Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Spreewald
INHOUD

Het Spreewald ligt in het oosten van Duitsland. Het is een groot gebied waar je verschillende mooie tochten kunt maken. Op deze pagina beschrijf ik 3 tochten die ik in 2012 gemaakt heb.

  1. Een ronde vanaf Lübbenau door het Hochwald (26 km).

  2. Een ronde van Lübbenau naar Lübben (26 km)

  3. Een ronde van Lübbenau naar Burg (31 km).

Kaarten:

Tourenatlas Nr.5: Berlin-Brandenburg. ISBN: 978-3-929540-65-9. Bevat gedetailleerde kaarten van de Spree (inclusief Berlijn), Havel en Oder. Te koop voor onder andere bij bol.com.

Lübbenau is centraal gelegen en vanaf hier kun je verschillende kanten op het Spreewald verkennen. Als je geen verblijf aan het water hebt, dan kun je bijna overal bij een brug of sluis de kano te water laten. Er zijn echter niet veel wegen. Er loopt alleen een fietspad tussen Lübbenau en Lehde. Lehde en Leipe zijn per auto bereikbaar, maar het zijn doodlopende wegen. Ik kwam voor het eerst in 1999 in dit gebied. Er is sindsdien veel veranderd. De voormalige transit-weg naar West-Berlijn is nu een moderne 6-baans weg. De snelweg naar het zuiden is ook geheel vernieuwd. Je kunt ook per trein naar Lübbenau reizen. Ieder uur gaat er een trein van Berlin-Ostbahnhof naar Lübbenau. Vanaf het station is het 10 minuten lopen naar camping Am Schlosspark. Het tourisme heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De meeste bezoekers komen een rondvaart maken met een traditionele boot, de kahn. Dit is een houten platbodem boot die vroeger werd gebruikt om goederen te vervoeren. Nu hebben ze er bankjes op gemaakt en organiseren ze er rondvaarten mee. Als je niet van kamperen houdt, dan zijn er vele gasthuizen, hotels en vakantiewoningen om te overnachten. Als je je eigen kajak meeneemt is het raadzaam een plek langs het water te vinden vanwaar je te water kunt gaan. Bij mijn bezoek in mei 2012 verbleef ik in een 2-persoons appartement in Bootshaus Kaupen. Hoewel een beetje klein (schuin dak net boven de kookplaats en boven de badkuip), was het er schoon en aangenaam om te verblijven. Er zijn tegenwoordig veel restaurants in Lübbenau en je kunt overal voor een redelijke prijs goed eten. Bij de snelweg (afslag Klein Beuchow, Lübbenau) is een Mc. Donalds en een tankstation. Even verder aan het begin van Lübbenau is aan de linkerkant een groot winkelcentrum. In het midden van het Spreewald is Gasthaus Wotschofska aan het Wehrkanal. Het kan hier flink druk zijn, want de kahn-rondvaarten brengen hun passagiers hierheen. Veel mensen in dit gebied stammen af van de Sorben, een Slavisch volk dat al vanaf de 9de eeuw in dit gebied woont. Ze hebben een eigen taal, die je soms op opschriften terug vindt en het is op de lokale radio te horen. Iedereen spreekt ook Duits. Als je van kano varen houdt en van stille natuur zonder motorboten, dan moet je beslist eens naar het Spreewald gaan.

Route 1: een ronde vanaf Lübbenau door het Hochwald (26 km).

Mapmyride: http://www.mapmyride.com/routes/view/94242265
Downloadbare GPX-track: Lubbenau-Lubben-Lubbenau.

Vanaf Lübbenau (sluis bij de camping) ga je stroomafwaarts in noordelijke richting. Bij de viersprong ga je rechtsaf de Kleine Kossa op. Na de sluis ga je rechtsaf de Bürgerfließ op. Volg het kanaal (links aanhouden) tot je bij de volgende sluis komt. Na deze sluis ga je linksaf het rechte Wehrkanal op. Je komt langs het Gasthaus Wotschofska en je gaat steeds rechtuit. Bij de volgende viersprong volg je het bord Hochwald rechtuit (Ditmarfließ). Vaar steeds rechtuit en passeer de sluis. Bij Waldhotel Eiche komt de rivier samen met de Großes Fließ. Vaar rechtuit en volg de hoofdstroom naar rechts. Vervolgens ga je rechtsaf deWeidengraben op. Vaar rechtuit en passeer een sluis in het dorpje Burg-Kauper. Vervolgens ga je linksaf en je komt langs Bootshaus Rehnus. Bij de volgende splitsing ga je linksaf (rechtuit is afgesloten). Vervolgens ga je steeds rechtuit (zijkanalen naar recht zijn niet toegankelijk). Aan het eind kom je bij een T-kruising. Hier ga je rechtsaf de Hauptspree op. Volg de Hauptspree tot je terug bent in Lübbenau.

Route 2: een ronde van Lübbenau naar Lübben (26 km).

Mapmyride: http://www.mapmyride.com/routes/view/94204393
Downloadbare GPX-track: Lubbenau-Lubben-Lubbenau.

Vanaf Lübbenau (sluis bij de camping) ga je stroomafwaarts in noordelijke richting en je volgt de Hauptspree. Na 3 km passeer je een sluis. Na 2 km kom je bij een volgende sluis. Je komt nu op een lang recht stuk richting Lübben. Na enkele bochten zie je links een jeugdherberg. Vaar steeds rechtuit totdat je in Lübben de stuw met sluis ziet. Net voor de kanoverhuur (Hafen 2) ga je linksaf de smalle vaart op. Volg deze en houd rechts aan. Je passeert een sluis en even verder kom je op de brede Hauptspree uit. Hier ga je scherp rechtsaf. Bij de stuw is een sluis die gratis bediend wordt. Overdragen langs het stenen trappetje is bijna ondoenlijk. Na de sluis neem je de derde kleine vaart linksaf. Je komt door het Schloßpark. Langs het water is een speelplaats met een zwemstrandje. Als je op breder water uitkomt ga je rechtsaf. Bij het volgende kruispunt ga je flauw linksaf (niet scherp linksaf) het Burg-Lübbener Kanal op. Een stuk verder is linksaf een zijkanaal, de Nordumfluter, maar je vaart rechtuit. Bij het volgende kruispunt houd je links aan. Vaar rechtuit en passeer de sluis. Na de sluis ga je meteen rechtsaf en weer linksaf. Bij de volgende Y-splitsing ga je linksaf. je passeert weer een sluis. Bij de volgende Y-splitsing houd je rechts aan de Puschhalle op. Vervolgens kom je bij de Hauptspree en je gaat scherp linksaf terug naar het startpunt.

Route 3: een ronde van Lübbenau naar Burg (31 km).

Mapmyride: http://www.mapmyride.com/routes/view/94258417
Downloadbare GPX-track:Lubbenau-Burg-Lubbenau.

Vanaf Lübbenau (sluis bij de camping) ga je stroomopwaarts in zuidelijke richting. Je gaat rechtuit de Südumfluter op en gelijk linksaf de smalle vaart langs Bootshaus Kaupen. Volg de bochten en als je bij de Hauptspree komt ga je rechtsaf en gelijk linksaf de Lehder Graben op. In Lehde ga je rechtsaf onder de houten voetbrug door (Hechtgraben). Bij de X-kruising ga je linksaf de Hauptspree op. Neem vervolgens het vierde zijkanaal naar rechts. Dit kanaaltje maakt een bocht naar links en loopt dan parallel aan de Hauptspree. Even verder komt het weer samen met de Hauptspree. Volg dan de Hauptspree tot je bij de stuw in Burg komt. Een stuk voor Burg wordt de rivier smaller en neemt de stroomsnelheid toe. Je vaart onder de Liebesbrücks door en uiteindelijk kom je bij een lange uitstapplaats voor de stuw in Burg. Bij Pension und Gasthaus Hafeneck aan de rechterkant kun je voor een goede prijs lekker eten.

Het is mogelijk bij de stuw over te dragen. Stap rechts uit en loop naar de weg. Ga linksaf over de brug en langs een klokkenwinkel. Dan kun je rechts weer bij de rivier komen en hier is een kanosteiger. Het is mogelijk op de Hauptspree verder stroomopwaarts te varen. Bij de volgende stuw zijn ook kanosteigers. Hier ga je linksaf de Nordumfluter op. Bij de volgende stuw rechts uitstappen over de stuw naar links overdragen en linksaf op de Großes Fließ verder varen. Zie verder het kaartje.

Vanaf Burg vaar je terug op de Hauptspree. Na een tijdje ga je onder een brug door en dan gelijk linksaf een smal kanaal op waar een weg langs loopt. Je komt langs Zur Bleiche Resort und Spa. Na een bocht naar rechts ga je linksaf. Aan het eind van het kanaaltje ga je rechtsaf langs de sluis. Bij de T-kruising linksaf, vervolgens bij de viersprong rechtuit en dan bij de T-kruising linksaf. Bij de volgende kruising zie je rechts een sluis; hier ga je naar links. Volg de smalle stroom. Na een tijdje komt deze samen met de bredere Südumfluter. Volg de Südumfluter stroomafwaarts naar Lübbenau. Aan de rechterkant passeer je de zijvaarten Untere Boblitzer Kahnfahrt, 1e Freiheitskanal, 2e Freiheitskanal, 3e Freiheitskanal. Dan ga je rechtsaf de Uska Luke op. Houd links aan en volg de Hauptspree naar Lübbenau.

Wehrkanal.

Hauptspree bij Lübbenau.

Hauptspree bij Lübbenau.

Overdraagplaats bij camping "Am Schloßpark", Lübbenau.

Kahn passeert de kanoverhuur bij Bootshaus Kaupen, Lübbenau.

Kaupen, Lübbenau.

Sluis in de Hauptspree.

Südumfluter.

Hauptspree in Lübben.

Kanoverhuur in Lübben.

Stadspark in Lübben.

Burg-Lübbener Kanal met afslag links de Nordumfluter.

Liebesbrücke over de Hauptspree even voor Burg.