Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Macclesfield Kanaal
INHOUD

Het Macclesfield Kanaal is te vinden ten zuidwesten van Manchester. Het is 44 km. lang en er zijn 98 genummerde bruggen. Aan de zuidkant gaat het bij Kidsgrove via een aquaduct over het Trent en Mersey Kanaal en dan naar het noorden toe. Het is door een groep van 12 sluizen (Bosley Locks) verdeeld in de Lower Pond in het zuiden en de Upper Pond in het noorden. Bij Marple komt het uit op het Peak Forest Kanaal. Vanaf het kanaal heb je mooie uitzichten op de heuvels en over de vlaktes van Cheshire.
Het hele kanaal is geschikt om te kajaken. Ieder gedeelte heeft zijn eigen charme. Je kunt alleen beter de lange overdaging (2 km!) bij Bosley Locks vermijden.

Geschiedenis

Het Macclesfield Kanaal was een van de laatst aangelegde kanalen. Het werd in 1831 geopend en werd tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw voor transport van goederen gebuikt. Het kanaal was aangelegd om katoen en zijde te vervoeren van en naar Macclesfield en Bollington alsmede steenkool en steen uit de steengroeven. Om met de spoorwegen te concurreren waren een aantal innovaties doorgevoerd. Zo zijn er 6 slangebruggen (snake-bridges) waarbij de trekpaarden via een boog naar de andere kant van het kanaal konden lopen zonder dat ze van de boot losgemaakt hoefden te worden. De sluizen zijn gegroepeerd tot een serie van 12 bij Bosley Locks. Het kanaal is aan de kanten tamelijk ondiep. Het is gemaakt met de bedoeling dat de narrowboten doorvaren tot aan de werf. Later zijn plekken uitgediept om meerdere aanlegplaatsen op de route te creëren. Dank zij de inspanningen van een plaatselijke botenclub is het kanaal na het stoppen van commerciëel gebruik steeds open gebleven. Nu is het Macclesfield Kanaal een prachtig onderdeel van de Cheshire Ring. Het is een van de hoogst bevaarbare kanalen in Groot Brittannië en er zijn prachtige uitzichten over de Cheshire Plains. Het is ook populair bij wandelaars. Je kunt langs het hele kanaal fietsen als je er maar rekening mee houdt dat door de geringe breedte van het pad, de vele hobbels en kuilen en soms ook modderpoelen je er slechts langzaam kunt rijden. Voor fietsers is de ontmantelde spoorweg tussen Bollington en Marple, de Middlewoon Way een interessant alternatief. Dit fiets/wandel/ruiterpad loop in grote lijnen parallel aan het kanaal.

GPS marple Junction: Lat. 53.3924 Lon. -2.0611
GPS Higher Poynton (brug 15): Lat. 53.3460 Lon. -2.0842
GPS Bullocks Lane (brug 44): Lat. 53.2406 Lon. -2.1161
GPS Bosley Locks (brug 61): Lat. 53.1828 Lon. -2.1662

Uitzicht bij Congleton (brug 72).

Bosley Locks. Een narrowboat doet er 2 uur over om de 12 sluizen te passeren.

Een zogenaamde snake bridge (29).

Clarence Mill bij Bollington.

Middlewood Way, een ontmantelde spoorweg die liep tussen Bollington en Marple, is nu een fiets/wandel route. Dit is Station Higher Poynton.

Common Barn Farm te Rainow bij Macclesfield. Hier verbleef ik tijdens mijn kano-vakantie.

Vergunning:

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn moet je in Groot Brittannië toestemming van de eigenaar van de waterweg hebben om met een kano het water op te mogen. Meer informatie op de FAQ pagina.

Meer info over het kanaal op The Macclesfield Canal Web Pages.

Nog meer info op de website Canal junction.