Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Scheene
INHOUD

Ronde van 14 km.

Kano verhuur:

Camping "De Kluft", Hoogeweg 26, 8376 EM Ossenzijl (telefoon: 0561-477370).

Rottige Meente

Het natuurgebied "Rottige Meente" ligt ten noorden van de Linde bij Ossenzijl. Het is minder bekend dan de vlakbij gelegen Weerribben, en ook een stuk stiller. De voormalige rivier de Scheene loopt door het veenmoeras en is heel mooi om over te kanoën. Je kunt een ronde van 14 km. maken via Driewegsluis.

Het startpunt is langs de Marktweg op 300 meter van de Linde.

Verlaat de A50 (Emmeloord-Joure) bij afslag 18 Oosterzee. Je rijdt naar het oosten over de N924. Voorbij Echten ga je in Echtenerbrug bij de T-kruising rechtsaf. Je volgt de hoofdweg, en na een brug ga je linksaf langs camping De Driesprong. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf. Je passeert Munnekeburen en Scherpenzeel. Je steekt de N351 over. Dan kom je na een lange bocht naar rechts bij het startpunt aan de linkerkant. In 2022 stond hier een rode vlag van zakdoeken.

Ronde van 14 km.

De route begint waar verkaveld land is terug gebracht in de oude staat met trekgaten. Na een kort stukje kom je bij een smalle doorgang naar de volgende vaart. Aan het eind van de zomer is deze aardig dichtgegroeid met waterplanten, maar met wat moeite is er wel doorheen te komen. Aan het eind van de vaart is links een overdraagpunt. Aan de overkant is een klein stukje naar rechts de kanosteiger waar je verder kunt varen. Na een kort stukje ga je rechtsaf de Scheene op. Je komt langs verschillende trekgaten. Sommige zijn toegankelijk. Na 3,3 km. is links een kanosteiger bij een schuilhuisje van Staats Bos Beheer. Hier zijn informatieborden over flora en fauna in dit gebied. Voorbij twee bochten kom je langs de locatie waar in Augustus opera voorstellingen gehouden worden. Let even op de tijden, want tijdens de voorstelling kun je hier niet langs varen. Aan het eind van de Scheene is een niet meer in gebruik zijnde sluis. Hier kun je overdragen naar de Helomavaart. Op de hoek is het voormalige café "De Laatste Stuiver". Het is nu een bed-and-breakfast accomodatie. Je gaat rechtsaf en volgt de bocht naar rechts. Halverwege naar Driewegsluis ga je onder een brug door. Bij de volgende kruising ga je linksaf. Na een fietsbruggetje ga je rechtsaf de Linde op. Dan kom je na een kort stukje bij Driewegsluis. De oude sluis is niet langer in gebruik. Hij is bijzonder omdat er drie ingangen zijn. Er zijn goede kanosteigers om over te dragen. Na 3 km. kom je langs het zij-kanaal naar Ossenzijl. Net voor de brug is rechts een inham waar een kanosteiger is. In de zomer groeit er zo veel riet dat de ingang bijna niet te vinden is. Vanaf hier kun je nog 300 meter varen naar het startpunt. Ik koos ervoor de kano hier te laten liggen en naar het startpunt te lopen om de auto op te halen.

GPS: Marktweg 5, Spanga (bij Ossenzijl): N 52.8161 E 5.9047

Downloadbare GPS-track van 14,4 km.: Scheene.

Startpunt 300 meter van de Linde.

Tussen de palen is een smalle doorgang voor kano's. Aan het eind van de zomer is deze aardig dichtgegroeid met waterplanten. Met wat moeite is er nog wel doorheen te komen.

Bij het tweede overdraagpunt.

Aan de linkerkant is een kanosteiger bij een schuilhuisje van Staats Bos Beheer.
Hier zijn informatieborden over flora en fauna in het gebied.

De sluis aan het eind van de Scheene. Je kunt hier overdragen naar de Helomavaart.

Driewegsluis.

De ronde eindigt bij een inham voor de brug over de Linde. Deze is aan het eind van de zomer door het vele riet moeilijk te vinden.
Vanaf hier kun je nog 300 meter varen naar het startpunt, of ervoor kiezen de auto op te halen en hier te stoppen.

Een vlag merkeert de ingang naar de boerderij aan de Marktweg waar het startpunt is.

Opera

In augustus worden langs de Scheene open lucht voorstellingen gegeven door Opera Nijetrijne. Kaarten zijn vaak snel uitverkocht. Tijdens de voorstelling kun je niet langsvaren. Klik hier voor een voorproefje.