Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Appingedam
INHOUD

Afstand van Wirdum naar Delfzijl 10 km. Rondvaart (ANWB route Gr-5) 19 km. Gecombineerd is dat 27 km.

Startpunt Wirdumerklap:

In het noordoostelijkste deel van Nederland vind je tussen Groningen en Delfzijl het Damsterdiep. Het mooiste stuk is tussen Wirdum en Appingedam. Een heel mooi beginpunt voor een verkenning is kanocentrum Wirdumerklap vlakbij Wirdum. Om hier te komen volg je vanaf Groningen de N41 richting Delfzijl. Tegenover de afslag Wirdum ga je rechtsaf. Over de smalle brug is het weer rechtsaf en dan ben je er ook gelijk.

Naar Delfzijl:

Vanaf Wirdumerklap vaar je 5 km. in oostelijke ringting. In Appingedam neem je de noordelijke route. Voorbij Appingedam kun je nog 5 km doorvaren naar Delfzijl. Aan het begin van Delfzijl kom je langs een grote steiger van een roeivereniging. Als hier bezigheden zijn kun je ook net voorbij de bocht naar links pauzeren. Hier is een steigertje en een picknicktafel. Het Damsterdiep eindigt bij een gemaal. Hier kun je nog een stukje linksaf een soort singel op. Er is echter niets historisch te zien in Delfzijl. Aan het eind van de Singel is een fontein.

Ronde in noordelijke richting:

Vanaf het centrum van Appingedam kun je in noordelijk richting een rondvaart maken door het gebied dat Fivelingo heet. Dit is ANWB-route Gr-5, maar hier beschreven in tegengestelde richting. Bij de spoorlijn moet je even linksaf om bij een brug te komen. Volg het kanaal langs de scheepswerf. Hier kun je zien dat Groningen in een kom ligt, want hoe verder je komt, hoe hoger de kanten worden. Na 4 km kom je bij een brug. Ga net voor de brug linksaf (onder een kleinere brug door). Ooit waren op ieder kruispunt wegwijzers, maar verschillende zijn beschadigd, of zoals hier, helemaal verdwenen. Bij de volgende T-splitsing kun je linksaf naar Krewerd, maar dit loopt dood. De route gaat dus rechtsaf. Vanaf hier moet je steeds links aanhouden. Er is een steiger met een picknick-tafel waar het kanaal vlak langs hoogspanningslijnen gaat. Dat kun je dus al van verre zien. Nog ongeveer 1,5 km verder is in Oosterwijtwerd een restaurant met een terras aan het water. Vanaf hier is het nog 2,5 km naar het Damsterdiep. Hier moet je dan rechtsaf om bij Wirdumerklap terug te komen.

Naar het Schildmeer:

Het Schildmeer ligt ongeveer 3 km ten zuiden van Appingedam. Je komt her via de Groeve. Ongeveer halverwege moet je het Eemskanaal oversteken. Bij de Groevesluizen aan beide kanten van het kanaal zijn goede kanosteigers. Voor een groep kunnen eventueel op verzoek de sluizen bediend worden. Door het grote nivo-verschil duurt dit tamelijk lang. Het is aan te raden achter in de sluis te gaan liggen, want voorin kan het nogal onstuimig worden. Op de website van het tijdschrift Noorderbreedte vond ik een stukje van Edward Houting: "Een verkenning van het Schildmeer".

GPS Wirdumerklap: Lat. 53.3131 Lon. 6.7855.
GPS Schildmeer: Lat. 53.6667 Lon. 6.8289.

Het Damsterdiep tussen Wirdum en Appingedam op een vroege aprilochtend.

Damsterdiep bij Appingedam.

Appingedam.

Vogels op een hoogspanningsmast langs de Groeve.

Schildmeer.

Schildmeer.

Jachthaven aan het Schildmeer.

Een aanrader: "Kanokaart van Groningen". Hier staan alle met de kano bevaarbare waterwegen in de hele provincie Groningen inclusief steigers, overdraagplaatsen e.d. op. Deze kaart is, evenals een beschrijving van ANWB-route Gr-5, bij Wirdumerklap verkrijgbaar.

Het Damsterdiep evenals de meeste andere waterwegen in het gebied waren ooit getijdekreken in de tijd dat dit gebied nog wadden waren zo'n 3000 jaar geleden. Hierdoor zijn er ook zoveel bochten en kronkels. De eerste mensen die hier kwamen woonden op terpen. Pas veel later zijn er dijken aangelegd en zijn de kreken (maren genoemd) gekanaliseerd. Het middeleeuwse stadje Appingedam ligt maar 5 km van Wirdum. Hier splitst het Damsterdiep in een noordelijke en een zuidelijke doorvaart. Het oude centrum met de beroemde hangende keukens is langs de noordelijke doorvaart.