Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Valleikanaal
INHOUD

Er staat een lichte stroming op het Valleikanaal, maar stroomopwaarts varen is geen probleem.

Tussen Leusden en het eind van het Valleikanaal bij Rhenen (33 km.) zijn 21 kanosteigers gemaakt. Het zijn pauze-plekken of overdraagplaatsen bij stuwen. De stuw De Roffelaar is de enige plek waar steigers ontbreken. Aan de noordkant is het wat lastig om in- en uit te stappen omdat de kanten hoog zijn. Aan de zuidkant is de oever laag en is het geen probleem.

Kanoverhuur:

Van Veenendaal naar het eind van het kanaal bij de Grebbeberg en terug is 23.8 km.

Er is een stuw onderweg, dus je moet twee keer overdragen.

Startpunt aan de Sportlaan in Veenendaal.

Verlaat de snelweg A12 bij afslag 23 Veenendaal West. Bij de kruising zijn fastfood restaurants, maar alleen Mc Donalds (noordkant van de A12) is vroeg open. Je rijdt in zuidelijke richting over Rondweg-West. Gelijk na een brug ga je linksaf de Sportlaan op. Er is dan meteen aan de rechterkant een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Tegenover het gebouw met de gekleurde verticale strepen is een grote drijvende kanosteiger.

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts in zuidelijke richting. Na 0,9 km. kom je langs restaurant Mucha. Eenmaal buiten Veenendaal loopt er een fietspad langs het water. Na 5,8 km. is er een uitkijktoren. Er is een kanosteiger net voorbij de brug. Na 8 km. vanaf het startpunt kom je bij een stuw met een vistrap. Hioer zijn goede kanosteigers, dsu overdragen is goed mogelijk. Na 9,1 km is er linksaf een zijvaart naar Wageningen. Dit is verder een gewoon recht stuk waar weinig is te zien. Halverwege is wel een kanosteiger gemaakt. Je vaart rechtuit en het kanaal wordt wat smaller. Volg de bochten en op een zeker moment zie je recht voor je de Grebbeberg. Een klein stukje voor het eind van het kanaal is rechts een kanosteiger. Achter het fietspad is de instelling Zideris. Het hek is los en je mag het terrein oversteken naar de weg. Van maandag tot en met donderdag is het restaurant open voor voorbijgangers. Je kunt er dan koffie of thee drinken. Vanwege corona-maatregelen is het restaurant nu voor voorbijgangers niet toegankelijk (2020 en 2021).

GPS Veenendaal, Sportlaan: N. 52.0273 E. 5.5429.

Van de Sportlaan naar het eind van het kanaal en terug is 23.9 km.
Downloadbare GPX track: Veenendaal.

Startpunt in Veenendaal langs de Sportlaan.

Veenendaal.

Hoog water in het Valleikanaal.

Valleikanaal.

Rechtuit zie je de Grebbeberg.

Het eind van het kanaal.

Valleikanaal.

Spiegeling in de ramen van restaurant Mucha.

Het Valleikanaal is in totaal 40 km lang van de Nederrijn bij Rhenen tot de Eem in Amersfoort. Het eerste deel van de Kromme Rijn naar Veenendaal is het oudste. Het is in de 15de eeuw gegraven en heette De Grift. Het stuk tussen Veenendaal en Amersfoort is tussen 1935 en 1941 gegraven. Tegenwoordig heet het hele kanaal Valleikanaal. Voorbij Amersfoort loopt het water als rivier Eem door naar het Eemmeer.

Folder

Er is een folder van dit gebied in PDF-formaat gemaakt.

Bij de Nederrijn is een zijtak naar de sluis in de Grift. Dit stuk is niet toegankelijk. Wie van de Grift naar de Nederrijn wil, moet het fietspad 1 km volgen. Dan is er waar de zijtak in de Nederrijn uitkomt een klein veldje langs het water.