Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Den Helder
INHOUD

Ronde naar Den Helder en Fort Erfprins.

Kanoverhuur:

Kanoverhuur Den Helder, De Helderse Vallei, Den Helder. Tel.06-10862338.

Gemarkeerde routes:

In Den Helder en Julianadorp zijn gemarkeerde routes. Informatie is te vinden in de folder "Waterrijk Den Helder" (pdf).

Naar het startpunt:

Volg de N9 en neem de afslag Julianadorp Noorderhaven Kustrecreatie. Volg de Callantsogervaart in westelijke richting tot aan de duinen. Ga rechtsaf richting Den Helder. Voorbij de bebouwde kom ga je rechtsaf de Middenvliet op. Dat is na zo'n 3,5 km. Het startpunt na 600 meter aan de rechterkant bij de fietsbrug.

Vanaf het startpunt volg je de Middenvliet en neem na de stuw de eerste zijvaart linksaf. Volg deze vaart tot het einde. Bij de T-kruising ga je linksaf en vervolgens rechtsaf. Neem dan de eerste zijvaart linksaf naar Fort Dirksz Admiraal. Volg de bochten en houd rechts aan. Aan het eind ga je linksaf naar Fort Erfprins. Dit is militair terrein (opslagplaats), maar je mag er wel langs varen. Je kunt zowel links als rechts naar de zeedijk varen. Er zijn geen voorzieningen om uit te stappen, en bij plekken waar het zou kunnen zitten vaak vissers. Rechtsom kun je om het Gemini ziekenhuis varen richting de Singel. Uitstappen is door de steile oever erg lastig. Overdragen naar het Plein Helden der Zee is dan ook nauwelijks een optie. Terug naar Fort Dirksz Admiraal houd je links aan. Halverwege de haven is rechts een zijvaart waar kanoclub Phoenix is gevestigd. Dan kom je in de haven. Dit is diep water en door passerende boten kan hier wel eens wat golfslag zijn. Rechts zie je de witte huizen van Marinapark en de jachthaven. Je vaart rechtuit onder de hoge brug (N9) door. Hier ga je rechtsaf het Noordhollands Kanaal op. Ook hier kan scheepvaart zijn, vooral als de zeesluis open gaat komen er opeens meerdere boten voorbij. Na een flauwe bocht naar links ga je rechtsaf onder de brug door. Hier is een overdraagpunt met steigers naar de Doggersvaart. Dit is aan het eind van de startbaan van vliegveld De Kooy. Vaar naar rechts de Doggersvaart op. Vervolgens linksaf de Korte Vliet op. Volg de bocht langs de spoorlijn en ga dan rechtsaf onder de brug door. Nu is het steeds rechtuit terug naar het startpunt.

Ander startpunt:

Bij de zeedijk (eind van de Bassinggracht) bij het monument Helden der Zee. Tegenover het voormalige gemeentehuis is achter het muurtje een kanosteiger. Er is gratis parkeerruimte in de omliggende straten.
Vanaf hier is het 2,5 km. naar het stadscentrum. Als je 2x linksaf gaat het Noordhollands Kanaal op kom je langs het Reddingmuseum, het Lichtschip Texel en enkele oude reddingsboten. Aan het eind is het Marine Museum. Hier kun je onder een onderzeeboot varen. Er zijn geen voorzieningen om hier uit te stappen.

Kaartje Den Helder

GPS Middenvliet: N 52.9153, E 4.7288.
GPS Plein Helden der Zee: N. 52.9624, E. 4.7532.
GPS Mariëndal (Helderse Vallei): N. 52.9355, E 4.7339.

Downloadbare GPS-track: Den Helder.

Startpunt Middenvliet.

Nieuw Den Helder.

Hindoe tempel. In 2013 is deze 17 meter hoge Hindoe tempel gereed gekomen. Hij is gebouwd langs de vaart van Mariëndal naar Fort Dirks Admiraal.

Stuw bij Fort Dirks Admiraal. Hier kun je overdragen of schutten.
Voor de bediening kun je op een knop drukken.

Marina Park.

Binnenhaven.

Lichtschip Texel.

De uit 1922 daterende sleepboot "Noordzee" wordt momenteel gerestaureerd. Er is een nieuwe stoomketel geplaatst en er loopt een fondsenwerving om de boot in 2019 weer te laten varen. Op de foto is hij afgemeerd langs de Oude Rijkswerf.

Monument 'Helden der Zee'. Hier is een kanosteiger.

Marine Museum.

Overdraagpunt bij vliegveld De Kooy (N9).

Marsdiep

Marsdiep

Een onderzeeboot vaart uit over het Marsdiep.

In Mariëndal is pannenkoeken restaurant "De Pannenkoekenvallei". Hier achter is een goed toegankelijke kanosteiger. Vrij parkeren. In de zomermaanden op vrijdagmiddag moeilijk toegankelijk in verband met wekelijkse kofferbakmarkt op het parkeerterrein.