Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Almere
INHOUD

Een ronde van 16 km. of 24,9 km.

Kanoverhuur:

Startpunt Grote Brekkenstraat (Waterwijk Oost)

Neem de A6 naar Almere. Sla af af bij Ring N702. Volg de N702 en neem afslag 17 Waterwijk Oost. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf en even verder ga je weer rechtsaf de brug over. In de hoek van de Grote Brekkenstraat is een goed startpunt. Hier is een fietsbrug naar het Madisonpad, waar een overdraagpunt is.

Startpunt bij Camping Waterhout

Neem de A6 naar Almere. Sla af af bij Ring N702. Volg de N702 en neem afslag 16 Noorder Plassen Oost. Bij de rotonde ga je rechtsaf de Von Draisweg op. Na een brug ga je linksaf de Trekvogelweg op. Een stukje verder zie je links een parkeerterrein. De boothelling is aan de linkerkant. Hier is een steiger waar je kunt instappen.

Vanaf het Madisonpad vaar je in noordelijke richting naar de Noorderplassen. Vaar rechtuit over het meer naar het eiland met Camping Waterhout. Passeer deze links en neem de tweede zijvaart linksaf. Je vaart om twee eilanden heen en dan kom je terug op de grote plas. Hier vaar je naar rechts (west) en steekt de plassen over. Je ziet links een jachthaven en je vaart langs een klein eilandje richting de huizen aan de overkant. In de hoek links van het meer is een vaart. Bij de Beatrixsluis zijn kanosteigers. Je kunt ook schutten. De bedieding gaat automatisch nadat je op een knop hebt gedrukt. Overdragen gaat echter meestal sneller. Voorbij de sluis ga je bij het volgende kruispunt rechtuit. Je komt langs een park en blijft rechtuit varen langs de linker oever. Bij het volgende kruispunt ga je rechtuit en je volgt de bocht naar links. Bij het Kolkplein in het centrum volg je de bocht naar rechts en je komt uit op het Weerwater. Je steekt het meer over links van het schiereiland met de hoogspanningsmast. Even verder kun je langs het Lumièrestrand linksaf voor een ronde van 16 km.

Voor een ronde van 25 km. naar Almere-Haven vaar je rechtuit het meer helemaal over. De vaart aan de overkant gaat onder snelweg A6 door. Even verder kom je bij een sluis. Hier kun je overdragen of op de knop drukken om te schutten. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf en meteen weer rechtsaf. Bij een stuw moet je overdragen voor een ronde door De Marken. Dit is deels bos, en deels bebouwd gebied. Na een aantal bochten kom je weer bij een stuw. Na het overdragen ga je linksaf. Neem dan de tweede zijvaart linksaf en je komt weer bij de sluis. Op het Weerwater volg je de rechter oever richting het Lumièrestrand. Vlak voor het strand ga je rechtsaf onder de Lumièrestrandbrug.

Gelijk na de Lumièrestrandbrug ga je linksaf. Je komt langs 4 zijvaarten en volgt dan de bocht naar rechts. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Volg het kanaal onder het station door naar de Leeghwaterplas. Deze steek je in noordelijke richting over. Even verder op het volgende kanaal kom je terug bij het startpunt.

GPS
Grote Brekkenstraat: N. 52.3908 E. 5.2279.
Boothelling Trekvogelweg: N. 52.4009 E. 5.2272.
De doorvaart van het Weerwater naar Almere Haven is gestremd door werkzaamheden. Ook van de vaart uit het noorden kun je niet naar het Weerwater varen (situatie juni 2021).

Downloadbare GPS-track van Almere (24,9 km): Almere.

Camping Waterhout.

Ruig stukje bos ten noorden van de Noorderplassen.

Giek aan de Noorderplassen.

De vaart naar de Beatrix Sluis.

Zwanenfamilie. Ze zijn gewend aan bootjes en worden niet agressief.

Kolkplein.

Blok 16 The Wave.

Overdraagpunt naar de ronde door De Marken in Almere-Haven.

De Marken.

Lumièrestrand.

Lumièrestrandbrug.

Almere is de nieuwste en grootste stad in de provincie Flevoland (187.000 inwoners). Het is ook de snelst groeiende stad van Europa. Almere is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je een kanotocht wilt maken. Flevoland heeft een reputatie saaie lange rechte wegen en waterwegen te hebben. Ondanks dat Almere een overvloed aan rechte stukken heeft en precies uitgemeten hoeken van 90 en 45 graden, zijn er hier en daar toch enkele rondingen te vinden. Er is veel groen en het water is opvallend helder. Je kunt wel een meter diep de bodem en waterplanten zien. Almere is dus toch wel interessant om eens een kanotocht te maken.