Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

 
Emden
INHOUD

Ronde van 26 km. zonder overdragingen.

Eventueel uit te breiden met een rondje door het centrum en langs de stadswal.

Aan de overkant van de Dollard bij Groningen ligt het Duitse Emden en de Oostfriese Meren. Het gebied is niet zo bekend, maar ik heb ontdekt dat het heel mooi is voor een kanotocht. De singelgracht langs de stadswal om Emden (Stadtgraben) is erg mooi, evenals het centrum. Je zult er geen oude gebouwen vinden want de stad was is de tweede wereldoorlog helemaal verwoest. Er zijn op de route weinig faciliteiten voor kanovaarders. Er zijn wel kanosteigers bij de Kesselschleuse. Langs het water is het meeste land privé bezit en ook bij de meren zijn er niet veel mogelijkheden om de kant op te gaan.

Kanoverhuur:

Camping

Hotel

Startpunten

Ronde van 26 km.

Vanaf het startpunt Kesselschleuse vaar je over de singel (Stadtgrabe) naar het noorden. Ga rechtsaf en bij het Peddel Und Pedal station ga je rechtuit. Volg de bochten langs de stadswal. Sla dan rechtsaf het Hinter Tief op. Bij Hinte kom je langs de boothelling en je blijft rechtuit varen door Loppersum. Na 13 km. kom je bij het Loppersumer Meer en ben je halfweg van deze route. Net voor het meer ga je rechtsaf de Süderriede op. Op de hoek is links een plek waar je de kant op kunt hoewel er geen kanosteiger is. Er is een klein grasveldje. Volg de Süderriede en aan het eind ga je twee keer rechtsaf. Na een korte afstand ga je weer rechtsaf het Marscher Tief op. Bij de volgende splitsing ga je opnieuw rechtsaf en je komt uit bij het meer Hieve. Je kunt deze recht oversteken langs de boeien of ervoor kiezen de (luwe) kant te volgen. Aan de overkant vaar je het Kurzes Tief op. Hier zijn veel recreatiewoningen en alle aanlegplaatsen zijn privé bezit. Bij een zijvaart naar links (Trektief) is op de hoek een kanosteiger. Je vaart rechtuit naar Emden. Het vliegveld is niet te missen, want de verlichting van de landingsbaan is boven het kanaal. Bij een zijkanaal naar links ga je richtuit. Je volgt in Emden de bochten en je komt op de Stadtgraben uit bij het Paddel Und Pedal station. Ga hier links en volg de bochten langs de stadswal. Aan het eind ben je terug bij het startpunt.

GPS Kesselschleuse Emden: Lat. 53.3674, Lon. 7.2192   Boothelling Hinte: Lat. 53.4072, Lon. 7.1948

Met een ronde door het centrum en langs de stadswal kwam ik op een afgelegde afstand van 30 km.
Downloadbare GPX-track: Emden.

Vierweg sluis Kesselschleuse.

Emden.

Emden.

Emden.

Watertoren.

Drakenboot race.

Hinte.

Knockster Tief. Linksaf is het Altes Greetsieler Sieltief richting Greetsiel.

Loppersumer Meer.

Marscher Tief.

Marscher Tief.

Bramen.

Het meer Hieve.

Lichten van de landingsbaan van het vliegveld.

Emden.

Kesselschleuse

Deze sluis is uniek omdat het vier waterwegen met elkaar verbindt. Het is in 1886 en 1887 gebouwd als een gewone tweeweg sluis. Tussen 1911 en 1913 is de sluis uitgebreid tot een vierweg systeem. Na een renovatie zijn de sluizen in 1989 heropend en nog steeds in gebruik.

Aan de Stadtgrabe zijn kanosteigers evenals aan beide kanten van het Ems-Jade Kanal.

Een panoramafoto is te zien op: www.360cities.net.

Paddel und Pedal

Paddel und Pedal

Paddel und Pedal is een organisatie waar je op 21 punten kano's en fietsen kunt huren. Bijzonder is dat je op een punt kunt huren en op een ander punt kunt inleveren. In principe kun je dus ook heen kano varen en terug fietsen.