Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

 
Burdaard
INHOUD

Ronde van 12,2 km.

Met een extra tocht naar Ferwert 18,3 km.
Vier keer overdragen.

Kanoverhuur:

Wetterwille, It Spyk 7, 9111 HT Burdaard. Tel.: 06-13639546.
Het is gelegen aan de Oude Vaart vlakbij camping Mounehiem.

Naar het startpunt Wanswert

Volg de N357 richting Holwerd, en sla voorbij de "Pannekoektrein" (Marrum) rechtsaf in de richting bedrijventerrein Nieuweweg. In Wanswert ga je rechtsaf bij het bord "P Eldorado". Aan het eind van deze smalle weg is rechts een klein parkeerterrein. Hier achter is een kanosteiger waar je te water kunt.

Naar het startpunt Burdaard

Er is een trailerhelling naast camping Mounehiem, waar je te water kunt gaan. Neem de N361 Leeuwarden-Dokkum. Bij een rotonde sla je linksaf richting Burdaard. Gelijk na de brug over de Dokkumer Ee ga je linksaf.

Naar het startpunt Ferwert

Volg de N357 richting Holwerd, en sla af in de richting Burdaard. Bij de kruising is tankstation Halma. Na 600 meter ga je rechtsaf het bedrijventerrein op. Deze weg heet De Wjuk. Aan het eind ga je bij de T-kruising rechtsaf de doodlopende Mûnewei op. Aan het eind is een kanosteiger.

Ronde van 20,3 km vanaf Ferwert

Ik wilde de hele route varen, en daarom besloot ik in Ferwert te starten. Dat was achteraf niet zo'n goed idee, want aan het eind van de zomer is de vaart flink dichtgegroeid met waterplanten. Dus in laag tempo voer ik naar het terpdorp Hegebeintum. Hier is een kanosteiger en een picknick-tafel. Het is een korte wandeling de terp op. Ik voer verder naar het zuiden en gelukkig waren er steeds minder waterplanten. Ik passeerde de zijvaart De Traan en voer verder rechtuit naar de volgende stop, de kanosteiger van Jislum. Deze is bij een brug op enige afstand van het dorp. Een stukje verder is een stuw net voorbij een brug. Ik had gehoord dat deze in de zomermaanden open staat. Dat klopte en dus kon ik gewoon doorvaren. Mocht het nodig zijn: aan beide kanten zijn kanosteigers. Bij de T-kruising ga je rechtsaf de Dokkumer Ee op. Let op, als een brug open is geweest kan er een hele rij boten voorbij komen. Net na de eerste brug kun je rechtsaf de passantenhaven in. Hier omheen zijn kampeerveldjes. Er is ook een treilerhelling, die je als alternatief startpunt kunt gebruiken. Voor een pauze en eventueel bezoek aan de horeca vaar je rechtuit en volgt de bocht naar links. Aan het eind van de vaart is een grote kanosteiger. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het restaurant bij de brug. Je vaart dezelfde weg terug en gaat rechtsaf de Dokkumer Ee op. Voorbij de brug kom je na 2 kilometer bij Tergreft. Hier is net voorbij de brug een zwemplek. Je gaat rechtsaf onder twee bruggen door. Bij de volgende brug kun je rechtsaf voor een bezoek aan Wanswert. Dit is een mooi klein plaatsje met een grote kerk op de terp. Aan het eind van de vaart is een kanosteiger en een picknicktafel. Dit is een alternatief startpunt. Je vaart dezelfde weg terug en gaat dan rechtsaf de Harreweister Vaart op. Na een korte afstand kom je bij een gemaal. Hier is een groot hek omheen gemaakt en er zijn geen kanosteigers. Je kunt alleen overdragen door rechts aan land te gaan en het weiland over te steken naar het hek bij de weg. Hier kunnen koeien lopen, maar mijn ervaring was dat ze alleen maar erg nieuwsgierig waren en zich verder goed gedroegen. Je klimt over het hek en gaat dan linksaf via een weggetje naar het gemaal. Hier is een kleine trailerhelling, met een lage kant, waar je te water kunt gaan. Voorbij een brug ga je rechtsaf de Contrubutievaart op. Je komt dan gelijk bij een stuw. Hier zijn aan beide kanten drijvende kanosteigers. Als je bij een weg komt vaar je rechtuit door de duiker. Even verder is links een steiger. Je kunt hier de kant op, maar naar mijn smaak hebben ze hem wat te hoog gemaakt. Even verder ga je rechtsaf onder een grote stenen brug door. Je komt dan bij een dam in de vaart. Hier zijn drijvende kanosteigers. Je vaart verder over De Traan, en bij de T-kruising ga je linksaf terug naar Ferwert.

GPS Wanswert N.53.3015 E. 5.8491

Downloadbare GPS-track van 20,3 km.: Burdaard.
De kleine ronde is 12,2 km. Met een extra tocht naar Ferwert 18,3 km.
Totale afstand inclusief kanosteigers in Burdaard en Wanswert 20,3 km.

Kanosteiger bij Ferwert.
Vanaf hier kun je via het voetpad naar het centrum lopen (800 meter).

Veld bij de kanosteiger van Hegebeintum.
Er loopt een smalle doodlopende weg naartoe, bedoeld voor aanwonenden. Daarom is dit geen geschikt startpunt voor een tocht.
Het is hier vandaan een korte wandeling naar de top van de terp.

Hegebeintum. Dit is de hoogste terp van Nederland.
Er is een bezoekerscentrum.

Hegebeintum.

Brug en kanosteiger bij Jislum.

Kanosteiger in Burdaard.
Je vaart door de jachthaven langs camping Mounehiem en volgt de vaart. Aan het eind is een kanosteiger bij multifunctioneel centrum It Spektrum. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het restaurant bij de brug.

Burdaard gezien vanaf de brug over de Dokkumer Ee.

De molen in Burdaard.

Hotel restaurant It Posthûs bij de brug in Burdaard.

Bloemenplukweide langs de Dokkumer Ee tussen Tergreft en Bartlehiem.

Tergreft. Hier is een plek waar je kunt zwemmen.

Fietspad langs de vaart naar Wanswert.

De molen Victor en de Petrus Kerk van Wanswert.

Petrus Kerk in Wanswert.

Kanosteiger bij het startpunt te Wanswert.

Bij het gemaal in the Harreweister Vaart moet je 200 meter overdragen.
Hier zijn geen kanosteigers. Je steekt een weiland over en je klimt over een hek. Er kunnen koeien lopen, maar mijn ervaring is dat ze niets doen. Ze zijn alleen wel erg nieuwsgierig.

Camping Mounehiem

Je kunt kamperen op het veld rond de jachthaven. Voor regels raadpleeg de folder. Toiletten en drinkwater zijn voor voorbijgangers vrij te gebruiken. Naast de jachthaven is een trailerhelling waar je ook met de kano kunt instappen.

De Zwaluw

De molen De Zwaluw en winkel naast de jachthaven zijn op vrijdag en zaterdag geopend.