Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kortenhoefse Plassen
INHOUD

Een gemarkeerde route van 9,5 km door het natuurreservaat van Natuurmonumenten.

Alleen ongemotoriseerde vaartuigen mogen het gebied van de Kortenhoefse Plassen in.

Startpunt is bij het Hilversums Kanaal tegenover de afslag Kortenhoef.

Verlaat de snelweg Amsterdam-Utrecht en volg de N201 in de richting Hilversum. Bij Kortenhoef ga je rechtsaf in de richting Jachthavens Zuid.
Voorbij de bocht naar rechts zijn aan de rechterkant parkeerplaatsen.
Aan de overkant van de weg is bij het water een kanosteiger.

Je vaart linksaf onder de brug door en dan rechtsaf het Hilversums Kanaal op. Bij het meer ga je linksaf en spoedig laat je het verkeerslawaai achter je en hoor je alleen nog maar vogels. Ga bij paal 1 langs een paar kleine eilandjes en ga voorbij paal 2 naar rechts. Bij paal 3 vind je een doorgang naar andere meertjes. Voorbij de eilandjes vind je bij paal een ingang naar een vaart. Volg de vaart langs palen 5, 6 en 7. Na paal 7 ga je rechts af en volgen een paar bochten. Onder de brug van de wandelroute Oppad ga je rechtsaf langs paal 8. Bij paal 9 linksaf en bij paal 10 weer linksaf. Ik ben hier rechtuit naar de Kortenhoefsedijk gevaren. Ik herinner me niet een zijvaart naar rechts langs paal 11, maar ik kan me vergissen. Bij de Kortenhoefsedijk ga je rechtsaf en volg het water langs de weg. Bij paal 12 ga je linksaf onder de Kattenbrug door. Ga steeds rechtuit langs paal 13. Bij paal 14 ga je rechtsaf en steek recht de Kleine Wijhe over. Langs de eilandjes kom je bij paal 15 bij een doorgang. Na deze doorgang ga je naar links langs paal 16 naar de dijk bij paal 17. Ik heb dit gemist en ben nog een stukje verder gevaren. Dat is geen probleem want verderop kun je ook linksaf richting de ringdijk. Volg het water linksaf langs de ringdijk en passeer paal 18. Bij paal 19 ga je linksaf naar het Wijde Gat. Je kunt rechtstreeks naar de doorgang naar het Hilversums Kanaal (20) varen of links de oever volgen. In het midden van het meer is een klein eiland dat niet op de kaart staat aangegeven. Bij het Hilversums Kanaal ga je linksaf. Bij de brug ga je twee keer rechtsaf om terug te keren naar het startpunt.

De route door de Kortenhoefse Plassen is gemarkeerd met genummerde palen.
GPS: N 52.2270 E 5.0886

 Downloadbare GPX-track: Kortenhoef.

Kortenhoef.

Wijde Gat, het grootste meer. Bij paal 20 vind je een doorgang naar het Hilversums Kanaal.

Het uitstappunt voorbij paal 17.

Kattenbrug (paal 12).

Kortenhoef.

Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te 's-Gravenland is tegen een kleine vergoeding een papieren kaart met aanvullende informatie verkrijgbaar. Volgens Natuurmonumenten is de route 12 km. lang. Met de GPS heb ik zelf echter 9,5 km gemeten...

Kromme Rade - Vuntus

Er is geen officiëel overdraagpunt. Met wat behendigheid is het wel te doen. De beste plek is waar je aan de overkant (Vuntus) een zwart huisje ziet.

Kanaal in de Loenderveensche Plas

Er zijn plannen een vaarverbinding van Loosdrecht naar de Wijde Blik te maken. Door aanleg van een dijk ontstaat dan een kanaal langs de weg. Buurtbewoners zijn er fel tegen en voeren actie.