Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Marais Poitevin
INHOUD

Tussen Parijs en Bordeaux, om precies te zijn: tussen Niort en La Rochelle is het moerasgebied Marais Poitevin. Dit gebied staat ook bekend als Groen Venetië (Venice Verte). Nog nauwelijks ontdekt door toerisme is dit een geweldig mooi kanogebied. In de zomer van 2001 bracht ik er een kort bezoek. Ik verbleef op de camping van Lidon aan de Mignon. Dit is aan de rand van het Marais Sauvage (wilde moeras). Dit gedeelte van de Marais Mouilles (natte moeras) is 16500 ha groot en wordt nog steeds af en toe overstroomd bij hoge waterstand van de rivieren Sevre Niortaise, de Vendee, de Lay en enkele kleinere stromen.

Geschiedenis

Tot het Jurassic tijdperk (5,3 tot 1,6 miljoen jaar geleden) was dit gebied een vlakte die net boven zee-nivo lag. Daarna raakte het overstroomd. Zo’n 3000 jaar geleden trok het water zich terug en kwamen de eerste mensen in dit gebied. In de 4e eeuw kwamen er monniken die kloosters bouwden op de oevers en op de eilanden. Pas vanaf ongeveer 1200 begonnen de monniken met het graven van kanalen om het land beter te kunnen gebruiken. Nu zijn er in het natte moeras (Marais Mouilles) ontelbare kanalen, die per kajak prima te bevaren zijn. Meer naar het westen zijn de zogenaamde droge moerassen. Dit zijn eigenlijk polders zoals wij die kennen, met lange rechte kanalen en een beheerst waternivo. In het hele gebied zijn fossielen te vinden van grote zeeschelpen, het bewijs dat lang geleden dit oceaan-bodem was. Meer gedetailleerde informatie over het gebied is te vinden op www.bjr-tourisme.com/marsh.html.

Kanoverhuur en camping:

Camping le Lidon, Lieu-dit "Lidon" 79210 Saint-Hilaire-La-Palud.

Routebeschrijving

Het was net iets meer dan 1000 km vanaf Amsterdam en je kunt er op 1 dag naartoe rijden. Je verlaat de A10 (E5) voorbij Niort bij afslag nr 33. Volg de N248 rechtuit naar Epannes. Hier ga je rechtsaf richting Sansais. In Sensais kom je bij een hoofdweg, de D3, waar je linksaf gaat. Je rijdt door St.Hilaire en voorbij het dorp staat aan de rechterkant een standbeeld. Hier ga je rechtsaf richting La Roche. Vanaf La Roche staat de richting naar camping Lidon-sur-Mignon met bordjes aangegeven. De beheerders spreken maar enkele woorden Engels, maar zijn wel heel geduldig en vriendelijk voor mensen die maar heel weinig Frans spreken. De camping is gelegen aan een kronkelslootje, vanwaar je zo het moeras in kunt varen. Aan de overkant van de weg is het grotere kanaal de Mignon. Op de camping is een klein zwembad en in de kantine zijn maaltijden verkrijgbaar. Er is kanoverhuur vlakbij de camping.

Gedetailleerde kaarten zijn verkrijgbaar bij de toeristeninformatie (niet open op maandag) en de tabac-winkel in St.Hilaire. Série Bleue nrs 1428E en 15280. Bovengenoemde kaarten zijn erg handig om zelf een tocht uit te stippelen door het moeras. Ieder kanaal heeft een naam en elk kruispunt is gemarkeerd met een vierkante paal met hierop vermeld het nummer van het kruispunt en de namen van de kanalen.

GPS Camping le Lidon: Lat. 46.2838 Lon. -0.7433

La Sevre Niortaise bij Damvix.

Kruispunt K7: Rigole de la Garette en Conche de la Baronnerie.

Ecluseau des Bourgeons.

Maps in PDF-formaat

Op de website www.marais-poitevin.com kun je downloadbare kaarten vinden.