Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Ilperveld
INHOUD

Gemarkeerde route van 12 km. Geen overdraagpunten.

In het Ilperveld is een gemarkeerde kanoroute van 12 kilometer. De route is aangegeven met palen met een blauwe kop. Een goed startpunt is langs de ringdijk van De Purmer net buiten Ilpendam. Vanaf dit punt is het 3,4 km naar de route. Er komt dus 6,8 km bij, waarmee de route 18,8 km lang wordt.

Naar het startpunt.

Het startpunt is aan de dijk net ten oosten van Ilpendam. Ga vanaf de N235 (Purmerend - Amsterdam) het dorp Ilpendam in. Ga gelijk rechtsaf en houd bij het volgende kruispunt rechts aan. Het is een smal weggetje door het dorp. Na de laatste huizen zijn kanosteigers bij de ringvaart en rechts bij de polder. In het water staat een bord dat aangeeft dat je Varkensland binnen komt. Het land ligt hier gelijk of net boven het waternivo is is erg modderig. Vandaar waarschijnlijk de naam. In de kleinere slootjes is ook meer prut dan water.

Naar de gemarkeerde route van 12 km.

Vanaf het startpunt ga je naar het zuiden. Bij de woonboot ga je rechtsaf de Gouwsloot op. Deze vaart gaat naar het Noordhollands Kanaal. Steek deze over. Bij het tweede kruispunt in het Ilperveld kom je op de gemarkeerde route. Deze kun je zowel linksom als rechtom varen.

Watergang.

De kerktoren van Watergang is een herkenningspunt dat overal in Varkensland en het Ilperveld is te zien. Op het kaartje is het net links van de W van Watergang. Hier is ook een verbinding met het Noordhollands Kanaal. Ga onder het witte ophaalbruggetje door en vervolgens onder de N235 door. Op het kanaal moet je een stukje rechtsaf voordat je links het Ilperveld op kunt.

Den Ilp.

Den Ilp is een langgerekt dorp dat tegen de noordkant van Landsmeer ligt. Achter het dorp loopt een vaart die om Het Twiske loopt. Er zijn vier doorgangen met een brug in den Ilp die de vaart met het Ilperveld verbinden. Op het zuidoostelijkste punt van Het Twiske is een kanosteiger waar je kunt stoppen voor een pauze.

GPS startpunt bij Ilpendam: Lat. 52.4573 Lon. 4.9674.

Luchtfoto van Ilpendam met in de verte Purmerend.

Varkensland.

Watergang.

Watergang.

Watergang.

Den Ilp: Dooorgang richting Het Twiske (blauwe route).

Net ten zuiden van Purmerend is een mooi kanogebied. Eigenlijk zijn het er twee: het Ilperveld ten westen van het Noordhollands Kanaal en Varkensland ten Oosten van het Noordhollands Kanaal. Het waternivo is overal gelijk, dus er zijn geen sluizen of overdragingen. Het Ilperveld is eigendom van Het Noordhollands Landschap. Er is een bezoekerscentrum aan het Noordhollands Kanaal. Varkensland is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is een erg open gebied, dus het is aan te bevelen een dag met weinig wind te kiezen om hier te gaan varen.

Tip: In Varkensland is het leuk om langs de polder Noordmeer te varen. Je hebt een mooi uitzicht over het veel lager gelegen land.