Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Makkum
INHOUD

Makkum 22, 28,4 or 33,2 km. Geen overdragingen.

De korste route van Bolsward naar Makkum is 10,4 km over de Workumer Trekvaart en het Van Panhuyskanaal, maar dan zie je alleen maar rechte kanalen. Veel mooier is de route via de Makkumervaart, en die is nauwelijks langer, 11 km. De lange route via Schettens en Schraard is 17,4 km. Ik heb heen de route van 11 km. gevaren, met een bezoek aan Longerhouw, en terug de lange route met een bezoek aan Idsegahuizum. De totale afstand volgens mijn GPS-track was 33,2 km. Met een oponthoud in Schraard vanwege een zware onweersbui was dit een flinke tocht.

Kanoverhuur:

Het Kompas van Makkum, Workumerdijk 27, 8754 EX Makkum. Tel.: 06-46422235.

Startpunt in Bolsward bij de Stadscamping.

Bij de Stadscamping is een openbare steiger voor passanten. Deze is laag genoeg om voor de kano als instapplaats te gebruiken. Mochten hier bootjes liggen, dan is ernaast een kant met gras waar je ook goed kunt instappen. Hier is ruime gratis parkeergelegenheid en de supermarkten Aldi en Jumbo zijn vlakbij. De Stadscamping heeft een eigen aanlegsteiger voor de kampeerders.

Alternatieve startpunten

In Idsegahuizum is een kanosteiger aan het eind van de vaart. Hier is een kleine parkeerplaats. In Schraard is ook een kanosteiger, maar die ligt achter een muurtje en is vanaf de weg niet te zien. In Longerhouw is een kleine boothelling. Achter het bankje is een lage kant waar je goed kunt instappen.

Route van 28,4 km.

Vanaf de Stadscamping in Bolsward vaar je naar rechts. Na de ijzeren draaibrug ga je linksaf. Je vaart door het centrum en komt uit op het Kruiswater. Hier ga je rechtsaf de Stadsgracht op. Bij de volgende kruising ga je linksaf. Na de brug van de provinciale weg N359 ga je op de T-kruising linksaf. Je vaart onder de A7 door en volgt de bocht naar rechts. Verder blijf de de hoofdvaart volgen. Na een houten fietsbrug kom je op het Van Panhuyskanaal uit. Hier ga je rechtsaf naar Makkum.
In het centrum van Makkum ga je linksaf. Een klein stukje verder is links een lage kant waar je goed kunt uitstappen voor een bezoek aan Makkum.
Je gaat verder over deze zijvaart de Lytse Sylroede. Teruggekomen op het Van Panhuyskanaal ga je rechtsaf. Verderop ga je linksaf onder de houten fietsbrug. Na 1,3 km. ga je weer linksaf de Schraarder Vaart op. Bij Schraard volg je de vaart om het dorp heen. Verderop ga je onder de A7 door. Er zijn verschillende bochten, maar uiteindelijk kom je bij een bos op een T-kruising. Hier ga je rechtsaf de Witmaresumer Vaart op. Je vaart langs Schettens en blijft steeds rechtuit varen tot je bij Bolsward terug bent. Hier ga je linksaf. Bij het Kruiswater is de kortste weg terug rechtuit.
GPS
Bolsward Stadscamping: N 53.0627 E 5.5276
Longerhouw: N 53.0691 E 5.4782
Idsegahuizum: N 53.0441 E 5.4174
Schraard: N 53.0804 E 5.4526

Downloadbare GPS-track (33,2 km): Makkum.

Kruiswater, Bolsward.

Stadsgracht, Bolsward.

Longerhouw.

Makkumervaart.

Makkum.

Grote Sylroede, Makkum.

Idsegahuizum.

Museumdorp Allingawier. Kanovaarders zijn welkom, maar je kunt alleen aan land op het museumterrrein, en dan moet je entree betalen.

Uitzicht van de brug over de Makkumervaart bij het Panhuyskanaal.

Naderend onweer.

Schraard.

Schettens.

Allingawier

Aldfaers Erf is een museumdorp in Allingawier waar je oude bebouwing kunt bezoeken met tentoonstellingen over oude ambachten. Met de kano kun je aan het eind van de vaart bij het museumdorp de kant op, maar dan wordt wel verwacht dat je toegangsgeld betaalt.

Te koop: Maart 2024.
Het dorp staat te koop. Vraagprijs 1,5 miljoen. Kijk op Funda.

Yde Schakel

Toen ik in Longerhouw aankwam ging ik even de kant op voor een pauze en een foto. Er kwam een oude man op de fiets aan en hij ging op het bankje zitten. We raakten aan de praat, en hij vertelde me over zijn leven. Hoe hij een betonfabriek opgebouwd had, en hoe hij die weer verloor. Hij zei dat als hij langs deze hemelse plaats in Longerhouw kwam, hij hier altijd even ging zitten om "met de baas daarboven te praten". Hij verzekerde me dat het belangrijkste in het leven is vertrouwen te hebben. Deze ontmoeting met de oprichter van Aldfaers Erf was heel bijzonder.

Yde Schakel