Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Ilperveld
INHOUD

Net ten zuiden van Purmerend is een mooi kanogebied. Eigenlijk zijn het er twee: het Ilperveld ten westen van het Noordhollands Kanaal en Varkensland ten Oosten van het Noordhollands Kanaal. Het waternivo is overal gelijk, dus er zijn geen sluizen of overdragingen. Het Ilperveld is eigendom van Het Noordhollands Landschap. Er is een bezoekerscentrum aan het Noordhollands Kanaal. Varkensland is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Kanoverhuur:

Naar het startpunt Landsmeer:

Verlaat de Ring Amsterdam A10 bij afslag 17 richting Landsmeer. Volg de hoofdweg door het centrum. Sla linksaf de Sportlaan op. Er is een richtingsbord dat verwijst naar het sportpark met dezelfde naam. Je ziet rechts een parkeerterrein. Je kunt er gratis parkeren. Hier is een boothelling en een kanosteiger.

Naar het startpunt Varkensland.

Het startpunt is aan de dijk net ten oosten van Ilpendam. Ga vanaf de N235 (Purmerend - Amsterdam) het dorp Ilpendam in. Ga gelijk rechtsaf en houd bij het volgende kruispunt rechts aan. Het is een smal weggetje door het dorp. Na de laatste huizen zijn kanosteigers bij de ringvaart en rechts bij de polder. In het water staat een bord dat aangeeft dat je Varkensland binnen komt. Het land ligt hier gelijk of net boven het waternivo is is erg modderig. Vandaar waarschijnlijk de naam. In de kleinere slootjes is ook meer prut dan water.

Ilperveld

Het is niet te doen een routebeschrijving te maken in dit gebied. Er zijn te veel slootjes, en te weinig herkenningspunten om een goede beschrijving te kunnen maken. Ik adviseer aan de hand van het kaartje op de site gewoon te gaan varen. Je kunt je bijna overal wel oriënteren aan de kerktoren van het centraal gelegen Watergang. Dit is ook een leuk plaatsje om langs te varen. Je kunt ook de GPS-track op de site volgen.

GPS startpunt Landsmeer N. 52.4320 E. 4.9112.

Downloadbare GPS-track van 15,8 km.: Ilperveld.

Ilperveld.

Vogelkijkhut bij het bezoekerscentrum.

Ilperveld.

Watergang.

Molen in Varkensland.

Den Ilp.

Brug bij het overdraagpunt naar Het Twiske bij Den Ilp.

Luchtfoto van Ilpendam met in de verte Purmerend.

Luijendijksluis

Ten zuiden van Het Twiske kun je via de Luijendijksluis door varen naar Oostzaan en Zaandam. De sluis heeft zelfbediening (op knop drukken). Je kunt hier ook overdragen.