Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Scheene
INHOUD

Ronde van 14 km. Vanaf camping De Kluft te Ossenzijl 16 km totaal.

Kano verhuur bij Camping "De Kluft", Hoogeweg 26, 8376 EM Ossenzijl (telefoon: 0561-477370).

Het startpunt is bij de brug over de Linde net buiten Ossenzijl.

Routebeschrijving vanaf de A50 (Emmeloord-Joure): Neem de afslag Oosterzee en rij naar het oosten door het dorp Echten tot aan de T-kruising in Echtenerbrug. Hier rechtsaf en volg de hoofdweg. Na een brug moet je linksaf en kom je langs camping "De Driesprong". Bij de volgende T-kruising ga je rechtsaf en volg de weg door Munnekeburen en Scherpenzeel. Voorbij Scherpenzeel kom je bij een brug over de Linde. Hier is aan de linkerkant een kanosteiger waar je de ronde van zo'n 13 kilometer kunt beginnen. Als je in Ossenzijl wilt beginnen moet je nog een stukje verder rijden. Bij het dorp ga je bij de T-kruising linksaf. Voorbij de brug rechtsaf en voorbij de volgende brug is het Bezoekerscentrum en verderop camping "De Kluft". Hier moet je te water gaan in het kanaal links (noordkant) van de weg.

Je begint in een kort stukje smalle sloot. Na een 150 meter moet je al overdragen naar het afgegraven deel een stukje naar rechts. Blijf steeds rechtuit varen. Je komt bij een dijkje waar speciaal voor kano's een heel smalle doorvaart in is gemaakt. Bij het volgende kruispunt is de doorvaart rechtuit gestremd met balken in het water. Hier ga je linksaf en dan rechtsaf de smalle sloot in. Uiteindelijk kom je bij een overdraagplaats over een weg. Als je deze over bent ga je na een kort stukje rechtsaf de Scheene op. Het water is door het veen heel donker en voelt bij een beetje zon heel gauw warm aan. Er zijn verschillende zijvaarten en petgaten. Sommige mag je met de kano op, maar ze lopen allen dood. Aan de rechterkant is een ooievaarskolonie. Aan het eind van de Scheene kom je bij een sluis, die overigens buiten gebruik is. Hier is weer een prima overdraagplaats en een picknicktafel. Hier ga je rechtsaf de Jonkersvaart (ook wel genaamd Helomavaart) op. Volg de bocht naar rechts en na ongeveer 3 kilometer kom je bij een splitsing. Een groot blauw bord geeft aan dat kanovaarders links moeten aanhouden. Kano's zijn namelijk niet toegestaan in de grote sluis die verderop ligt. Je kunt wel een stukje richting de grote sluis varen om het restaurant met terras aan het water te bezoeken. Hier kun je goed uitstappen. Linksaf kom je voorbij een brug bij een T-kruising en hier ga je rechtsaf de Linde op. Dan kom je bij "Driewegsluis". Deze in 1928 gebouwde sluis is bijzonder omdat hier drie waterwegen op uitkomen. In het verleden hadden alle drie de waterwegen verschillende water-niveaus en konden boten via deze bijzondere sluis naar elk van de drie richtingen schutten. Nu hebben de Jonkersvaart en de Linde waar je vandaan komt dezelfde waterhoogte. Bij de sluis is weer een goede kano-overdraagplaats en vervolg je de route linksaf over de Linde. Hier vandaan is het nog ongeveer 3 kilometer om de ronde van 13 kilometer te voltooien. Wie van Ossenzijl kwam moet nog een stukje linksaf.

 

GPS Linde bij Ossenzijl: N 52.8139 E 5.9079

Bij het startpunt.

Smalle doorgang alleen voor kano's.

Veenmoeras.

Het laatste stukje naar de Scheene is aan het eind van de zomer dicht begroeid.

Kanosteiger aan de Scheene met wandelroute over de brug. Het "huisje" op de brug bevat een contragewicht om het openen te vergemakkelijken.

De Scheene.

De Scheene.

Voormalig café "De Laatste Stuiver" bij de sluis. Hier werd vroeger het veen overgeladen in grotere schepen die het via Lemmer naar Amsterdam brachten.

Driewegsluis.

Het natuurreservaat "Rottige Meente" bij Ossenzijl ligt net over de provinciegrens van Friesland. De Rottige Meente is een tamelijk onbekend gebied dat zo'n 1,5 kilometer ten noorden van de Weerribben bij Ossenzijl ligt. Door dit veengebied loopt het riviertje de Scheene. Niet zo lang geleden is voor kano's een verbinding gemaakt met de Linde zodat een ronde gevaren kan worden. Ten minste als je het niet erg vindt een paar keer over te dragen. Dit is echter heel goed te doen want overal zijn heel mooie kanosteigers aangelegd. Wat dit gebied zo aantrekkelijk maakt is de ruige en overvloedige begroeiing langs de oevers. Het gebied is veel minder gecultiveerd dan de Weerribben en ook heel mooi is het regelmatig overvliegen van ooievaars.

Opera

In augustus worden langs de Scheene open lucht voorstellingen gegeven door Opera Nijetrijne. Kaarten zijn vaak snel uitverkocht. Tijdens de voorstelling kun je niet langsvaren. Klik hier voor een voorproefje.