Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leeuwarden
INHOUD

Twee routes:

Geen kanoverhuurRonde van 26,5 km vanaf Gytsjerk.

Downloadbare GPS-track (26,5 km) vanaf Gytsjerk: Leeuwarden1.

Naar het startpunt Gytsjerk

Volg de borden naar Leeuwarden Noord. Neem de N355 in de richting Buitenpost. Bij verkeerslichten ga je linksaf de N361 in de richting Gytsjerk op. Na 2 km. ga je linksaf. Even verder is aan de linkerkant een boothelling met een kanosteiger. Deze zijn eigendom van de Stichting Watersport Trynwâlden, maar de kanosteiger is vrij toegankelijk.

Ronde van 26,5 km. volgens de GPS-track.

Vanaf het startpunt vaar je naar links langs de kleine jachthaven. Volg de bocht naar rechts. Steek het meer Sierdswiel over. De doorgang naar het volgende meer is met een driehoek gemarkeerd. Volg dan de rechteroever van de Houtwiel en Grutte Wiel. Houd rechts aan en bij de T-splitsing ga je linksaf het Alddeel op. Ga verderop linksaf onder de brug "Hoge Brug". Je kunt rechtuit langs Camminghaburen varen, of linksaf over de meertjes Nieuwe Wielen. Hier zijn twee doorgangen met een bruggetje. Naar het laatste meer moet je overdragen. Er zijn kanosteigers, maar door het vele riet is hier moeilijk bij te komen (situatie juli 2020). Rechtsaf kom je terug op het Alddeel. Hier ga je linksaf verder naar het zuiden. Je gaat vervolgens linksaf onder een brug door en dan naar rechts. Verderop maakt het kanaal een bocht naar rechts. Je blijft rechtuit varen. Na een voetgangersbrug ga je bij de T-splitsing rechtsaf de Wide Greons op. Een klein stukje verder ga je linksaf de Potmarge op. Je vaart hier door het groen. Er is linksaf een zijvaart naar Huizum. Als je hierin vaart kom je bij de kerk langs een kanosteiger. Door de bomen is de kerk moeilijk te zien. Aan het eind van de Potmarge steek je het Nieuwe Kanaal over om op de smalle grachten van het centrum te komen. Aan de noordkant van het centrum staat een wegwijzer richting Dokkum de Dokkumer Ee op. Volge de Dokkumer Ee en ga de tweede zijvaart rechtsaf op. Er is een bord waarop "Bonke" staat. Dit is de Bonkevaart. Volg de Bonkevaart naar het eind. Bij de T-splitsing ga je linksaf en een stukje verder rechtsaf. Je vaart over de Grote Wielen terug naar het startpunt.Ronde van 23 km. vanaf Lekkum langs Jelsum en het Leeuwarder Bos.

Downloadbare GPS-track (23 km) vanaf Lekkum: Leeuwarden2.

Naar het startpunt Lekkum

Volg de borden naar Leeuwarden Noord. Neem de N355 in de richting Buitenpost. Bij verkeerslichten ga je linksaf naar Lekkum. In het dorp ga je linksaf de smalle weg Ieborchpaed op. Ga de tweede weg rechtsaf en dan linksaf. Aan het eind van deze doodlopende weg is een boothelling en een kanosteiger. Parkeer de auto niet op het keerpunt. Bij de Dokkumer Ee is een klein parkje met picknicktafels

Ronde van 23 km. volgens de GPS-track.

Vanaf het startpunt vaar je linksaf de Dokkumer Ee op. Even verder ga je rechtsaf onder een ophaalbrug de Jelsumer Feart op. Bij een boerderij ga je rechtsaf. De zijvaart is nog steeds de Jelsumer Feart. Net voor het dorp is een aanlegplaats voor kleine boten. Je kunt hier de kant op en naar het dorp lopen. Er is een doodlopende vaart naar het dorp, maar je kunt er niet uitstappen. Er is wel een verbreding waar je kunt omkeren. Je vaart dezelfde weg terug en bij de boerderij ga je linksaf. Even verder ga je rechtsaf het Leeuwarde Bos in. Je vaart langs de linkerover over een paar meertjes. Bij het laatste meertje Taniameer is Camping Taniaburg. Je kunt hier terug gaan, of als je het niet erg vindt 200 meter over te dragen kun je rechts de smalle doorgang in. Je gaat linksaf en volgt de rechte vaart. Vlak voor het einde ga je rechtsaf onder een brug door, en meteen linksaf. Aan het eind kun je de kant op. Er is geen steiger, maar de kant is laag dus het is niet moeilijk. Je gaat rechtsaf en dan linksaf het fietspad op. Hierlangs is water dat in verbinding staat met de Dokkumer Ee, maar deze is met een balk afgesloten. Je moet dus nog even verder lopen naar de Dokkumer Ee. Je kunt hier instappen of eventueel nog even verder waar een lage vissteiger is.
Je vaart rechtsaf de Dokkumer Ee op naar Leeuwarden. Je kunt hier door de grachten varen, maar de GPS-track leidt je om het centrum heen. Je vaart rechtsaf over de Noorderstadsgracht en de Westerstadsgracht. Je komt langs de scheve toren Oldehove. Bij de grote kruising ga je linksaf het Nieuwe Kanaal op. Je komt langs de voormalige gevangenis, wat nu een museum is. Na enkele fabrieken ga je linksaf onder de hoogspanningslijnen door. Vervolgens ga je rechtsaf het Kurkmeer op. Je kunt deze blijven volgen, maar na 1,5 km. kun je ook linksaf een stukje door Camminghaburen varen. Je gaat dan weer rechtsaf en bij de hoofdvaart weer linksaf. Je vaart over het Alddeel naar het noorden. Je blijft rechtuit varen en je gaat onder de bruggen (weg N355) door. Na de bruggen ga je rechtsaf en volgt de bocht naar links. Je kunt nu doorvaren tot de Kanterlandse Brug ofwel Tegeltjesbrug. Dit is een monument met een tegeltje voor iedereen die de Elfstedentocht uitgereden heeft. Even voor de brug ga je linksaf het Miedumer Diep op. Je komt langs Miedum, maar omdat dit niet aan het water ligt zie je het waarschijnlijk niet. Aan het eind van deze vaart kom je bij de Dokkumer Ee. Hier ja je linksaf terug naar het startpunt te Lekkum.

Nije Wielen. Er zijn twee kleine bruggetjes tussen de meren.
Naar het vierde meer moet je overdragen. Er zijn kanosteigers, maar deze zijn door het vele riet moeilijk toegankelijk (2020).

Waldmansdjip.

Werf aan de Wilde Greons.

Huizum.

Potmarge.

Nieuwe Kanaal.

Gevangenis Museum aan het Nieuwe Kanaal.

St. Bonifatiuskerk.

Gracht door het centrum.

Westerstadsgracht.

Oldehove.

Naauw.

Grote Wielen.

Startpunt Lekkum.

Onder de brug door kom je op de Jelsumer Feart.

Eind van de Jelsumer Feart met brug naar de Dekema State. Er is ruimte om te keren.

Jelsum.

Stadscamping Taniaburg aan het Tania Meer.

Leeuwarder Bos.

Overdraagplaats van de Dokkumer Ee naar het Leeuwarder Bos (200 meter). Er is een lage kant.
De zijvaart is met een drijvende balk afgesloten.

Weerstation Leeuwarden.

Webcam centrum Leeuwarden.

A guide to Leeuwarden

Een kanoroute door het centrum is hier als PDF-bestand te downloaden.

Bord op een brug over de Dokkumer Ee bij Leeuwarden.