Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Alblasserwaard
INHOUD

Ronde langs Kinderdijk van 27 km.

Een ronde in de polder Alblasserwaard over de Alblas naar de 19 windmolens van Kinderdijk en terug over de Achterwaterschap. Twee keer overdragen en een korte wandeling bij aankomst en terugkomst.

Geen kanoverhuur in dit gebied.

Het startpunt is een halve kilometer voor Donk, een gehuchtje dat op een heuvel (donk) is gebouwd. Vanaf het bruggetje bij het startpunt naar het water achter Donk is 900 meter. Je kunt het beste de kajak afladen bij het bruggetje en de auto op de parkeerstrook net voor het dorp parkeren. Je moet dan een stuk teruglopen. Als je terug komt loop je door het dorp om de auto op te halen. Aan de rand van Donk is de kleine camping Oeteldonk. Echt iets voor rustzoekers.

Naar het startpunt Donk:

verlaat de A27 (Utrecht - Breda) in de richting Noordeloos (N214). Na 9,8 km ga je bij de rotonde rechtsaf richting Vuilendam. Rij 3,5 km rechtuit en bij de T-kruising ga je scherp linksaf. Volg deze smalle weg 3 km en sla dan rechtsaf de Donkseweg op richting Donk. Na 400 meter kom je bij een brug waar je rechts te water kunt gaan. Het beste is hier de kajak af te laten, de auto 400 meter verder op de parkeerstrook net voor het dorp neer te zetten en terug te lopen. Bij terugkomst loop je 500 meter door het dorp om de auto op te halen.

Vanaf de brug vaar je in westelijke richting. Het eerste deel van de tocht vaar je in alle stilte door de weilanden van de Alblasserwaard. Bij een T-splitsing ga je rechtsaf. Ruim een kilometer verder kom je in Bleskensgraaf bij een gemaal. Vaar het slootje links in langs het gemaal. Aan het eind is een houten rand waar je goed kunt uitstappen. Aan de Alblas is het moeilijk te water te gaan. Beter is even naar rechts te lopen en bij het bruggetje in te stappen. Onder het bruggetje door ga je rechtsaf de Alblas op. Langs het water is veel bebouwing met oude en nieuwe huizen en boerderijen. Na 3 km zie je voor de brug links het restaurant De Krom met een terras aan het water. Blijf de Alblas volgen. Bij de Y-splitsing ga je linksaf voor de kortste route of rechtsaf voor 1,5 km extra. Bij de volgende splitsing zie je links restaurant Vinkenwaard. Hier is ook kanoverhuur en er vaart een rondvaartboot naar Kinderdijk.

Ga rechtuit en bij de volgende splitsing ga je rechtsaf onder de brug door. Links ligt Alblasserdam en rechts passeer je aanlegplaatsen van boten en een witte molen. Voorbij de bocht naar links kom je langs de beroemde molens van Kinderdijk. Volg het kanaal tot het einde. Hier is een kanosteiger waar je kunt overdragen naar het Achterwaterschap. Soms zitten er toeristen op de steiger. Er is dan ook geen bord dat aangeeft dat dit een overdraagplaats is. Even vriendelijk vragen of ze ruimte willen maken dan. Op het Achterwaterschap vaar je naar rechts weer langs een aantal molens. Vervolgens kom je op een lang stuk mooi rustig vaarwater. Vanaf de laatste molen is het ongeveer 12 km terug naar Donk.

GPS: Lat. 51.8873 Lon. 4.7928

Foto genomen vanaf de brug bij het startpunt.

Oud Alblas.

Oud Alblas.

Bocht in de Alblas bij Alblasserdam.

Witte molen bij Alblasserdam.

Kinderdijk.

Kinderdijk.

Overdraagplaats aan het eind van de dijk.

Molen langs het Achterwaterschap.

Tip

Op de Alblas kun je meer in de luwte varen dan op het Achterwaterschap. Bij oostenwind kun je daarom overwegen de tocht linksom te maken. In dat geval ga je vanaf de Alblas tegenover het huis "De vijf achten" (8-8-1888) links onder het bruggetje door om over te dragen naar de polder.

Den Hâneker is een vereniging voor natuur- en landschapsbeheer van boeren en burgers die zich inzet om de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden zodanig te beheren en te ontwikkelen dat het zijn aantrekkelijkheid behoudt, nu en in de toekomst.