Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Appingedam
INHOUD

Ronde van Wirdumerklap langs Oosterwijtwerd en Appingedam

(24,7 km GPS-track). Geen overdragingen.

Kanoverhuur:

Startpunt Ekenheim:

Je kunt bij camping Ekenheim overnachten of een kamer nemen in het naastgelegen hotel Ekenheim. Tegenover de camping is een kanosteiger.
Verlaat de N360 Groningen-Delfzijl bij de rotonde voorbij (oost) Wirdum. Je rijdt in zuidelijke richting over de smalle Eekwerderweg. Voor de brug ga je linksaf langs het Damsterdiep. Na iets minder dan een kilometer zie je links het landgoed en camping Ekenstein.

Startpunt Loppersum

Verlaat de N360 Groningen-Delfzijl bij de rotonde in de richting Loppersum (N996). Na het tankstation TINQ ga je twee keer linksaf en zie je links het startpunt.

Startpunt Wirdumerklap:

Een heel mooi beginpunt voor een tocht is kanocentrum Wirdumerklap vlakbij Wirdum. Dit is op privé terrein. Daarom graag vooraf even contact opnemen met Klaas Hofman: tel.: 0596–572335 of 06–51521051. E-mail: klaas.hofman@ziggo.nl .
Om hier te komen volg je vanaf Groningen de N360 richting Delfzijl. Tegenover de afslag Wirdum ga je rechtsaf. Over de smalle brug is het weer rechtsaf en dan ben je er ook gelijk.

Ronde langs Oosterwijtwerd en Appingedam (GPS-track)

Deze route begint bij Wirdumerklap. Als je bij Ekenstein begint is de lengte 20,9 km.
Vanaf Wirdumerklap vaar je naar rechts in oostelijke richting. Je gaat rechtuit bij de zijvaart naar Wirdum. Voorbij de kanosteiger van Ekenstein ga je linksaf. Na 2,2 km. kom je bij Oosterwijtwerd. Rechts zie je restaurant Veldzicht met een mooi terras aan het water. Je kunt hier even rechtsaf de doodlopende vaart op gaan om de monumentale boerderij te zien. Hier is restaurant De Boerderij gevestigd. Verder noordwaarts houd je bij de Y-splitsing rechts aan. Je komt langs het gaswinningsterrein van de NAM. Even verder is links een kanosteiger met een picknick tafel. Aan het eind van de vaart ga je bij de T-splitsing rechtsaf de Leege Maar op. Bij de volgende zijvaart ga je rechtuit. Voorbij een brug houd je rechts aan en volgt de hoofdvaart. Bij de voglende kruising ga je linksaf. Na een brug is links een boothelling met een kanosteiger. Vervolgens ga je rechtsaf de Bierumermaar op. Bij een scheepwerf is een bocht naar rechts. Dan zijn er twee bochten naar links onder een spoorbrug door. Je ziet rechts een kanosteiger, en dan ga je rechtsaf naar het centrum van Appingedam. Bij the T-splitsing ga je linksaf het Damsterdiep op. Je vaart door het Middeleeuwse centrum met de hangende keukens. Even verder ga je scherp rechtsaf het Nieuwe Diep op. Je komt langs het clubhuis van kanovereniging De Blauwe Reigers. Bij de jachthaven ga je rechtuit. Waar het kanaal samen komt met het Damsterdiep vaar je rechtuit. Je volgt het Damsterdiep terug naar het startpunt.

Naar Delfzijl:

Vanaf Wirdumerklap vaar je 5 km. in oostelijke richting. In Appingedam neem je de noordelijke route. Voorbij Appingedam kun je nog 5 km doorvaren naar Delfzijl. Aan het begin van Delfzijl kom je langs een grote steiger van een roeivereniging. Als hier bezigheden zijn kun je ook net voorbij de bocht naar links pauzeren. Hier is een steigertje en een picknicktafel. Het Damsterdiep eindigt bij een gemaal. Hier kun je nog een stukje linksaf een soort singel op. Er is echter niets historisch te zien in Delfzijl. Aan het eind van de Singel is een fontein.

Naar het Schildmeer:

Het Schildmeer ligt ongeveer 3 km ten zuiden van Appingedam. Je komt her via de Groeve. Ongeveer halverwege moet je het Eemskanaal oversteken. Bij de Groevesluizen aan beide kanten van het kanaal zijn goede kanosteigers. Voor een groep kunnen eventueel op verzoek de sluizen bediend worden. Door het grote nivo-verschil duurt dit tamelijk lang. Het is aan te raden achter in de sluis te gaan liggen, want voorin kan het nogal onstuimig worden.

GPS:
Ekenstein N 53.3179 E 6.8125
Wirdumerklap N 53.3131 E 6.7855.
Schildmeer N 53.6667 E 6.8289.

Downloadbare GPS-track 24,7 km: Appingedam.

Informatiebord bij kanocentrum Wirdumerklap.

Spoorbrug over de Oosterwijtwerdmaar.

Oosterwijtwerdmaar.

Oosterwijtwerd.

Hoogspanningeslijnen langs de Godlinzemaar.

Omgeploegde klei langs de Krewerdermaar.

Appingedam.

Hangende keukens.

Vrouwenbrug.

Appingedam.

Gespiegelde huizen in het Damsterdiep.

Damsterdiep.

Voormalige olieslagerij "De Eendragt".

Strand aan het Schildmeer bij Steendam.

De Haanssluis naar het Schildmeer was in gebruik van 1868 tot 1974. In 2010 is de sluis gerenoveerd. Er is een kanosteiger, maar er is geen doorvaart voorbij de sluis naar de Haansvaart.

Kanosteiger aan de westkant van het Schildmeer.

Vogels op een hoogspanningsmast langs de Groeve.

Het Damsterdiep evenals de meeste andere waterwegen in het gebied waren ooit getijdekreken in de tijd dat dit gebied nog wadden waren zo'n 3000 jaar geleden. Hierdoor zijn er ook zoveel bochten en kronkels. De eerste mensen die hier kwamen woonden op terpen. Pas veel later zijn er dijken aangelegd en zijn de kreken (maren genoemd) gekanaliseerd. Het middeleeuwse stadje Appingedam ligt maar 5 km van Wirdum. Hier splitst het Damsterdiep in een noordelijke en een zuidelijke doorvaart. Het oude centrum met de beroemde hangende keukens is langs de noordelijke doorvaart.

Groevesluizen

Om het Eemskanaal te kunnen passeren moet je schutten bij de Groevesluizen. Overdragen is niet mogelijk.