Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Almere
INHOUD

Een ronde van 16 km. met 2 overdragingen. Minder geschikt voor dagen met harde wind.

Startpunt Grote Brekkenstraat (Waterwijk Oost)

Neem de A6 naar Almere. Sla af af bij Ring N702. Volg de N702 en neem afslag 17 Waterwijk Oost. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf en even verder ga je weer rechtsaf de brug over. In de hoek van de Grote Brekkenstraat is een goed startpunt. Hier is een fietsbrug naar het Madisonpad, waar een overdraagpunt is.

Ronde van 16 km:

Vanaf het Madisonpad vaar je naar het noorden naar de Noorderplassen. Dit is tamelijk groot water. Ook bij kalm weer is het aan te raden een zwemvest te dragen, want hier wordt soms snel of heel snel gevaren. Vaar rechtuit naar de overkant. Hier is een eiland waar je rechts een brug ziet. Je passeert het eiland aan de linkerkant. Dit is een doorgang tussen twee eilanden. Vaar vervolgens naar links achter het eiland langs. Vervolgens ga je naar rechts en dan weer linksom. Aan het eind ga je rechts onder een houten bruggetje door en dan linksaf. Aan het eind van deze vaart kom je weer op de Noorderplassen. Ga westwaards recht over het meer heen. Aan de linkerkant zie je een jachthaven. Hier wordt vaak gezeild. Je passeert een klein eilandje en vaart op de huizen aan de overkant af. In de hoek links kun je een vaart in.

Je komt bij de Beatrixsluis. Je kunt hier schutten door op de knop te drukken. Het hele proces verloopt volautomatisch. Overdragen bij de kanosteiger (links) gaat echter een stuk sneller. Voorbij de sluis ga je bij het volgende kruispunt rechtuit. Je komt langs een park en blijft rechtuit varen langs de linker oever. Bij het volgende kruispunt ga je rechtuit en je volgt de bocht naar links. Bij het Kolkplein in het centrum volg je de bocht naar rechts en je komt uit op het Weerwater. Steek het meer over en ga links langs het schiereiland Aan de overkant ga je naar links langs het Lumierestrand onder de brug door. Sla gelijk linksaf de zijvaart in. Je vaart 4 zijvaarten voorbij en volgt de bocht naar rechts. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Volg de vaart onder het station door en je komt bij de Leeghwaterplas. Deze steek je recht over. Eventueel kun je rechts bij de sluis in een zijvaart pauzeren. Hier zijn goede kanosteigers. Over het meer naar het noorden toe volg je de vaart naar een klein meertje. Hier gaat het vaarwater naar links verder, maar bij de kanosteiger moet je overdragen over het fietspad Madisonpad. Aan de andere kant vaar je verder onder de brug door en je komt uit bij de Noorderplassen.

GPS Grote Brekkenstraat: N. 52.3908 E. 5.2279.

Het overdraagpunt bij het Madisonpad.

Noorderplassen.

Giek aan de Noorderplassen.

Kolkplein in het centrum.

Blok 16 The Wave bevat woningen en een fitness centrum.

Skyline langs het Weerwater.

Bij de Charles Boyerstraat.

Almere is de nieuwste en grootste stad in de provincie Flevoland (187.000 inwoners). Het is ook de snelst groeiende stad van Europa. Almere is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je een kanotocht wilt maken. Flevoland heeft een reputatie saaie lange rechte wegen en waterwegen te hebben. Ondanks dat Almere een overvloed aan rechte stukken heeft en precies uitgemeten hoeken van 90 en 45 graden, zijn er hier en daar toch enkele rondingen te vinden. Er is veel groen en het water is opvallend helder. Je kunt wel een meter diep de bodem en waterplanten zien. Almere is dus toch wel interessant om eens een kanotocht te maken.