Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Purmer
INHOUD

Ronde over de ringvaart met een bezoek aan Edam 26,5 km.
Geen overdraagpunten.

Geen kanoverhuur.

De Purmer was ooit een kleine binnenzee tussen de Zuiderzee en de Beemster. Het had een open verbinding met de Zuiderzee waar nu de Purmer Ee bij Monnickendam is. De Where verbond de Purmer met de Beemster, wat ook nog een binnenzee was. De Purmer is in 1622 ingepolderd. De belangrijkste reden was veiligheid. Door de getijdestromen en afkalving bij storm werd de Purmer steeds groter. Aan de Where lag de stad Purmerend, dat vernoemd was naar de binnenzee. In de 50er jaren is de stad naar het noorden uitgebreid aan de overkant van de Where.

Dit is een mooie rondvaart over de rustige 22 km.lange ringvaart. Hoogtepunt is een bezoek aan Edam. Een omweg naar de Zeesluis geeft de tocht een lengte van 26,5 km.

Naar het startpunt.

Het startpunt is aan de dijk net ten oosten van Ilpendam. Ga vanaf de N235 (Purmerend - Amsterdam) het dorp Ilpendam in. Ga gelijk rechtsaf en houd bij het volgende kruispunt rechts aan. Het is een smal weggetje door het dorp. Na de laatste huizen zijn kanosteigers bij de ringvaart en rechts bij de polder.

Vanaf het startpunt vaar je naar het westen achter de huizen van Ilpendam langs. Na een bocht naar rechts zie je links een park. Er is een kanosteiger. Na 6,3 km. is linksaf een brede zijvaart, De Where. Deze gaat langs het centrum van Purmerend, de Ringvaart van de Beemster en het Noordhollands Kanaaal. Op de hoek is roeivereniging De Where.
Je gaat rechtuit langs de flats en onder de brug van de N244. Je ziet vervolgens links het voormalige treinstation van Kwadijk. Even verder kom je langs Hotel De Purmer Eend.
Vervolgens is bij de tweede bocht naar rechts aan de linkerkant een kanosteiger. Je kunt hier overdragen naar de polder richting Middelie. Voor deze route blijf je echter op de ringvaart. Bij het volgende zijkanaal naar links kun je een omweg maken over de mooie grachten van Edam. Bij scheepswerf Groot ga je linksaf de Voorhaven op en volgt de bocht naar rechts. Vaar rechtuit tot je bij de sluis naar het Markermeer komt. Aan beide kanten van de sluis zijn kanosteigers. Vanaf hier is het ongeveer 3 km. naar het zuiden varen naar de haven van Volendam.
Je vaart terug naar Edam en houdt links aan onder de dubbele ophaalbrug Oosterkadebrug. Bij de T-kruising ga je linksaf verder over de ringvaart. Bij de volgende splitsing houd je rechts aan, en na 4,9 km zie je links de brede Purmer Ee. Je gaat rechtuit. Na nog eens 3,7 km. ben je terug bij het startpunt. Als je de hoogspanningslijnen ziet is het niet ver meer.

GPS starting point near Ilpendam: Lat. 52.4573 Lon. 4.9674
Middelie: Lat. 52.5279 Lon. 5.0090

Downloadbare GPX-track: Purmer.

Luchtfoto van de Purmerringvaart met Purmerend in de verte.

Ilpendam.

Bij Purmerend.

De Where in Purmerend.

Hotel "De Purmer Eend".

Scheepswerf Groot.

Edam: Voorhaven.

Edam: Voorhaven.

Zeesluis in het Oorgat.

Edam: Nieuwe kanosteiger aan de Markermeer kant van de Zeesluis.

Edam: Oosterkadebrug.

Edam: Nieuwe Haven.

Edam: Nieuwe Haven.

Vanaf de Ringvaart krijg je niets van de polder Purmer te zien. Je moet dus de dijk op klimmen voor een kijkje.

Fort bij Edam

In de zomermaanden is het Fort bij Edam op de eerste en tweede zondag van de maand open voor bezoekers. In de windermaanden open op woensdag. Je moet vanaf Edam hier naartoe lopen. Het ligt net ten noorden van de Zeesluis.
Vanaf de kanosteiger bij de Zeesluis loop je over de sluis (sinds oktober 2015 weer toegankelijk) een klein stukje linksaf.