Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kuinre
INHOUD

Ronde van 29 km. over de Linde, Tjonger en Scheene. Vanaf camping De Kluft 31 km totaal.

Kanoverhuur:

Camping "De Kluft", Hoogeweg 26, 8376 EM Ossenzijl (tel.: 0561-477370).

Startpunt bij Ossenzijl bij de brug over de Linde.

Verlaat de A50 (Emmeloord-Joure) bij Oosterzee rij oostwaards door Echten. In Echtenerbrug ga je bij de T-splitsing rechtsaf. Voorbij een brug linkssaf langs camping De Driesprong. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf door de dorpjes Munnekeburen en Scherpenzeel. Voorbij Scherpenzeel kom je bij een brug over de Linde, waar het startpunt is.

Startpunt Kuinre is aan het Sasplein bij de sluis. Verlaat de A50 bij Emmeloord en rij oostwaards over de N351 in de richting Wolvega. Bij Kuinre ga je bij de rotonde het dorp in. Over de brug is het Sasplein bij de sluis.

Vanaf het startpunt bij Ossenzijl vaar je westwaarts over de Linde. In Kuinre kom je bij een sluis. Bij de lage kanten is het goed mogelijk uit te stappen. Hier moet je overdragen langs de sluis en je volgt het voetpad onder de Kuiderbrug door (100 meter). Voorbij de brug is ook een lage kant waar je goed kunt instappen. Linksaf is een korte vaart naar het begin van het Kuinderbos. Vanaf het eind is het ongeveer 500 meter lopen naar de plaats waar de eerste burcht van Kuinre heeft gestaan. Dit is een goede plek voor een pauze. Vervolgens ga je in noordelijke richting the Tjonger op. Dit was vroeger Zuiderzee. Rechts zie je de oude zeedijk. Bij Schoterzijl vaar je door de oude zeesluis, die niet langer in gebruik is. Voorbij Langelille wordt het water steeds breder en gaat de Tjonger over in een meer. Bij harde zuidwestelijke wind kan hier flink wat golfslag staan. Je gaat rechtuit onder de brug door en vervolgens rechtsaf de Jonkersvaart op. Deze wordt ook wel Helomavaart genoemd. Het is een lang recht kanaal waar regelmatig motorjachten voorbij komen. Op de kanten zijn stenen en riet zodat de hekgolven hier niet eindeloos heen en weer kaatsen. Er zijn over een lang stuk vissteigers gemaakt. Voor kano's zijn die niet geschikt om aan te leggen (te hoog, en vanwege de stenen). Voorbij een brug is een bocht naar links. Hier moet je rechts net voor de oude sluis overdragen naar de Scheene. Je vaart in zuidelijke richting over de Scheene. Voorbij een brug ga je linksaf en bij de weg moet je overdragen. Het is niet de bedoeling dat je het brede water op gaat, maar dat je de kleine sloot rechts neemt. Hier is een steigertje gemaakt. Het is een smal en ondiep stukje, maar gelukkig niet zo lang. Dan ga je linksaf breed water op en een viersprong (linksaf ligt een balk in het water) ga je rechtsaf. Je komt bij een dijk met een smalle doorgang voor kano's. Je vaart rechtuit en aan het eind is rechts weer een overdraagpunt. Het laatste stuk vaarwater naar het beginpunt is maar 200 meter lang.

GPS Linde bij Ossenzijl: N 52.8139 E 5.9079.
GPS Kuinre: N 52.7869 E 5.8406.

Linde tussen Ossenzijl en Kuinre.

Kuinre.

Bij Kuinre rechtsaf de Tjonger op.

Voormalige zeesluis bij Schoterzijl.

Tjonger.

Noordelijk deel van de Tjonger gezien vanaf de brug.

Bij de overdraagplaats naar de Scheene.

Scheene.

Scheene.

De geschiedenis van Kuinre gaat terug tot de 12de eeuw. Op een smalle strook land tussen de riviertjes Tjonger en Linde vestigden de eerste mensen. Dit waren vissers. Niet lang daarna werd een burcht gebouwd een kilometer van het dorp. Vanaf hier werden langsvarende handelsschepen overvallen. Rond 1300 spoelde bij een stormvloed het land rondom de burcht weg. Kort daarna werd een nieuwe burcht gebouwd. Van beide burchten is niets meer overgebleven. Bij drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 zijn de fundamenten van de eerste burcht teruggevonden. De plaats is gemarkeerd in het tegenwoordige Kuinderbos. Sinds 1942 is Kuinre omgeven door land. In 1990 zijn sluizen gemaakt om de Kuinder en Tjonger met elkaar te verbinden. Er wordt nu bekeken of dit vaarwater verbonden kan worden met vaarten in de Noordoostpolder en de randmeren. Een kanoroute door het Kuinderbos zou heel mooi zijn :-)