Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leerdam
INHOUD

Een kanotocht heen en terug van Leerdam naar Gorinchem over de Linge is 31 km. Met een rondje door Leerdam wordt het 32,5 km (GPS-track).

Kanoverhuur:

Naar het startpunt Leerdam:

Vanaf de A15 (Rotterdam - Nijmegen) neem je afslag 29 richting Leerdam. Volg de N848 naar Leerdam. Net na de brug over de Linge ga je linksaf richting Oosterwijk. Na 400 meter is links de parkeerplaats. De trap naar de kanosteiger is in het midden.
Vanaf de A2 (Utrecht) neem je afslag 12 richting Leerdam. Volg de N484 naar Leerdam. In Leerdam ga je bij een rotonde rechtsaf richting Centrum. Bij de volgende rotonde ga je linksaf richting Centrum. Je passeert een spoorlijn. Net voor de brug ga je rechtsaf richting Oosterwijk. Na 400 meter is links de parkeerplaats.

Leerdam to Gorinchem

Vanaf het atartpunt kun je links een kleine ronde door Leerdam langs de glasblazerij maken. Ik koos ervoor om eerst naar rechts naar Gorinchem te varen. Je bent gelijk Leerdam uit en je kunt van de stilte van de rivier genieten. Na 1,5 km. zie je links de eerste huizen van Heukelum. Een klein stukje verder is een kleine haven met een halfronde kanosteiger. Dit is een mooi alternatief startpunt. Na een lange bocht naar links volg een lange bocht naar rechts. Hier is aan de linkerkant een kanosteiger. Even verder vaar je langs Kedichem. Hier is links een brede zij-arm, maar toegang is verboden. Na 2,4 km. kom je langs de fietspont tussen Spijk en Arkel. Na 0,9 km. maakt de Linge een scherpe bocht naar links. Hier zie je rechts de sluis van Arkel in de Achterwetering. Volg de bocht naar links. Je komt langs een betonmortelfabriek en je gaat onder de brug van de spoorlijn en A15 door. Vanaf hier is het 1.6 km. naar het centrum van Gorinchem. Je vaart rechtuit langs de molen "Nooit Volmaakt". De rivier eindigt bij de sluis naar de Merwede. Hier is rechts een grote lage kant met treden waar je de kant op kunt. Rechts is cafetaria La Blique waar je koffie of thee kunt drinken. Ze hebben hier heerlijke zelfgemaakte taart en quiches. Ik kan de cranberry-kwarktaart aanbevelen.
Je vaart dezelfde weg terug. In Leerdam kun je nog een kleine ronde langs de stadsmuur maken. Je komt langs het glasmuseum en glasblazerij.

GPS:
Leerdam N 51.8869 E 5.0871
Heukelum, Lingewal N 51.8737 E 5.0741

Downloadbare GPS-track (32,5 km. heen en terug): Leerdam-Gorinchem.

Linge.

Linge.

Betonmortelfabriek bij Gorinchem.

Molen "Nooit Volmaakt" in Gorinchem.

Historische schepen.

Sluis naar de Boven-Merwede aan het eind van de Linge.

Centrum Gorinchem.

Fietspont tussen Arkel en Spijk.

Kanosteiger in Heukelum.

Glasblazerij in Leerdam.

Leerdam.