Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kortenhoefse Plassen
INHOUD

Een gemarkeerde route van 9,5 km door het natuurreservaat van Natuurmonumenten.

Alleen ongemotoriseerde vaartuigen mogen het gebied van de Kortenhoefse Plassen in.

Startpunt is aan het Hilversums Kanaal.

Verlaat de snelweg Amsterdam-Utrecht en volg de N201 in de richting Hilversum. Bij de verkeerslichten sla je linksaf richting Kortenhoef en meteen ga je weer linksaf de doodlopende weg in. Na ongeveer 50 meter zie je jachthaven Ankerplaats aan de rechterkant met een klein parkeerterrein. Hier is ook kanoverhuur. Aan de andere kant van de weg kun je op het terrein van de scouting bij een goede kanosteiger met je eigen kano te water. Aan de andere kant van de N201 is kanoverhuur bij de jachthaven en bij G-Fine.

Je gaat eerst oostwaards over het Hilversums Kanaal. Bij het meer ga je linksaf en spoedig laat je het verkeerslawaai achter je en hoor je alleen nog maar vogels. Ga bij paal 1 langs een paar kleine eilandjes en ga voorbij paal 2 naar rechts. Bij paal 3 vind je een doorgang naar andere meertjes. Voorbij de eilandjes vind je bij paal een ingang naar een vaart. Volg de vaart langs palen 5, 6 en 7. Na paal 7 ga je rechts af en volgen een paar bochten. Onder de brug van de wandelroute Oppad ga je rechtsaf langs paal 8. Bij paal 9 linksaf en bij paal 10 weer linksaf. Ik ben hier rechtuit naar de Kortenhoefsedijk gevaren. Ik herinner me niet een zijvaart naar rechts langs paal 11, maar ik kan me vergissen. Bij de Kortenhoefsedijk ga je rechtsaf en volg het water langs de weg. Bij paal 12 ga je linksaf onder de Kattenbrug door. Ga steeds rechtuit langs paal 13. Bij paal 14 ga je rechtsaf en steek recht de Kleine Wijhe over. Langs de eilandjes kom je bij paal 15 bij een doorgang. Na deze doorgang ga je naar links langs paal 16 naar de dijk bij paal 17. Ik heb dit gemist en ben nog een stukje verder gevaren. Dat is geen probleem want verderop kun je ook linksaf richting de ringdijk. Volg het water linksaf langs de ringdijk en passeer paal 18. Bij paal 19 ga je linksaf naar het Wijde Gat. Je kunt rechtstreeks naar de doorgang naar het Hilversums Kanaal (20) varen of links de oever volgen. In het midden van het meer is een klein eiland dat niet op de kaart staat aangegeven. Bij het Hilversums Kanaal ga je linksaf terug naar het startpunt.

 

De route door de Kortenhoefse Plassen is gemarkeerd met genummerde palen.
GPS: N 52.2270 E 5.0886

 Downloadbare GPX-track: Kortenhoef.

Kortenhoef.

Wijde Gat, het grootste meer. Bij paal 20 vind je een doorgang naar het Hilversums Kanaal.

Het uitstappunt voorbij paal 17.

Kattenbrug (paal 12).

Kortenhoef.

De vaart langs Graversbrug in de richting Oud Loosdrecht. Als je deze vaart volgt langs het niet toegankelijke moerasgebied Wijdemeren kom je bij de dijk met wandelroute De Kromme Rade. Achter deze dijk ligt de Vuntus, waar je ook een mooie route kunt volgen, of via de brug bij Oud Loosdrecht naar de Loosdrechtse Plassen kunt varen. De Kromme Rade is echter een obstakel want hier is geen steiger/overdraagplaats. Overdragen is wel mogelijk, maar niet gemakkelijk. De beste plek is een stuk linksaf varen voorbij het meer. Als je over de dijk een houten huisje ziet, is aan de andere kant een geschikte in- en uitstapplaats.

Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te 's-Gravenland is tegen een kleine vergoeding een papieren kaart met aanvullende informatie verkrijgbaar. Volgens Natuurmonumenten is de route 12 km. lang. Met de GPS heb ik zelf echter 9,5 km gemeten...

Kromme Rade - Vuntus

Er is geen officiëel overdraagpunt. Met wat behendigheid is het wel te doen. De beste plek is waar je aan de overkant (Vuntus) een zwart huisje ziet.

Kanaal in de Loenderveensche Plas

Er zijn plannen een vaarverbinding van Loosdrecht naar de Wijde Blik te maken. Door aanleg van een dijk ontstaat dan een kanaal langs de weg. Buurtbewoners zijn er fel tegen en voeren actie.