de ronde vervolgen of linksaf voor een tocht naar de parken. Je vaart dan over de Koninginnegracht die verderop Het Kanaal heet. Voor het eind kun je linksaf naar het meer in het Van Stolkpark, of even verder rechtsaf naar het Westbroekpark. Op sommige kaarten staat dat je hier kunt rondvaren, maar het zijn doorlopende zijvaarten.
Op de terugweg kun je bij knooppunt 46 linksaf een doodlopende zijvaart in. Deze gaat onder een gebouw door. Maar omdat deze in verval is weet ik niet of het wel veilig is. Ik zag boven me een groot stuk ijzer aan een kabel hangen... Voorbij knooppunt 36 vaar je langs het Malieveld en heb je een mooi uitzicht op de skyline. Na een lage brug ben je op de Oostsingelsgracht. Voorbij een bocht naar rechts heet deze Uilebomen. Bij knooppunt 72 ga je linksaf terug naar het startpunt.

Clingendael

Volg de instructies hierboven naar knooppunt 72.
Hier ga je rechtsaf de Uilebomen op en je volgt de bocht naar links. Je vaart langs het Malieveld en bij knooppunt 36 ga je rechtsaf. Voorbij het Malieveld ga je rechtuit onder een lange brug door. Je vaart verder langs het Haagse Bos en je neemt de derde afslag linksaf de Tankval op. Vervolgens neem je de tweede zijvaart linksaf. Bij de Y-splitsing (knooppunt 32) ga je rechtsaf, en dan gelijk weer linksaf. Neem dan het de tweede zijvaart rechtsaf (knooppunt 38). Links zie je de Japanse Tuin. Bij de T-splitsing ga je linksaf en bij een vijver vaar je naar rechts. Je gaat dan door de tunnel onder het gebouw door. Bij de volgende kruising ga je linksaf. Dan neem je de tweede zijvaart rechtsaf (knooppunt 32). Bij de volgende T-splitsing ga je linksaf. Bij de dan volgende T-splitsing ben je bij de hoofdweg Van Alkemadelaan, en hier ga je linksaf. Na een bocht naar links ga je rechtsaf en blijf je langs de Van Alkemadelaan varen. Bij de volgende T-splitsing (knooppunt 30) ga je rechtsaf terug naar het centrum.

Startpunt aan de Moerweg: GPS N 52.0517, E 4.2993.

Downloadbare GPS-track van Den Haag (32,7 km.): Den Haag.
Startpunt aan de Moerweg.

Downloadbare GPS-track van: Clingendael.

Startpunt aan de Moerweg.

Laakkanaal.

Laakhaven.

Laakhaven.

Zieke.

De sluizen in het Verversingskanaal zijn buiten gebruik.
In 1977 is een gemaal gemaakt waardoor doorvaart naar de haven van Scheveningen niet langer mogelijk is.

Kanosteiger bij de sluis in het Verversingskanaal.

Hooigracht.

Korte Nieuwe Uitleg.

Achter de Nieuwe Parklaan.

Achter de Nieuwe Parklaan.

Westbroekpark.

Het Kanaal bij Madurodam.

Prinsessegracht.

Park Clingendael langs de Alkemadelaan.

Het huis Clingendael op het landgoed. Je kunt onder het gebouw door varen naar de Japanse Tuin.

Op het landgoed is een Japanse tuin. het is niet groot, maar beslist een bezoek waard. In het voorjaar is het 6 weken open voor het publiek. Toegang alleen op de paden. Aanleggen en op het mos lopen is verboden!

Landgoed Clingendael.

Kaart in PDF

Een kaart met waterwegen in en om Den Haag kunt u vinden op de site www.vroondaal.nl

Historische plattegronden

Op de site haagsekaart.nl zijn historische kaarten van Den Haag te zien.

Havenkantoor

Havenkantoor Den Haag. Dit rijksmonument dateert uit het jaar 1900.

Clingendael

Het huis en landgoed Clingendael zijn begin 17de eeuw aangelegd. In 1839 is het aangrenzende landgoed Oosterbeek toegevoegd. In de Tweede Wereldoorlog had rijkscommissaris Seyss-Inquart hier zijn hoofdkwartier. Hij liet een brede gracht aan het eind van het landgoed aanleggen om eventuele tanks tegen te houden. In 2016 verhuist de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika naar een nieuw gebouw op het landgoed. De locatie is op de voormalige hondenrenbaan.