Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Veenpolder
INHOUD

Ronde van 13,5 km. volgens GPS-track. Geen overdraagpunten.
De Tulpenroute is als je de borden volgt ongeveer 9 km.

Kanoverhuur:

Nikano kano- en supverhuur, Tuincentrum De Veense Bukker, Hazenpad 1, 2371 AA Roelofarendsveen. Tel.: 071-3312673.

De polder bestaat uit dikke veenlagen. De akkers zijn gescheiden door water. Vroeger was hier voornamelijk akkerbouw en waren de mensen erg arm. Men stapte geleidelijk aan over op het kweken van bloemen. Tegenwoordig worden er veel tulpen gekweekt. In tegenstelling tot de bollenvelden gaat het hier niet om de bollen, maar om de bloemen. De bollen worden elders ingekocht, en in de kassen worden het hele jaar door tulpen gekweekt. Het noordelijk deel van de Veenpolder wordt steeds meer gebouwd. Het zijn vooral dure huizen. Jammer dat veel van het oorspronkelijke zo verdwijnt.

Naar het startpunt Roelofarendsveen

De langslopende A4 heeft alleen op-en afritten aan de oostkant. Vanaf het zuiden neem je afslag 5. Vanaf het noorden rij je Roelofarendsveen voorbij en neem je afslag 6 Leiderdorp. Je gaat dan bij de rotonde rechtsaf de Provinciale Weg N446 op. Bij de volgende rontonde ga je rechtsaf en volgt de N445 naar Roelofarendsveen.
In Roelofarendsveen ga je over de Alkemadelaan richting het centrum. Bij de derde rotonde ga je rechtsaf de Stationsstraat op. Na een brug ga je bij de T-kruising rechtsaf de Westeinde op. Dit is een smalle doodlopende weg langs het water. Je kunt pas aan het eind te water gaan omdat er verschillende lage bruggen zijn. Hier gaat de weg over in een fietspad. Er zijn lage kanten zodat instappen gemakkelijk is. Je kunt langs de weg of in een zijstraat gratis parkeren.

Ronde van 13,5 km.

Er is een sloepenroute genaamd Tulpenroute (ongeveer 9 km). Langs de route staan informatieborden. Deze route (GPS) volgt voor een groot deel de Tulpenroute.
Vanaf het startpunt ga je naar links en volgt de bocht. Je gaat rechtsaf onder een brug door en dan ben je op de Tulpenroute. Een bord geeft aan waar je linksaf moet. Een klein stukje verder neem je de eerste zijvaart rechtsaf. Waar een bord aangeeft dat de Tulpenroute linksaf gaat, ga je rechtuit. Vanaf hier neem je de 4de zijvaart rechtsaf. Hier is geen bord. Volg deze vaart naar het eind van de poder en bij de T-kruising ga je linksaf. Volg de vaart langs de zuidkant van de polder. Aan het eind kun je bij de T-kruising de doodlopende vaart op gaan tot aan de dijk van de Wijde Aa. Overdragen is niet mogelijk omdat dit een privé erf is. Je hebt een mooi uitzicht over de veel lager gelegen Veenenderpolder. Terug bij de T-kruising ga je rechtuit onder een brug door. Links zie je een akker genaamd "Madeira" waar bloemen gekweekt worden. Je vaart rechtuit over de hoofdvaart. Je bent nu weer op de Tulpenroute. Bij een T-splitsing kun je rechtsaf naar de sluis. Dit is een mooie plek. Vroeger liep een kanoroute tussen de pakhuizen door, maar deze route is opgeheven. Je komt dan bij een lage hefbrug, die alleen met hulp geopend kan worden. Vanaf de sluis vaar je terug en je gaat rechtsaf verder volgens de Tulpenroute.
Na een klein meertje ga je onder een brug door en dan rechtsaf. Volg de lange rechte vaart en neem de tweede zijvaart linksaf. Volg de bocht naar rechts en ga dan linksaf. Volg de bocht naar links en ga dan rechtsaf. Bij een T-kruising ga je rechtsaf en vervolgens linskaf. Dan ga je linksaf en op een meertje var je naar rechts langs een eilandje. Volg de vaart tussen de kassen door. Bij een meer ga je linksaf en volgt de linker oever naar de volgende vaart. Bij de volgende T-kruising kun je rechtsaf voor en bezoek aan restaurant 't Veen of linksaf om de route te vervolgen. Het restaurant is aan de overkant van een meertje een klein stukje naar links. Je vaart terug langs de T-kruising en gaat dan rechtsaf. Blijf steeds rechtuit varen. Aan het eind volg je de bocht naar rechts en je bent terug bij het startpunt langs de Westeinde.

Downloadbare GPS-track 13,5 km: Veenpolder.

Startpunt is aan het eind van de doodlopende weg Westeinde.
GPS: N 52.2014 E 4.6192

Bij restaurant 't Veen met de watertoren op de achtergrond.

De akker "Madeira".

De naastgelegen Veenderpolder aan de zuidkant ligt 5 meter onder zeenivo.

Sluis naar het Braassemermeer.

Pakhuizen bij de sluis.