Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Zaan
INHOUD

Ronde over De Zaan, de Wormerringvaart en terug door de Wormer 17,8 km.
Een extra tocht door de Kalverpolder naar de Zaanse Schans maakt de tocht een paar kilometer langer.

De Zaan is groot water met passerende (vracht)schepen. Verwacht dus wel wat golfslag.

Kanoverhuur: Kajak Centrum Arjan Bloem tel: 075-6218805.

Startpunt Noorddijk, Wormerveer:

Neem de N246 Assendelft - Marken-Binnen/De Woude/N244.
Bij de verkeerslichten sla je af richting Westknollendam. De hoofweg maakt een bocht naar links, maar je gaat rechtuit het doodlopende stuk in. In de bocht naar rechts is een overdraagpunt met kanosteigers. Je kunt hier de kajak afladen, en parkeren 100 meter hier vandaan op het parkeerterrein.

Ronde van 17,8 km.

Het startpunt is achter het eiland Bloemendaal. Dit eiland is vervuild en niet toegankelijk. Je gaat naar rechts door de overblijfselen van een brug. Een bord waarschuwt voor obstakels onder water, maar die heb ik niet opgemerkt. Je vaart in zuidelijke richting over De Zaan. Na een kort stukje passeer je links Kayak Centrum Arjan Bloem. Even verder is links de Poelsluis, waar we van deze tocht terug komen. Je komt langs veel industrie en vergane glorie. Sommige oude pakhuizen zijn erg mooi. De Zaanbrug wordt op dit moment (2023) vervangen en even verder is een tijdelijke brug met een smalle doorgang. Waar De Zaan breder wordt is links de voormalige Bartelsluis. Over de inham is een nieuwe groene brug gemaakt. Het is bij de voormalige sluis niet mogelijk over te dragen. Even verder zie je links de molens van de Zaanse Schans.
Vervolgens ga je onder de grote Julianabrug door langs de meelmolen Bleke Dood. Voorbij de brug ga je linksaf het brede water De Poel op. Hier is industrie, en je ziet er wat oude boten. Dan vaar je onder de ophaalbrug de Braaksloot op. Deze ligt vol met woonboten. Aan het eind ga je linksaf de Wormerringvaart op. Na een korte afstand kom je langs de molen Hercules. Hier is een overdraagpunt naar de Kalverpolder en er is een picknick tafel. Je kunt hier een stukje door de polder varen naar het museumterrein van de Zaanse Schans. Er zijn veel sloten, sommige moeilijk bevaarbaar en sommige lopen dood.
Terug bij de Wormerringvaart vaar je naar links. Bij de Y-splitsing ga je rechtsaf. Even verder is links een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Wormer. Hier is een informatiebord. In de polder zijn genummerde palen. Vanaf het overdraagpunt (24) vaar je naar het noorden. Voorbij paal 23 ga je linksaf de bredere vaart op. Paal 22 is aan de linkerkant, maar hier ga je rechtsaf richting het dorp. Je vaart onder de brug door en bij het brede water ga je linksaf 't Zwet op. Vervolgens vaar je steeds rechtuit en steekt het meertje De Poel over. De Poelsluis is een klein stukje links van kanocentrum Arjan Bloem en restaurant De Hofjes. Bij de sluis zijn goede kanosteigers om over te dragen naar De Zaan. Je gaat hier rechtsaf. Als je de bomen van het eiland Bloemendaal ziet vaar je naar links terug naar het startpunt.

Downloadbare GPS-track 22,5 km: Zaan.

GPS: N 52.5116 E 4.7855.

De Adelaar

Voormalige zeepziederij De Adelaar. Nu is Vanilia Fashion hier gevestigd.

Zaanse Schans

Zaandijk.

Zaandijk.

Molen bij de Julianabrug.

Braaksloot

Woonboten in de Braaksloot.

Windmotor Hercules. Hier is een overdraagpunt naar de Kalverpolder.

Zaanse Schans.

Zaanse Schans.

Overdraagpunt van de Wormerringvaart naar de polder Wormer.

Ik kwam per ongeluk in deze doodlopende vaart terecht. Voor het schaap kwam dat goed uit, want die zat met 4 poten muurvast in de modder. Ik moest het water in om zijn poten een voor een uit de modder te trekken en hem de kant op te helpen. Hij keek erg blij toen ik weer weg voer.

Zwemmende koe

Mooi weer om een stukje te zwemmen...

De vaart die het noordelijk deel van de polder Wormer met het zuidelijk deel verbindt.