Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Abcoude
INHOUD

Angstelroute

Een gemarkeerde route van 24,7 km. over de Angstel, Geuzensloot, Vinkeveense Plassen, Winkel, Waver en Holendrecht. Er zijn op de route 4 overdragingen.
Alleen de noordelijke route is 13 km (2x overdragen).
Alleen de zuidelijke route is 18 km (2x overdragen).
Bij harde (westelijke) wind kunnen er op de Vinkeveense Plassen veel golven zijn.

Kanoverhuur:

Winkeloord Winkeldijk 20a, 3645 AP Vinkeveen. (bij de Proosdijsluis) Tel: 0294-281426.

Startpunt is aan de Angstel tussen Baambrugge en Abcoude.

Verlaat de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Abcoude. In het centrum ga je over de brug rechtsaf richting Baambrugge. Het startpunt is bij een gemaaltje aan de rechterkant vlakbij een molen. Op het hek staat "Molen 2". Parkeren op het gras achter het fietspad.

Startpunt bij De Horn aan de Winkel

Verlaat de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Abcoude. In Abcoude ga je na een parkje rechtsaf de Koppeldijk op. Rij rechtuit. Bij een T-splitsing bij de Winkel ga je linksaf. Na een korte afstand kom je bij een lage brug met kanosteigers. Er is bij het gemaal beperkte parkeerruimte.

Vanaf het startpunt vaar je in zuidelijke richting. Na 5 km. kom je langs Kasteel Loenersloot. Na de brug volg je de bocht naar rechts en vervolgens ga je rechtuit de Geuzensloot op onder de A2 door. Bij de Demmerikse Sluis kun je goed overdragen. Dan ga je rechtsaf onder de brug door naar de Zuiderplas van de Vinkeveense Plassen. Houd er rekening mee dat bij westelijke tot noordelijke wind hier flink wat golfslag kan staan. Het is echter maar een kleine afstand rechtsaf langs de zuidelijke oever naar de ingang van de vaart in de hoek van het meer. Deze vaart loopt naar het noorden en je kunt hier (op een paar doorgangen na) goed beschut varen. Net voor het einde geeft een bord aan waar je linksaf naar het meer vaart. Hier is weer een stukje groot water. Houd rechts aan langs de huizen van Baambrugse Zuwe en ga rechtsaf onder de brug door. Vervolgens houd je rechts aan achter de eilanden om die de vaarroute afscheiden van de Noordplas. Blijf achter de eilanden in noordelijke richting varen. Bij de noordkant geven de borden Angstelroute een keuzemogelijkheid rechtuit de hoofdvaart volgen, of rechtsaf de jachthaven in. Via de hoofdvaart ga je richting de sluis. Ga rechtsaf en dan de derde zijvaart linksaf. Hier is aan het eind een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Winkel. Vaar naar links en dan rechtsaf. Na een stukje kom je bij een lage brug. Er zijn goede kanosteigers zodat overdragen geen probleem is. Bij Stokkelaarsbrug ga je rechtsaf de Waver op. Na een stukje ga je onder een brug door en kom je op breed water, de Holendrecht. Hier ga je rechtsaf. Op de hoek links is Restaurant Voetangel. Je komt voorbij een fietspontje, en vervolgens ga je onder de A2 door en kom je op het Abcouder Meer. Volg de rechter oever richting Abcoude. Na een brug zie je recht voor je een wit theehuisje. Hier is linksaf een smalle zijvaart richting Weesp. Je gaat echter rechtsaf en volgt de Angstel. Na een paar bochten kom je langs boerencamping 't Riviertje en je ziet even verder de molen vlakbij het startpunt.

GPS startpunt bij Baambrugge: N. 52.2591 E. 4.9876
Startpunt bij de overdraagplaats aan de Winkel (De Horn): N. 52.2613 E. 4.9737

Downloadbare GPS-track (24,7 km): Angstelroute.

Angstel.

Tuinkoepel van het landgoed Valkenheining bij Baambrugge. Dit is de oudste theekoepel in Nederland en dateert van rond 1700. Het is in 1977 volledig gerestaureerd.

Kasteel Loenersloot. Je kunt er omheen varen.

Groenlandsekade aan de oostkant van de Vinkeveense Plassen.

Zicht op de brug te Baambrugse Zuwe naar het noordelijk deel van de Vinkeveense Plassen.

Proosdijersluis naar de Winkel. Overdragen is hier niet toegestaan.

Holendrecht.

Abcoude.

Winkel

Aan het eind van de zomer is de Winkel tussen De Horn en de Proosdijersluis dicht begroeid met planten en moeilijk bevaarbaar.