Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Blauwhuisterpollen
INHOUD

Blauwhuisterpollen

Ronde van 21,5 km met startpunt Dedgum (of eventueel Bolsward). Je komt langs Bolsward en de Blauwhuisterpollen. 1x opverdragen.
Deze route wordt ook wel Aldegeaster kanoroute en Iemswalderhem rondtocht genoemd.

Kanoverhuur

in Wolsumerketting: Kootje bij de Brug, Wolsumerketting 5, 8774 PK Wolsum, tel.: 0515-569908 of 06-22273586.

Camping aan de Oudegaasterbrekken

De Bearshoeke. Tsjerkewei 2a, 8614 JD Oudega. Bij de ingang is een boothelling. Dit is ook een goed punt om met de kajak te water te gaan. Bij de camping is geen kanoverhuur.

Startpunt Dedgum:

Neem afslag 17 van de A7 in de richting Workum. Je rijdt in zuidelijke richting over de N359 en gaat bij Tjerkwerd linksaf. Over de brug sla je rechtsaf. Even verder maakt de weg een bocht naar links. Bij het volgende kruispunt ga je rechtsaf naar Dedgum. Net voor de brug is rechts de startplaats. Hier is een klein perkeerterrein.

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts (noord-west). Na een kort stukje ga je onder een houten brug door en dan rechtsaf de Workumertrekvaart op. Je vaart rechtuit langs Tjerkwerd. Bij Bolsward kun je linksaf onder de snelweg door gaan voor een extra rondje door de stad. De route gaat verder via de Snekervaart. Bij een brug kom je langs het theehuis en kanoverhuur van Wolsumerketting. Vervolgens neem je de derde zijvaart rechtsaf. Voorbij de kerk van Westhem kom je bij het dorp. Na het dorp kom je langs een grote boerderij.
Even verder kom je op het Rietmeer uit. Je steekt over naar het zuiden. Hier is een doorgang naar het volgende meer: Sipkemeer. Volg de rechteroever naar de doorgang naar Het Vliet. In het midden is een eilandje. Vaar er aan de linkerkant langs en maak dan een bocht naar rechts. Als je recht vooruit de kerktoren van Blauwhuis ziet ga je de goede richting op. Hier is een vaart, naar links dat gelijk een bocht naar rechts maakt. Bij de Y-splitsing houdt je links aan op de hoofdvaart. Je volgt de vele bochten en passeert Greonterp. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf. Even verder is een lage brug waar je moet overdragen. Hier zijn wel kanosteigers. In de verte zie je Dedgum.

.

Downloadbare GPS-track (22,4 km) inclusief een rondje door Bolsward: Blauwhuisterpollen.
ZIP-bestand GPS-track (22,4 km) inclusief een rondje door Bolsward: Blauwhuisterpollen. Uitpakken en openen met Garmin Basecamp.

"Kootje bij de brug".

Westhem.

Westhem.

Westhem.

Uitzicht vanaf de spoorbrug bij het Oudegaasterbrekken.

Uitzicht vanaf de spoorbrug bij het Oudegaasterbrekken.

Het Vliet. De steiger is niet meer bruikbaar.

Overdraagpunt bij Dedgum.

Startpunt in Dedgum.

Brug bij de Workumertrekvaart.

Blauwhuisterpollen

Dit is de naam van de meertjes Rietmeer, Sipkemeer en Het Vliet. Het is leuk over deze meertjes te varen, maar veel meer dan rietkragen zie je er niet. De doorgang naar de Oudegaasterbrekken is wel leuk. Je gaat onder de spoorlijn naar Stavoren door. Hier kun je de kant op, hoewel er wel een bordje "aanmeren verboden" staat. Maar fietsers en wandelaars mogen er ook komen.
De Oudegaasterbrekken is groot water waar bij harde (westelijke) wind veel golfslag kan staan.