Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Valleikanaal
INHOUD

Diverse tochtlengtes mogelijk

Op de Grift en Valleikanaal staat een lichte stroming in noordelijke richting. Het is daarom handig bij Rhenen te beginnen en op het eindpunt een fiets of auto neer te zetten voor de terugtocht. Stroomopwaarts varen is mogelijk, maar vooral waar het water richting Rhenen wat smaller wordt doe je er wat langer over.

Op 23 april 2010 is de nieuwe kanoroute van Rhenen naar Leusden (33 km) officieel geopend. Langs de route zijn 21 kanosteigers aangelegd. De meeste bij de stuwen om overdragen te vergemakkelijken, maar ook enkele voor pauzeplek langs de route. Alleen bij de stuw De Roffelaar zijn geen steigers. In- en uitstappen is aan de noordkant wat lastig. Stroomopwaarts gaat dat door de lage kanten veel gemakkelijker.

Startpunt bij Rhenen:

Startpunt van de route is bij de eerste kanosteiger achter het tehuis Zideris. Dit ligt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. Er staan 2 kano's met de punt in de grond op de plek waar een pad naar de Grift loopt. Je mag hier met de auto staan om op- en af te laden. Parkeren op het parkeerterrein aan de andere kant van de weg achter de hoge heg. Bij Zideris is een theetuin/personeelsrestaurant waar passanten van 9.30 tot 16.00 uur welkom zijn. Toegang tot de kanosteiger is ook mogelijk via het fietspad vanaf de Cuneraweg, maar dan moet je een stuk verder dragen.

Naar het startpunt Zideris, Cuneraweg 12, 3911 RN Rhenen:

Volg de Grebbeweg (N225) van Rhenen richting Wageningen. Nadat je het oorlogsmonument en de militaire begraafplaats op de berg bent gepasseerd loopt de weg naar beneden. Na een bocht naar rechts moet je linksaf de smalle Cuneraweg op. Na 100 meter begint rechts een fietspad dat langs de Grift loopt. Een klein stukje verder zie je bij Zideris 2 kano's met de punt in de grond. Hier kun je de kajak afladen en over het terrein en door het houten hek naar de kanosteiger dragen. Parkeren aan de andere kant van de weg op het parkeerterrein achter de hoge heg.

Vanaf Zideris vaar je naar het noorden. Na 2,2 km is recht een zijkanaal (Nieuwe Kanaal) dat richting Wageningen loopt. Je vaart rechtuit. Net voordat je Veenendaal bereikt is rechts de Bennekommer Meent. Dit natuurgebied ligt 4,9 meter onder de zeespiegel en er komt kwelwater van de Veluwe naar de oppervlakte. Aan de andere kant van de Grift is de Blauwe Hel. Dit moeras heet zo omdat veel vegetatie letterlijk op het water drijft. Toegang is daarom erg gevaarlijk. Op 10,4 km vanaf het startpunt ben je in het centrum van Veenendaal. Aan de linkerkant is een kanosteiger met picknickplaats. Vlakbij is restaurant Mucha met terras aan het water. Vanaf hier is nog 3,1 km verder naar recreatiegebied Roode Haan. Hier is een stuw en moet je overdragen en een weg oversteken. Na een bocht gaat het kanaal onder de snelweg A12 door en loopt dan 2,5 km parallel aan de snelweg. Door de geluidswal en de hoge bomen is dit toch een mooi stuk. Ik zag hier een ijsvogeltje. Na een bocht naar rechts gaat het kanaal 2,5 km verder naar het noorden. Hier komt de Lunterse Beek op het Valleikanaal uit. Na nog eens 1,9 km kom je bij een stuw en moet je overdragen en de drukke N224 (Scherpenzeel - Woudenberg) oversteken. Hier is geen parkeergelegenheid. Vanaf hier is het nog een kort stukje naar de stuw De Roffelaar. Links is Valleisport (bedrijfsuitjes) gevestigd. De parkeerplaats is alleen voor klanten. Rechts is de Roffelaarskade, waar ook parkeergelegenheid is. Je kunt niet met de auto de brug over de stuw over.

GPS Rhenen, Zideris: Lat. 51.9583 Lon. 5.6074
GPS Veenendaal, Mucha: Lat. 52.0229 Lon. 5.5545 (10.4 km)
GPS Roode Haan: Lat. 52.0405 Lon. 5.5289 (13.5 km)
GPS Roffelaarskade (stuw) Lat. 52.0902 Lon. 5.4508 (21.5 km)

Toegang naar de Grift over het terrein van Zideris.

Bij Rhenen met de Grebbeberg op de achtergrond.

Veenendaal.

Uitzicht vanaf de stuw bij de Roode Haan.

Overdragen bij de Roode Haan.

De stuw De Roffelaar. Hier zijn geen kanosteigers. In- en uitstappen aan de noordkant is wat lastig. Aan de zuidkant (stroomopwaarts) is het veel gemakkelijker.

Het Valleikanaal en de Grift hebben een gezamenlijke lengte van 40 km. van de Nederrijn bij Rhenen tot aan de Eem in Amersfoort. Het eerste stuk van de Grebbeberg tot Veenendaal heet Grift. Het kanaal is gegraven in de 15de eeuw. Veel later, tussen 1935 en 1941, is het Valleikanaal van Veenendaal naar Amersfoort aangelegd. Bij Amersfoort sluit het aan op de Eem die naar het noorden toe in het Eemmeer (voormalige Zuiderzee) uitmondt. Er staat een klein beetje stroming in noordelijke richting, maar met de kano stroomopwaarts varen is goed mogelijk.

Folder

Van dit gebied is een folder in PDF formaat gemaakt.

Bij de Nederrijn is een zijtak naar de sluis in de Grift. Dit stuk is niet toegankelijk. Wie van de Grift naar de Nederrijn wil, moet het fietspad 1 km volgen. Dan is er waar de zijtak in de Nederrijn uitkomt een klein veldje langs het water.