Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Zaan
INHOUD

Een korte tocht van Wormer naar de Zaanse Schans. Heen en terug is dat ongeveer 8 km.

Eventueel kun je bij Bartelsluis overdragen om een ronde te varen.

Kanoverhuur: Kajak Centrum Arjan Bloem tel: 075-6218805.

Startpunt Wormer:

Er is een nieuwe kanosteiger gemaakt bij het sluisje tussen de Wormer en de Zaan. Iets verderop is bij Arjan Bloem een kanosteiger. Om hier te komen volg de N246 tussen Wormerveer en Alkmaar. Sla af richting Wormer bij de verkeerslichten (N514). Na de brug over de Zaan linksaf. Bij het water aangekomen rechtsaf over de smalle weg. Bij het bruggetje is de sluis en kanosteiger. Even verder is ook een instapmogelijkheid bij Arjan Bloem.

Vanaf het startpunt ga je linksaf langs de Meneba fabriek. Voorbij de brug heb je een mooi uitzicht over oude fabrieken en opslagloodsen. Wat verder zie je aan de rechterkant de traditionele groene houten huisjes van Zaandijk. Hier tegenover is de Zaanse Schans. Het is niet toegestaan aan te leggen bij het museum terrein.

De Bartelsluis is gedempt. Met wat moeite kun je hier overdragen voor een ronde om Wormer heen. Er is aan de Zaankant een oever van stenen met gaas erover. Aan de andere kant kun je voorbij het huisje goed instappen. Volg het water naar links en ga rechtsaf achter de bebouwing van Wormer om. Een doorgang naar rechts is geblokkeerd door een lage brug, zodat een korte omweg gemaakt moet worden. Ga de volgende vaart rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf. Dan kom je terug op de vaart die langs de dijk van de polder Enge Wormer loopt. Volg deze vaart naar het oosten. Voorbij een lage brug ga je linksaf en vervolgens rechtsaf. Er zijn verschillende vaarten in de richting van het dorp, maar die lopen allemaal dood. Als je vlakbij de molen De Koker bent kun je linksaf naar een brug. Dat is bij paal nr. 22. Onder de brug vaar je door tot je op breed water uitkomt (paal nr. 17). Hier ga je linksaf. Het wordt steeds breder en het laatste stuk is het meertje De Poel. Aan de overkant is het startpunt.

GPS: N 52.5032, E 4.7949

De Adelaar

Voormalige zeepziederij De Adelaar. Nu is er het hoofdkantoor van Vanilia fashion gevestigd.

Bartelsuis

Voormalige sluis Bartelsluis staat op punt van instorten. Overdragen bij deze locatie vraagt wel wat handigheid. Er zijn geen voorzieningen.

Rijstpellerij Hollandia.

Zaandijk.

Zaanse Schans.

Zaanse Schans

Zaanse Schans.

Zaandijk.

Een jaarlijks evenement is de Bruine Vloot Dag in september.